Печена трицона
 Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната къща се e правила от поколения. Макар, че тя си отиде от този свят, реших да я оставя в нейния профил, защото вярвам, че най-важното в живота е какво оставяш след себе си. Опитайте рецептата и споменете с добра дума. Инна
Така приготвена рибката може да се сервира като рибно предястие, но заедно с една питателна салата спокойно може да се превърне в основно такова.
800 гр трицона
40 мл оцет
40 мл олио
40 мл вода
2 листа дафинов лист
5 зърна бахар
7 зърна черен пипер
Рибата се измива и се нарежда една до друга с леко застъпване на всеки ред (като керемиди)
На места слагаме дафиновите листи, бахара и черния пипер.
Заливаме с олиото, водата и оцета и печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Оцетът стопява костите на рибката, а олиото леко я запържва. Става чудничка.
|
Коментари
2014-09-01 #12  канна У дома предпочитаме рибка шпроте - замразена, защото е по-едра от трицоната, макар и прясна! Трябва да се отдели време за размразяване и оцеждане, иначе се приготвя пак така; средната кост не се харесва на всички, защото е по-яка от тази на трицоната (гюмюша)!
2014-08-30 #11  Мария Вместо оцет,1бурканче горчица.Всички други подправки-същите.Към края на изпичането се изцежда сока на 1 лимон.По желание,към края може да се добавят маслини и кръгчета кисели краставички.
2014-02-09 #10  Мариана Лимона когато се пече с кората обаче ще придаде горчивина на ястието като цяло. Това трябва да се отчете и не всеки ще го хареса.
2014-02-05 #9  Валя Предлагам, който желае да замени оцета с лимон- изцеден върху подредената рибка и отделно нарязани парчеца върху нея, след това се изпича- хапването на това рибно изкушение е изключително удоволствие- НАЗДРАВЕ.
2013-12-10 #8  Инна Георгиева Честно казано, аз съм я хапала само с прясна. Пробвай да размразиш няколко рибки, ако имаш възможност, за да видиш дали остават цели или се разпадат. За съжаление имам опит само с едра размразена риба и не съм имала проблем. Според мен, ако използваш замразена риба, просто трябва да се отцеди добре от водата
2013-12-09 #7  Миряна Момичета, предварително се извинявам ако въпросът е тъп, ноооо - тази рецепта става ли със замразена трицона? Не обичам никак замразено каквото и да е, но ми звучи страшно апетитно, а вече не съм на морето и избора ми е само замразен 
2013-10-23 #6  MITA4ETO Да Ви обадя пък мойта баба как я правеше цацата/лопушак-от лопуш големи листа от растение покрай долове, реки, влажни потоци/ вместо тава се нарежда в листата и зарити в огъня като се слага и отгоре лист и се покрива с пепел, отгоре въглени и след час-воала, та освен гореописаните продукти се нарязва пресен лук с перцата обърква се със червен пипер и домати според сезона и се реди... ред цаца, ред лук и домати с подправките и така 2-3-4 реда и се пече, с оцета по-горе се замества доматките, всички други подправки си остават...и бяло вино, траминерче или шардоне, може и бирка... да ви е сладко
2013-08-07 #5  milka kaneva Инна, добре, че ми я припомни също от мойто дедство. Татко ходеше сутрин, когато вадеха рибарите таляна и носеше съвършенно прясна трицонка и гюмюш- такава една прозрачна. Трицоната я приготвяше като твоята баба и понякога слагаше и размита с вода доматена салца, а гюмюша я изпържваше до хрупкавост. Блажени детски години!
2013-06-29 #4  Инна Георгиева радвам се, че ви допада момичета. Вярвам, че щеше много да се зарадва 
2013-06-29 #3  Мариана Прекрасна рецепта! Лесна и бърза!
Благодаря, че я споделяте с нас!
Бъдете Благословени!
2013-06-26 #1  teodora kupenska и ние правим нещо подобно вкъщи и става много вкусно!!!!
|
|
Неделя 23 Март 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
   Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
  Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
  Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
   Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква.
"Всъщност,...
  Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
 Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
  Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
 Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
   Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
  Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
 Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
|