Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам всеки, който се върти около подпалването на дървата и да изживея цялото удоволствие - от първия пламък на огъня, до цвърченето на месо, риба, зеленчуци, та дори и плодове и разбира се опушения вкус на храната, приготвена на дървени въглища. Да, и ние имаме електрическа скара и грил тиган - ползваме ги, но не е същото, просто не е същото.

Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има. Горещите летни дни не прекъсват ентусиазма ми за игра с огъня и цвърчаща храна, но на мъжете може да им го подсилите и с малко ледено студена бира. Никой не отказва и свежи безалкохолни напитки през лятото.

Вода

Това е първо и важно условие, ако ще боравим с барбекю. Щом имаме огън, винаги има вероятност той да "тръгне" в нежелана посока и тогава водата ще ви трябва, за да възпрепятствате някоя дяволия. И да, говоря от собствен опит, за щастие с малко щети.

Водата освен това може да ви помогне да контролирате температурата на огъня. Особено, ако имате по мазно месо, често въглищата и остатъците от дърво се възпламеняват от капещата по решетките мазнина - изгарят месото отвън, оставяйки го сурово отвътре. Точно тук да напръскате с вода ще ви спаси от не добре приготвена мръвка. Наскоро мой приятел ми показа готин трик - бутилка от минерална вода, проби на 3-4 места с нож капачката, напълни я с вода - воала, имаше си пръскащо устройство за запалващите се пържоли.

Ако нямате собствено местенце, където да си напрaвите барбекю, винаги може да потърсите къде около вас има изградени такива и да се възползвате. За Варна веднага ви подшушвам, че в Университетската ботаническа градина, или както я наричаме тук - Екопарка има изгрaдени множество барбекюта и беседки, които да използвате срещу наемна цена.


Дървените въглища

Аз лично предпочитам дървени въглища от цели парчета дърво, а не пресовани брикети. Освен това винаги гледам да имам истинско дърво, което да добавя към въглищата - те дават допълнителен аромат, в зависимост вида дърво, който добавяме. Честно казано по бензиностанциите най-често ще откриете точно пресовани брекети, и то не особено бюджетни, но в повечето хранителни вериги и магазини за дома и градината може да откриете чудесни дървени въглища, например - Бриколаж, Кауфланд, Метро, Хоумакс. Аз лично последно си купих от най-близкия до нас магазин T-маркет чудесни дървени въглища "Жарава" от естествена дървесина. Горят добре, лесно се разпалват, а дъбът и габърът придават още по приятен вкус на опушената храна. В Т маркет брошура гледам, че сега даже са намалени. Пак в него има и много хубави кюфтета от Троян, чудесни свински гърди и пиле с български произход. И като казах...


Месото
От всички възможни неща, които могат да се сложат на скара, аз, че и половинката, най-обичаме ребра, гърди и пилешки шишчета. Първите две - защото няма по-вкусно месо от това, което е по-близо до кокала, а шишчетата - защото стават бързичко и в комбинация със зеленчуците се доовкусяват перфектно.


Обожавам и риба на барбекю и най-вече чернокоп сервиран със скордаля. Този сос с основа бял хляб и мляко е характерен за Гърция, а също от там и по българското Черноморие.

Сос скордаля

1 филия бял хляб - само вътрешност, без коричка

1/2 ч.ч. олио

2 с.л. кисело мляко

1 шепа смлени орехи

сол, чесън, лимон

Хлябът накисваме във вода, изцеждаме и пасираме заедно с чесъна, орехите, млякото и олиото, последните две може да увеличите спрямо желаната гъстота.


Любимата ми марина за овкусяване на месо на барбекю включва най-често:

Бира, див родопски риган (вие заменете с обикновен), пушен червен пипер, самардала, салвия, черен пипер, соев сос, сол - най-добре месото да престои за едно денонощие мариновано в хладилника или колкото може повече.

По-фина риба, като пастървата обичам приготвена във фолио на барбекюто. Препоръчвам ви да не си купувате най-евтиното тънко фолио, изберете хубаво дебело, което да не се разкъсва при всяко докосване. Почистената пастърва намазнявам със зехтин, посолявам, добавям черен пипер, в корема й изцеждам малко лимонов сок, сол, добавям стрък естрагон, увивам добре и пека от двете страни за около 20 минути.


Задължително зеленчуци

Обожавам месото на барбекю, но още повече обожавам зеленчуците приготвени на него. Нарязвам ги на парчета в купа, добавям им зехтин, наситнен пресен розмарин, а ако нямам - сух риган, черен пипер, сол и тръгват към решетката, не ги прегарям, за да остане в тях свежестта, задължително ги слагам в тенджера с капак - за да се задушат и да си дръпнат от соковете.

Лук, пипер, моркови, сладки картофи, царевица, гъби, карфиол, броколи - пека в голямо количество. Защо ли? Защото после ги обожавам като добавка към свежа салата с рукола и синьо сирене, на печена филийка със сос от нар или пък пасирани на зеленчуков пастет.

Много често си изпичам пипер и патладжани на барбекюто и с тях приготвям неустоимо по вкус, прекрасно лятно кьополу, перфектно допълнение към месцето.


И да се върнем на едно от най-важните съставки в барбекюто - хората около него. Особено когато отпуската ни няма да включва пътуване е чудесна идея да се съберем с приятели. Този малък център на вселената ни събира по начин по който нищо друго не успява. Тичащи деца, жени с федербал, мъже с топка, спомени, нови разкази, глъч покрай огъня. Всеки присвиващ от удоволствието на небцето очи, захапал любимо парче храна, тъкмо извадено от барбекюто. Някои притичва с филия хляб, за да я сложи на скаричката, след него се включва друг.

Косите ни миришат на барбекю, а сърцата на любов.





Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печени зеленчуци на грил
· Кулинарните тайни на барбекюто
· Пилешки шишчета със сусам
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Семейни игри и предизвикателства за 8 март
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
· Лято е, но да не се отпускаме
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· 3 съвета при избор на цветове за мебели?
· Къде мога да продам телефона си?
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Неделя
4
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гардероб по мярка
Той просто отказва да ви е в помощ, изнервя ви до краен предел и отношенията ви се изчерпват с фразата...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Идеи за детски занимания без пари
Всеки родител е изпитал усещането вече да не знаеш как да забавляваш детето. Едно или по-голяма група,...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ. ...
За и против завесата в банята
Завесата в банята е един практичен аксесоар. За много домакинства тя е сравнително евтин начин да оформят...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
Как да си направим: Традиционна мартеница
Да спазим традицията за Баба Марта, не означава непременно да се окичим с Пижо и Пенда. Истинският смисъл...
На Нова година се облечете "със себе си"
Колкото по-малко време остава до Нова година, толкова по-големи стават грижите ни. Наближаването на заветната...
Моето бюро, моята крепост - I
Бюрото място, на което прекарваме различен брой часове и от чието удобство и функционалност зависи колко...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Пролетно почистване около блока - мисия възможна
Всеки, който живее в блок, а не в къща, ще потвърди, че хармоничното съжителство е нещо много относително....
Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
Сред мерките за защита от заразяване с коронавирус според специалистите е да спрем да пипаме лицето си....
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
„Личните бележници на Антон Чехов“ – за първи път в самостоятелен том на български
Искало ли ви се е да влезете в ума на любим писател и да видите как се раждат идеите му? Откъде тръгват...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
24 май...какъвто трябва да бъде
България има единствения в света национален празник, посветен на писмеността, културата и просветата....
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Амарилис - малък празник в саксия
В интерес на истината не съм от жените, които умеят особено добре да се грижат за растения. Сякаш домашните...
Коледни джуджета
Винаги има малко време за още коледна украса, нали? Направете си тези симпатични джуджета и споделете...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
Цветът за 2017 г., "Зеленина", навлиза смело във всеки аспект на живота ни и ние сме готови за него!...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 2
И така, за ден 2 от постите предложението ми е за Кюфтенца от булгур. Това съм сложила в чантата на моето...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Петльовден, Сретение Господне
Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празника и един от четирите посветени на Божията...
Бабинден
По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Вътрешният свят на матрака - II
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци е произведен от втвърден каучуков...
Да си направим свещи сами
Тази техника ще ви отнеме повече време, усилия и творческа енергия, но удовлетворението, което ще изпитате...
Лазаровден
Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Интересни коледни традиции по света
„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца...
Детето иска кученце за Коледа? Сигурни ли сте?
Членувам в много групи, харесвам страници и подкрепям каузи, свързани с бездомни животни, а покрай децата...
Есента като игра
Жълто, оранжево, кафяво, червено това са багрите на ранната есен. Слънцето не топли толкова, но придава...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Идея за: Кръгли мартенички
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме роднини и приятели. Изработването...
Да разтребим и почистим за 30 минути
На всекиго се е случвало да остави къщата си неразтребена и да му се обади някой с думите: "Ще намина...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
1 септември - Симеоновден
На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта...
11 май - св. св. равноапостоли Кирил и Методий
На 11 май честваме двамата равноапостоли св. св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата...
В очакване на Великден
Обичам празниците. Кой не ги обича, всъщност?! Атмосферата, суетенето около трапезата, пак се събираме,...
Отговорно и практично пазаруване преди Коледа
На прага на голямото коледно пазаруване, преди рожден ден или голям празник, просто ей-така – ние сме...
Направи си сама... бижу -II
3. Полимерна глина – това също е много модерен материал, от който напоследък се изработват бижута. Предимството...
Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
Ако попиташ една домакиня от кой уред не би могла да се лиши - то най-вероятно тя ще каже...пералнята!...
Св. мъченици Дария и Хрисант - 19 март
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден. Св. мъченици Дария и Хрисант са светци...
Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или малко планинско село, задължително...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Идеи за коледна украса от 4sales.bg
Коледата е един от най-очакваните празници, засилващи сплотеността на семейството, уюта на дома и приятните...
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Мишкин ден и Свети Нестор
На 27 октомври църквата почита Свети Нестор. В иконите обикновено се изобразява като млад мъж с копие...
Благовещение - 25 март
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или...
Съединението на Княжество България с Източна Румелия в документи от архива
На 8 септември 1885 г. Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна...
На тази дата: Световен ден на морето
Световният ден на морето (World Maritime Day) се отбелязва от 1978 г. с решение на 38-та сесия на Международната...
Еко съвети за дома – I
В настоящия икономически климат да намалите сметките си за потребление е още по – важно отпреди. Но какво...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Дървовидно алое
Родът Алое включва около 350 вида растения, които произхождат от тропическите области на Африка и Арабския...
Атанасовден
Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, заедно с архиепископ...
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Храбрият шивач: Подлепващото
Тъй като на места, когато показвам нещо, използвам подлепващо, реших да кажа и нещо повече за него, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook