Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам всеки, който се върти около подпалването на дървата и да изживея цялото удоволствие - от първия пламък на огъня, до цвърченето на месо, риба, зеленчуци, та дори и плодове и разбира се опушения вкус на храната, приготвена на дървени въглища. Да, и ние имаме електрическа скара и грил тиган - ползваме ги, но не е същото, просто не е същото.

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има. Горещите летни дни не прекъсват ентусиазма ми за игра с огъня и цвърчаща храна, но на мъжете може да им го подсилите и с малко ледено студена бира. Никой не отказва и свежи безалкохолни напитки през лятото.

Вода

Това е първо и важно условие, ако ще боравим с барбекю. Щом имаме огън, винаги има вероятност той да "тръгне" в нежелана посока и тогава водата ще ви трябва, за да възпрепятствате някоя дяволия. И да, говоря от собствен опит, за щастие с малко щети.

Водата освен това може да ви помогне да контролирате температурата на огъня. Особено, ако имате по мазно месо, често въглищата и остатъците от дърво се възпламеняват от капещата по решетките мазнина - изгарят месото отвън, оставяйки го сурово отвътре. Точно тук да напръскате с вода ще ви спаси от не добре приготвена мръвка. Наскоро мой приятел ми показа готин трик - бутилка от минерална вода, проби на 3-4 места с нож капачката, напълни я с вода - воала, имаше си пръскащо устройство за запалващите се пържоли.

Ако нямате собствено местенце, където да си напрaвите барбекю, винаги може да потърсите къде около вас има изградени такива и да се възползвате. За Варна веднага ви подшушвам, че в Университетската ботаническа градина, или както я наричаме тук - Екопарка има изгрaдени множество барбекюта и беседки, които да използвате срещу наемна цена.


Дървените въглища

Аз лично предпочитам дървени въглища от цели парчета дърво, а не пресовани брикети. Освен това винаги гледам да имам истинско дърво, което да добавя към въглищата - те дават допълнителен аромат, в зависимост вида дърво, който добавяме. Честно казано по бензиностанциите най-често ще откриете точно пресовани брекети, и то не особено бюджетни, но в повечето хранителни вериги и магазини за дома и градината може да откриете чудесни дървени въглища, например - Бриколаж, Кауфланд, Метро, Хоумакс. Аз лично последно си купих от най-близкия до нас магазин T-маркет чудесни дървени въглища "Жарава" от естествена дървесина. Горят добре, лесно се разпалват, а дъбът и габърът придават още по приятен вкус на опушената храна. В Т маркет брошура гледам, че сега даже са намалени. Пак в него има и много хубави кюфтета от Троян, чудесни свински гърди и пиле с български произход. И като казах...


Месото
От всички възможни неща, които могат да се сложат на скара, аз, че и половинката, най-обичаме ребра, гърди и пилешки шишчета. Първите две - защото няма по-вкусно месо от това, което е по-близо до кокала, а шишчетата - защото стават бързичко и в комбинация със зеленчуците се доовкусяват перфектно.


Обожавам и риба на барбекю и най-вече чернокоп сервиран със скордаля. Този сос с основа бял хляб и мляко е характерен за Гърция, а също от там и по българското Черноморие.

Сос скордаля

1 филия бял хляб - само вътрешност, без коричка

1/2 ч.ч. олио

2 с.л. кисело мляко

1 шепа смлени орехи

сол, чесън, лимон

Хлябът накисваме във вода, изцеждаме и пасираме заедно с чесъна, орехите, млякото и олиото, последните две може да увеличите спрямо желаната гъстота.


Любимата ми марина за овкусяване на месо на барбекю включва най-често:

Бира, див родопски риган (вие заменете с обикновен), пушен червен пипер, самардала, салвия, черен пипер, соев сос, сол - най-добре месото да престои за едно денонощие мариновано в хладилника или колкото може повече.

По-фина риба, като пастървата обичам приготвена във фолио на барбекюто. Препоръчвам ви да не си купувате най-евтиното тънко фолио, изберете хубаво дебело, което да не се разкъсва при всяко докосване. Почистената пастърва намазнявам със зехтин, посолявам, добавям черен пипер, в корема й изцеждам малко лимонов сок, сол, добавям стрък естрагон, увивам добре и пека от двете страни за около 20 минути.


Задължително зеленчуци

Обожавам месото на барбекю, но още повече обожавам зеленчуците приготвени на него. Нарязвам ги на парчета в купа, добавям им зехтин, наситнен пресен розмарин, а ако нямам - сух риган, черен пипер, сол и тръгват към решетката, не ги прегарям, за да остане в тях свежестта, задължително ги слагам в тенджера с капак - за да се задушат и да си дръпнат от соковете.

Лук, пипер, моркови, сладки картофи, царевица, гъби, карфиол, броколи - пека в голямо количество. Защо ли? Защото после ги обожавам като добавка към свежа салата с рукола и синьо сирене, на печена филийка със сос от нар или пък пасирани на зеленчуков пастет.

Много често си изпичам пипер и патладжани на барбекюто и с тях приготвям неустоимо по вкус, прекрасно лятно кьополу, перфектно допълнение към месцето.


И да се върнем на едно от най-важните съставки в барбекюто - хората около него. Особено когато отпуската ни няма да включва пътуване е чудесна идея да се съберем с приятели. Този малък център на вселената ни събира по начин по който нищо друго не успява. Тичащи деца, жени с федербал, мъже с топка, спомени, нови разкази, глъч покрай огъня. Всеки присвиващ от удоволствието на небцето очи, захапал любимо парче храна, тъкмо извадено от барбекюто. Някои притичва с филия хляб, за да я сложи на скаричката, след него се включва друг.

Косите ни миришат на барбекю, а сърцата на любов.





Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печени зеленчуци на грил
· Кулинарните тайни на барбекюто
· Пилешки шишчета със сусам
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Семейни игри и предизвикателства за 8 март
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Домашна мода - как да изглеждате модерни по всяко време на деня?
· Организиране на Пространството в Дома
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Вторник
3
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стайни растения за мързеливци
Вечно забравяте да полеете цветята, обичате да проветрявате през зимата и не знаете какво е това наторяване...
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
Професия „домоуправител”
Да си домоуправител за представите на повечето хора е едно досадно задължение, което обаче все някой...
Коледата на една жена
Казват, че Март е най-женският месец от всички в годината. Аз по-скоро вярвам, че това е декември. Също...
Езическите корени на Коледа
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата,...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
„Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
„Кредит“, та дори и малък, и „пълен джоб“ звучат първоначално взаимно изключващите се фрази, нали? За...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Цитруси в саксия – описание и грижи
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но тяхната нетрайна красота бързо умира....
Пролетна украса с помпони от тишу
Здравейте! Украсих дома си с цветни, радващи окото, хартиени помпони. Правят се лесно, красиви са, внасят...
Пролетно почистване около блока - мисия възможна
Всеки, който живее в блок, а не в къща, ще потвърди, че хармоничното съжителство е нещо много относително....
15 юни - Видовден
„Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно...
11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата...
Петровден
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел....
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Писмото до Дядо Коледа
Ако все още не сте написали писмото до Дядо Коледа с най-малките членове на семейството, побързайте -...
Лазаровден
Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването
Преди да започне същинското разчистване, е важно да обмислим подхода - не от стая в стая, а да сортираме...
Петльовден, Сретение Господне
Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празника и един от четирите посветени на Божията...
Място, лично за мен
В колко голям дом живеете? Стига ли ви мястото или ви е дори в повече? Замисляли ли сте се над въпроса...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Сухите цветя – спомен за лятото
В магазините се предлага огромен избор от сувенири със сухи цветя и други природни материали. В някои...
Последователните стъпки на ремонта - II
4. Ел. инсталация От качественото окабеляване зависи безпроблемната работа на всички електроуреди в...
Как да изберем качествен еър фрайър?
Еър Фрайър – уред, който навлиза все повече в средностатистическата домашна кухня. Защо това е така?...
Велика събота
Велика събота е шестият ден от Страстната седмица - денят, в който е погребан Исус Христос. През...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Когато денят се пада в неделя, се измества...
Мухълът – врагът в нашия дом
Природата е заложила в нас инстинктивно отвращение към плесените. И то съвсем основателно. Тези нисши...
Истинска храна за нашата котка
Факт е, че в магазините вече можеш да закупиш всякаква храна за котки. Гранулирани, в консерва, с вкус...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
Меки завивки за сладки сънища
Кой е най-важния критерий за избор на спално бельо? Най-често това, което ни привлича към даден комплект...
Успение на св.Анна - 25 юли
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Как да изберем подходящ пъзел според възрастта на детето?
Всички знаем, че реденето на детски пъзели е полезно за малчуганите. Но също както при останалите занимания...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
Форми за сладкиши – какви да изберем
Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Катерининден
На 24 ноември старите българи празнували Катерининден. Подобно на много славянски народи, почитали силно...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Традиции от миналото, които успешно можем да пренесем в настоящето
Преди повечко години, когато светът е бил по-малък в представите на дедите ни, а домът, махалата, селото,...
Какви аксесоари да добавим в банята?
Банята, за мнозина, е повече от място за ежедневни ритуали на хигиена. Тя е мястото, където можем да...
6 идеи как да пазарувате по-евтино
Планирайте своите разходи и намерете начин да спестите пари, без да жертвате удоволствията си напълно....
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Дългогодишна връзка и никакви идеи за подарък
Наскоро ми се случи, а знам, че и на много от вас, да избирам подарък на човек, който има всичко. Наистина...
Пролетна украса "Птиченца"
Обичам пролетта. Природата се събужда и слага най-нежните си и цветни дрехи. Топлите и светли дни...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Ивановден, св. Йоан Кръстител
На 7 януари Православната църква почита свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е...
Децата творят Коледа с нас: Коледен венец
Когато закачих нашия коледен венец преди седмица на външната врата, децата настояха и те да има свой...
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Идеи за по-икономични пътувания през лятото
Светът неимоверно се е "смалил" и можем да пътуваме на големи разстояния за кратко време, да нощуваме...
6 февруари - св. равноапостол Фотий
Православната църква почита на 6 февруари паметта на св. Фотий. Св. равноапостол Фотий е цариградски...
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Димитровден – Свети Димитър (Димитрий)
На 26 октомври църквата почита свети великомъченик Димитрий Мироточиви, родил се през III век в град...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Излишните неща в куфара
Дойде сезонът на почивките и пак започнахме да мислим коя рокля да сложим в багажа и коя да оставим в...
Вътрешният свят на матрака - I
Кой матрак е по-добър - пружинният или латексовият? За всеки ли е подходящ екологичният пълнеж от люспи...
Три мартеници-цветя като брошки и фиби
Тези ръчно изработени мартеници са посветени на жените в моето семейство. Баба ми, майка ми и моите две...
Теория и практика на доброто парти
Да замислиш, организираш и да си домакиня на незабравимо парти е изкуство. Като всяко изкуство, важен...
Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
Най-важното: Опитайте да не се поддавате на паниката, останете трезвомислещи. Това може би е първият...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Да приберем балконските цветя у дома - I
Първото по- сериозно застудяване съвсем скоро предстои и нашите цветя имат нужда от внимание. През цялото...
Говорещият хладилник
Технологичните иновации все по-често комбинират смела научна мисъл с екстравагантни форми и разнообразни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook