Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)



Франция взе среброто
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки се със среброто.

Сладкари от цял свят се събраха на едно място, за да се състезават за най-престижната титла в света на десертите – Световното първенство по сладкиши. Големият финал на Световната купа по сладкиши се проведе на 24 и 25 януари по време на изложението Sirha Lyon. 18-те отбора, които се състезаваха за титлата се изправиха срещу обща тема: национално наследство.

Екипите имаха за задача да създават творения, вдъхновени от тяхното национално наследство, демонстрирайки не само своя опит, но и кулинарното и културно богатство на своята нация.
Събитието предизвика истински кулинарен фурор, отбори от различни страни се бориха за короната с креативни и технически впечатляващи десерти. Но най-голямата драма беше битката между двама гиганта в света на сладкото – Япония и Франция.


Франция, домакин на събитието, беше един от фаворитите за златния медал. Френският отбор представи впечатляваща серия от шоколадови яйца, пълни с мус от шоколадово-лешниково суфле, покрити с щрюзел и съчетани с ванилов сладолед на скара и конфи от клементин. Техният десерт беше истинско произведение на изкуството, което напомняше за богатството на френската кулинарна традиция.
Отборът на Франция направи националното животно на страната, петела, под формата на десерт.


Но японските сладкари доказаха, че са достойни за титлата. Със своя десерт, вдъхновен от листа на асаноха (коноп), те впечатлиха журито със съвършеното съчетание на вкусове – лимон, круша, невен и шоколад. Замразеният десерт на екипа – лакомство с кайсии, наподобяващо въртяща се играчка, също беше високо оценен.

„Опаковахме историята и културата на Япония в дизайна. Успяхме да включим вкус и деликатни традиционни модели, за да покажем нашите техники“, сподели Масанори Хата, главният готвач на японския отбор. „Не помня момента, в който спечелихме. Бях толкова изненадан и не можех да повярвам. Япония беше призната два поредни турнира. Щастлив съм и горд.“
Франция, макар и с впечатляващо представяне, трябваше да се задоволи със сребърния медал. Това беше истински шок за домакините, които се надяваха да триумфират пред своята публика.

Бронзът отиде при Малайзия, което е най-високият резултат на страната от Югоизточна Азия в състезанието. Отборът на Малайзия отбеляза високи оценки за своя замразен десерт, който те описаха като „хармонична комбинация от ярки цитрусови плодове, сладки кайсии и фини подправки“, реверанс към мултикултурното наследство на страната.

Състезанието беше не само битка на вкусове, но и на култури. Китайският отбор състави сложен дракон, направен от захар, докато състезателите на Мексико включиха шоколад, царевица и други местни храни в своите десерти.
Освен представянето на родината си върху табели, състезателите носеха тематични тоалети и аксесоари.

Членовете на отбора на Франция носеха шикозни ризи и барети на бретонски райета, мексиканските готвачи носеха маски, вдъхновени от Деня на мъртвите, вдъхновени от захарни черепи.



Победителите в Световната купа по сладкиши
Япония
Франция
Малайзия
Китай
Белгия
Италия
Южна Корея
Сингапур
Великобритания
Аржентина








Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
Неделя
13
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook