Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен


Опитайте нахут за здрави кости и сърце, при диабет и за добро храносмилане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут, че дори не сме обърнали внимание на главния "виновник" - самия нахут. Приели сме го за даденост, а не бива. Той трябва да бъде напомнян колкото се може по-често и пак няма да му стигне славата.

Нахутът (още леблебия, Cicer arietinum Leguminosae на латински, chickpea на англ. език) е поредното галено дете на голямото, вкусно и полезно семейство Бобови. Следи от него има от преди 7500 години в Средния Изток. Може да е не само златист, а зелен, черен. Като всеки член на семейството, той е богат на протеини, фибри и витамини, микроелементи. Обичан от различни видове национални кухни и със запазено място във веган и вегетарианската кухня, в здравословното и диетично хранене.

Какво съдържа нахутът?

100 гр сварен нахут съдържа:

Калории - 164
Мазнини - 3 гр.
Въглехидрати - 27 гр. от които 30% са фибри
Протеини - 9 гр.

Витамин A - 27.0IU - 1%*
Витамин C - 1.3 мг. - 2%
Витамин E - 0.4 мг. - 2%
Витамин K - 4.0 мкг. - 5%
Тиамин - 0.1 мг - 8%
Рибофлавин - 0.1 мг. - 4 %
Ниацин - 0.5 мг - 3%
Витамин B6 - 0.1 мг. - 7%
Фолати - 172 мкг. - 43%
*процент от дневната нужда




Още полезно съдържание: Калций - 49.0 мг (5%), Желязо - 2.9 мг. (16%), Магнезий - 48.0 мг (12%), Фосфор - 168 мг. (17%), Калий - 291 мг. (8%), Натрий - 7.0 мг 0%, Цинк - 1.5 мг (10%), Мед - 0.4 мг (18%), Манган - 1.0 мг (52%) и Селен - 3.7 мкг. (5%)

Аминокиселините са основният компонент на протеините и са особено важни в двата си вида - неесенциални (произвеждат се в тялото) и есенциални (трябва да бъдат приемани с храната. Нахутът е богат на неесенциални, затова е важно да го консумираме с например пълнозърнести храни като хляб, паста от пълнозърнести брашна, неполиран ориз.

Защо да добавяме нахут в храненето си?

При диабет - фибрите в нахута понижават нивата на глюкоза в кръвта при диабет 1 и да подобри нивата на кръвната захар и инсулина при диабет 2. Нахутът има особено високи нива - 250 гр. нахут са цялата дневна доза

За здрави кости - За здравите кости е много важно не само да се приема калций, но той да е в добро отношения с фосфора. Дисбалансът може дори да нанесе повече вреди. В нахута този баланс е оптимален. Манганът, желязото и цинкът играят роля в образуването на колаген, който е важен за сухожилията.

За регулиране на кръвно налягане, холестерола, за здраво сърце - Калият е един от факторите, от които зависи добрата форма на сърцето. Тук той е добре представен. Фибрите намаляват "лошия" холестерол, а всичко това прави сърцето по-здраво и намалява риска от инфаркт.

При профилактика на рака - Селенът помага за производството на енизими в черния дроб, което подпомага детоскикацията. Освен това селенът намалява локалните микро възпаления, които могат да доведат до патогенно размножение на клетки. Фолатите имат значение за изграждането на ДНК веригата и редовният прием предотвратява мутацията.

За по-добро храносмилане и редовен стомах - Нахутът е изключително диетичен продукт, богат на фибри, които са незаменими в правилната функция на храносмилателната и отделителната система. Той е хранителен, без да е калоричен по начин, от който се пълнее.

Как можем да го приготвяме?

Нахутът е неделима част от ориенталската, индийската национални кухни. Той има почти неутрален, плътен вкус и може да се съчетава с всякакви подправки и да участва във всякакви ястия. В кулинарията нахутът има много приложения, но всички започват от предварително накисване във вода. Пригответе три пъти повече вода за накисване, отколкото е количеството нахут. Наистина много набъбва. От там нататък може да свари, пече, пасира и каквото ви хрумне. За удобство има и консервиран нахут, с който значително се съкращава приготвянето му.

Сварен в подсолена вода - за салати (добре е да се допълни с пълнозърнест продукт за по-качествени протеини)

Сварен и с различни зеленчуци - на разнообразни постни ястия

В супа - за повишаване на хранителните й свойства.

Сварен, смлян, с подправки и чесън - за малки кюфтенца (фалафели). Опитай и готова смес за фалафели!


Хумус с цвекло

Пасиран, със сусамов тахан, захтин, чесън, лимонов сок - на хумус. Виж рецепта!

Сварен и после изпечен - любимата леблебия

Съществува и брашно от нахут, което замества пшениченото, но няма глутен.

От нахута стават и чудесни кълнове, по-едри са, подобни на кълновете от боб мунг
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Събота
28
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!
Забрави достатъчно, за да продължиш! Помни достатъчно, за да не се повтори!...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook