Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам всеки, който се върти около подпалването на дървата и да изживея цялото удоволствие - от първия пламък на огъня, до цвърченето на месо, риба, зеленчуци, та дори и плодове и разбира се опушения вкус на храната, приготвена на дървени въглища. Да, и ние имаме електрическа скара и грил тиган - ползваме ги, но не е същото, просто не е същото.

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има. Горещите летни дни не прекъсват ентусиазма ми за игра с огъня и цвърчаща храна, но на мъжете може да им го подсилите и с малко ледено студена бира. Никой не отказва и свежи безалкохолни напитки през лятото.

Вода

Това е първо и важно условие, ако ще боравим с барбекю. Щом имаме огън, винаги има вероятност той да "тръгне" в нежелана посока и тогава водата ще ви трябва, за да възпрепятствате някоя дяволия. И да, говоря от собствен опит, за щастие с малко щети.

Водата освен това може да ви помогне да контролирате температурата на огъня. Особено, ако имате по мазно месо, често въглищата и остатъците от дърво се възпламеняват от капещата по решетките мазнина - изгарят месото отвън, оставяйки го сурово отвътре. Точно тук да напръскате с вода ще ви спаси от не добре приготвена мръвка. Наскоро мой приятел ми показа готин трик - бутилка от минерална вода, проби на 3-4 места с нож капачката, напълни я с вода - воала, имаше си пръскащо устройство за запалващите се пържоли.

Ако нямате собствено местенце, където да си напрaвите барбекю, винаги може да потърсите къде около вас има изградени такива и да се възползвате. За Варна веднага ви подшушвам, че в Университетската ботаническа градина, или както я наричаме тук - Екопарка има изгрaдени множество барбекюта и беседки, които да използвате срещу наемна цена.


Дървените въглища

Аз лично предпочитам дървени въглища от цели парчета дърво, а не пресовани брикети. Освен това винаги гледам да имам истинско дърво, което да добавя към въглищата - те дават допълнителен аромат, в зависимост вида дърво, който добавяме. Честно казано по бензиностанциите най-често ще откриете точно пресовани брекети, и то не особено бюджетни, но в повечето хранителни вериги и магазини за дома и градината може да откриете чудесни дървени въглища, например - Бриколаж, Кауфланд, Метро, Хоумакс. Аз лично последно си купих от най-близкия до нас магазин T-маркет чудесни дървени въглища "Жарава" от естествена дървесина. Горят добре, лесно се разпалват, а дъбът и габърът придават още по приятен вкус на опушената храна. В Т маркет брошура гледам, че сега даже са намалени. Пак в него има и много хубави кюфтета от Троян, чудесни свински гърди и пиле с български произход. И като казах...


Месото
От всички възможни неща, които могат да се сложат на скара, аз, че и половинката, най-обичаме ребра, гърди и пилешки шишчета. Първите две - защото няма по-вкусно месо от това, което е по-близо до кокала, а шишчетата - защото стават бързичко и в комбинация със зеленчуците се доовкусяват перфектно.


Обожавам и риба на барбекю и най-вече чернокоп сервиран със скордаля. Този сос с основа бял хляб и мляко е характерен за Гърция, а също от там и по българското Черноморие.

Сос скордаля

1 филия бял хляб - само вътрешност, без коричка

1/2 ч.ч. олио

2 с.л. кисело мляко

1 шепа смлени орехи

сол, чесън, лимон

Хлябът накисваме във вода, изцеждаме и пасираме заедно с чесъна, орехите, млякото и олиото, последните две може да увеличите спрямо желаната гъстота.


Любимата ми марина за овкусяване на месо на барбекю включва най-често:

Бира, див родопски риган (вие заменете с обикновен), пушен червен пипер, самардала, салвия, черен пипер, соев сос, сол - най-добре месото да престои за едно денонощие мариновано в хладилника или колкото може повече.

По-фина риба, като пастървата обичам приготвена във фолио на барбекюто. Препоръчвам ви да не си купувате най-евтиното тънко фолио, изберете хубаво дебело, което да не се разкъсва при всяко докосване. Почистената пастърва намазнявам със зехтин, посолявам, добавям черен пипер, в корема й изцеждам малко лимонов сок, сол, добавям стрък естрагон, увивам добре и пека от двете страни за около 20 минути.


Задължително зеленчуци

Обожавам месото на барбекю, но още повече обожавам зеленчуците приготвени на него. Нарязвам ги на парчета в купа, добавям им зехтин, наситнен пресен розмарин, а ако нямам - сух риган, черен пипер, сол и тръгват към решетката, не ги прегарям, за да остане в тях свежестта, задължително ги слагам в тенджера с капак - за да се задушат и да си дръпнат от соковете.

Лук, пипер, моркови, сладки картофи, царевица, гъби, карфиол, броколи - пека в голямо количество. Защо ли? Защото после ги обожавам като добавка към свежа салата с рукола и синьо сирене, на печена филийка със сос от нар или пък пасирани на зеленчуков пастет.

Много често си изпичам пипер и патладжани на барбекюто и с тях приготвям неустоимо по вкус, прекрасно лятно кьополу, перфектно допълнение към месцето.


И да се върнем на едно от най-важните съставки в барбекюто - хората около него. Особено когато отпуската ни няма да включва пътуване е чудесна идея да се съберем с приятели. Този малък център на вселената ни събира по начин по който нищо друго не успява. Тичащи деца, жени с федербал, мъже с топка, спомени, нови разкази, глъч покрай огъня. Всеки присвиващ от удоволствието на небцето очи, захапал любимо парче храна, тъкмо извадено от барбекюто. Някои притичва с филия хляб, за да я сложи на скаричката, след него се включва друг.

Косите ни миришат на барбекю, а сърцата на любов.





Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печени зеленчуци на грил
· Кулинарните тайни на барбекюто
· Пилешки шишчета със сусам
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Семейни игри и предизвикателства за 8 март
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Лято е, но да не се отпускаме
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Иновативните технологии, които промениха света на телевизорите
· Испания пуска приложение, за да разбере избягват ли мъжете домакинска работа
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Събота
30
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да унищожим петната
Едно малко, но набиващо се на очи петънце може да стане причина завинаги да се разделите с любима дреха....
Иновативните технологии, които промениха света на телевизорите
Телевизията е един от най-популярните начини за развлечение и информация в наши дни. С развитието на...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Очарованието на винтиджа
Френската дума „винтидж” съвсем буквално означава отлежало вино от изключителна реколта грозде. Тя обаче...
Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
Учудващо много хора водят борба с харченето на пари, просто някои не си го признават и когато банковата...
Финансов фитнес
Да се справяш с финансовата страна на живота е същото като да се жонглираш с всички други неща в живота,...
Новогодишни късметчета
Новогодишните и коледни късметчета радват всички. Затова ви предлагам една интересна идея, с която можете...
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Сама на Коледа? Не е толкова страшно - идеи от нас за една несамотна Коледа
Ами и така се случва понякога - една жена в разцвета на силите, ума и красотата си, да е необвързана,...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
С парите – на ти или на вие?
Въпросът е опасен, но отговорът е огромно поле с взривоопасни мини. Защо отношението към парите е важно?...
Кои са днешните будители?
Тъмна, студена стаичка. Мъждукащата светлина на лоена свещ оставя малко бледо кръгче върху жълтеникав...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Място, място и още място за... дрехи
Кое е това, което никога не достига в една къща, освен парите, разбира се. Мястото. Дали за желаната...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
За какво да внимаваме по време на разпродажбите?
Във времето на смяната на сезоните започват големите намаления и разпродажби. Борбата за клиенти е толкова...
Кротонът – шареният аристократ у дома
Казват, че е капризен и не вирее на всяко място. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество,...
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Когато разбрах за "правилото на едната минута", установих, че майка ми постоянно го прилага. За сравнение...
Успение на св.Анна - 25 юли
Християнската църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както...
Живата елхичка - покупка и грижи
Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената й е по-висока, но целта е идеална – няма...
Табло за бележки - пролетно цвете
Здравейте и от мен! Аз съм Женя, мама на едно 3 годишно момиченце и батко на 11 години. Една жизнена...
Пролетна украса - Цветя от хартия
Здравейте, това е част от пролетно- великденската ни украса. Разбира се, имах и помощник - дъщеря ми...
Оригинални новогодишни късмети
Новогодишните късмети остава вечен извор на вълнение и за децата, и за възрастните. Поверието, че каквото...
Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
"Ключът към женското сърце е неочакван подарък в неочакван момент" - казва Форестър във филма "Да откриеш...
Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или малко планинско село, задължително...
Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
2 май - св. равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител на българите
На 2 май българската Църква чества паметта на цар Борис-Михаил – покръстителя на българския народ. Той...
Лалето - чаровното лице на пролетта и символ на свежата романтика
Те не са сред най-трайните цветя, но красотата им е безспорна. Толкова обикновени и традиционни и в същото...
Андреевден (Мечкинден)
На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Имен ден имат всички свързани със светеца Андрей Първозвани. -...
Как да намираме изгубени вещи?
Загубата на някаква важна вещ може да бъде изключително неприятно и досадно преживяване, което да...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Голяма задушница преди Великия пост
В съботата преди Месни заговезни се прави задушница. С нея почитаме паметта на близките, които сме загубили,...
6 февруари - св. равноапостол Фотий
Православната църква почита на 6 февруари паметта на св. Фотий. Св. равноапостол Фотий е цариградски...
1 юли - св. св. безсребърници Козма и Дамян
На 1 юли Православната църква почита светите безсребърници Козма и Дамян. Култът към двамата братя...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
5 възела, които е полезно да научите
ДА връзваш възел е нещо, което учим в детските си години и е сред тези умения, които ни трябват до края...
Орхидеите
Семейството на орхидеите е голямо. Познати са над 35 хил. вида, разпределени в 800 рода. Всички те, без...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Упражнение за учениците: Народните будители за деца и родители
След като и най-малките разбраха за народните будители със симпатичния пъзел на Инна, ред е на по-големите...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Как да привикнем малкото куче да ходи до тоалетната
Вземайки домашен любимец, трябва да сме наясно, че поемаме отговорност и е нужно да се грижим по правилен...
Традиции от миналото, които успешно можем да пренесем в настоящето
Преди повечко години, когато светът е бил по-малък в представите на дедите ни, а домът, махалата, селото,...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
За посрещането на всяка нова година по традиция правим новогодишна баница с късмети. Седим, наредени,...
Кучетата или котките - кои са по-умни
Любителите на кучета и котки отдавна спорят кой от домашните им питомци е по-умен. Отговор на този въпрос...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Минимализъм през Коледа
Минималистичната Коледа е една нова концепция за нас, които още сякаш не можем да се нарадваме на изобилието,...
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Опаковане на бутилка - подарък за Свети Валентин
Бутилка вино е класически подарък не само за Свети Валентин. Това е универсално средство да покажем уважение,...
Ето защо е важно да не се режат, а да се садят дървета в градовете
Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване на летните температури може да намали...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Отговорно и практично пазаруване преди Коледа
На прага на голямото коледно пазаруване, преди рожден ден или голям празник, просто ей-така – ние сме...
Как да си ушием възглавница
По-голяма част от дрехите ми шиеше мама. Така почти до тинейджърските ми години. Винаги бях кипра. То...
Как да: Премахнем варовика от електроуредите
Като чуем варовик, обикновено си правим асоциации само с неприятни неща от рода на твърда вода, повредени...
Елхи - шишарки
Тази Коледа реших да не си купувам елха. Не исках в дома ми да има нито отсечено дръвче, нито пластмасово,...
За първите крачки – Прощъпулник
Прощъпулникът е един от любимите празници за всяко семейство с малко дете. Прави се в чест на прохождането...
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook