Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)



Франция взе среброто
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки се със среброто.

Сладкари от цял свят се събраха на едно място, за да се състезават за най-престижната титла в света на десертите – Световното първенство по сладкиши. Големият финал на Световната купа по сладкиши се проведе на 24 и 25 януари по време на изложението Sirha Lyon. 18-те отбора, които се състезаваха за титлата се изправиха срещу обща тема: национално наследство.

Екипите имаха за задача да създават творения, вдъхновени от тяхното национално наследство, демонстрирайки не само своя опит, но и кулинарното и културно богатство на своята нация.
Събитието предизвика истински кулинарен фурор, отбори от различни страни се бориха за короната с креативни и технически впечатляващи десерти. Но най-голямата драма беше битката между двама гиганта в света на сладкото – Япония и Франция.


Франция, домакин на събитието, беше един от фаворитите за златния медал. Френският отбор представи впечатляваща серия от шоколадови яйца, пълни с мус от шоколадово-лешниково суфле, покрити с щрюзел и съчетани с ванилов сладолед на скара и конфи от клементин. Техният десерт беше истинско произведение на изкуството, което напомняше за богатството на френската кулинарна традиция.
Отборът на Франция направи националното животно на страната, петела, под формата на десерт.


Но японските сладкари доказаха, че са достойни за титлата. Със своя десерт, вдъхновен от листа на асаноха (коноп), те впечатлиха журито със съвършеното съчетание на вкусове – лимон, круша, невен и шоколад. Замразеният десерт на екипа – лакомство с кайсии, наподобяващо въртяща се играчка, също беше високо оценен.

„Опаковахме историята и културата на Япония в дизайна. Успяхме да включим вкус и деликатни традиционни модели, за да покажем нашите техники“, сподели Масанори Хата, главният готвач на японския отбор. „Не помня момента, в който спечелихме. Бях толкова изненадан и не можех да повярвам. Япония беше призната два поредни турнира. Щастлив съм и горд.“
Франция, макар и с впечатляващо представяне, трябваше да се задоволи със сребърния медал. Това беше истински шок за домакините, които се надяваха да триумфират пред своята публика.

Бронзът отиде при Малайзия, което е най-високият резултат на страната от Югоизточна Азия в състезанието. Отборът на Малайзия отбеляза високи оценки за своя замразен десерт, който те описаха като „хармонична комбинация от ярки цитрусови плодове, сладки кайсии и фини подправки“, реверанс към мултикултурното наследство на страната.

Състезанието беше не само битка на вкусове, но и на култури. Китайският отбор състави сложен дракон, направен от захар, докато състезателите на Мексико включиха шоколад, царевица и други местни храни в своите десерти.
Освен представянето на родината си върху табели, състезателите носеха тематични тоалети и аксесоари.

Членовете на отбора на Франция носеха шикозни ризи и барети на бретонски райета, мексиканските готвачи носеха маски, вдъхновени от Деня на мъртвите, вдъхновени от захарни черепи.



Победителите в Световната купа по сладкиши
Япония
Франция
Малайзия
Китай
Белгия
Италия
Южна Корея
Сингапур
Великобритания
Аржентина








Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook