Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите празнували този ден, смятан за плодороден, кочовете се пускали при овцете, а на овчаря се носело дар - баница с овче сирене.

Баба казваше, че дните след Петковден са мръсни дни и слизат на земята русалии и караконджули. И така 12 дни до Димитровден - 26 октомври. Разбира се това са остатъчни спомени от родова памет за култовете към Земята, далеч преди християнството да бъде по нашите земи.

Имам за вас едно предложение за петковската трапеза, каквото този късен есенен сезон още дава.

👉Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен

Ако да имахме печка на дърва нещата щяха да бъдат още по-добри, но да се примирим и с каквото имаме.

Сигурно се питате все пак - защо просто да не наредим в тава всичко и да печем, ами - вкусът е друг. Нещо като връшник. И това поставя точка. (поне в градски условия за мен)


Продукти:

1 пакет кори за баница
1 яйца L размер
700 гр сурови тиквички
1-2 стръка праз - около 200 грама
150 гр овче сирене
100 - 150 мл олио или повече, ако обичате по-мазно
4 с.л препълнени с цедено кисело мляко
3-4 с.л наситнен пресен джоджен
1 с.л ронена чубрица
1 с.л сух джоджен
сол
краве масло за намазване


Ще ви е нужен и тиган за обръщане, както и чиния, която влиза в него, с помощта на която ще обръщаме баницата, а също - тава, която е широка 2-3 пръста повече от тигана.

Тиквичките се настъргват на едрото ренде, разстилат се в тава, посоляват се с 1 к.л сол за 5 минути, след това се отцеждат добре и се оставят в купа. Аз сокът след тях си го пийвам. 😃

Приготвяне:
Празът се нарязва на колелца и се запържва в 2-3 с.л олио, добавяме към тиквичките.

А също към тях - разбитите яйца, цеденото мляко, овчето сирене, наситненият пресен джоджен, чубрица и сух джоджен. На мен соленото от сиренето и тиквичките ми е достатъчно, но ако желаете добавете си още сол. Ливнах сигурно ощ 50 мл олио в тази плънка.

От корите си заделете три цели и ги увийте в платнена кърпа за да не съхнат - тези листи ще са за най-отгоре.

В студен дълбок тиган (с капак), намазних добре дъното и стената с олио, поставям една по една три цели кори, които мажа с олио с помощта на четка. Върху тях накъсвам както ми дойде 4 броя кори, като ги понамазнявам от време на време с четката с олио. Изсипвам половината от сместа. Върху нея отново 4-5 кори накъсвам, омазнявам ги. Добавям останалата част от плънката, пак 4-5 кори омазнанени и накрая една по една, омазнявайки, последните три цели кори, които подпъхвам в краищата й, така че отгоре да е прибрано и да не стърчи нищо, омазнявам с олио.

Така подготвената баница слагам на котлона на сила - 5 (от 6) за около 3-4 минути, поставям капака. След това време намалявам до 3 и пека около 15 минути. Сега, това със силата на котлона е малко шекотливо - но идеята е да не ти прегори бързо.

Така или иначе все пак трябва видимо да се е получила някаква кора, слагаш чинията отгоре и обръщаш печивото, после го плъзваш в тигана - т.е със страната надолу, която не е била печена. На около 15-тата минута печене на тиган по ръбчетата! добавям около 50 мл вода. Това, защото тази смес си е дебела и почва да позагарят корите. Изключвам котлона и оставям под капака. В моя случай днес имах среща, та се върнах чак след 2 часа.

Загрявам фурната на 180 градуса. Намазнявам тава с олио, обръщам баницата в чиния и я плъзвам в тавата, отгоре намазвам обилничко с масло и пека още 25 минути в горещата фурна.


Да ви е вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с праз (зелник)
· Задушниците
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Задушено шкембе в гювече
· Крем супа с праз
· Oвнешка яхния с праз
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Баница с праз, гъби и амарант
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Вкусни десерти с тиква
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Неделя
18
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook