Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната къща се e правила от поколения. Макар, че тя си отиде от този свят, реших да я оставя в нейния профил, защото вярвам, че най-важното в живота е какво оставяш след себе си. Опитайте рецептата и споменете с добра дума. Инна
Така приготвена рибката може да се сервира като рибно предястие, но заедно с една питателна салата спокойно може да се превърне в основно такова.
800 гр трицона
40 мл оцет
40 мл олио
40 мл вода
2 листа дафинов лист
5 зърна бахар
7 зърна черен пипер
Рибата се измива и се нарежда една до друга с леко застъпване на всеки ред (като керемиди)
На места слагаме дафиновите листи, бахара и черния пипер.
Заливаме с олиото, водата и оцета и печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Оцетът стопява костите на рибката, а олиото леко я запържва. Става чудничка.
|
Коментари
2014-09-01 #12 канна У дома предпочитаме рибка шпроте - замразена, защото е по-едра от трицоната, макар и прясна! Трябва да се отдели време за размразяване и оцеждане, иначе се приготвя пак така; средната кост не се харесва на всички, защото е по-яка от тази на трицоната (гюмюша)!
2014-08-30 #11 Мария Вместо оцет,1бурканче горчица.Всички други подправки-същите.Към края на изпичането се изцежда сока на 1 лимон.По желание,към края може да се добавят маслини и кръгчета кисели краставички.
2014-02-09 #10 Мариана Лимона когато се пече с кората обаче ще придаде горчивина на ястието като цяло. Това трябва да се отчете и не всеки ще го хареса.
2014-02-05 #9 Валя Предлагам, който желае да замени оцета с лимон- изцеден върху подредената рибка и отделно нарязани парчеца върху нея, след това се изпича- хапването на това рибно изкушение е изключително удоволствие- НАЗДРАВЕ.
2013-12-10 #8 Инна Георгиева Честно казано, аз съм я хапала само с прясна. Пробвай да размразиш няколко рибки, ако имаш възможност, за да видиш дали остават цели или се разпадат. За съжаление имам опит само с едра размразена риба и не съм имала проблем. Според мен, ако използваш замразена риба, просто трябва да се отцеди добре от водата
2013-12-09 #7 Миряна Момичета, предварително се извинявам ако въпросът е тъп, ноооо - тази рецепта става ли със замразена трицона? Не обичам никак замразено каквото и да е, но ми звучи страшно апетитно, а вече не съм на морето и избора ми е само замразен
2013-10-23 #6 MITA4ETO Да Ви обадя пък мойта баба как я правеше цацата/лопушак-от лопуш големи листа от растение покрай долове, реки, влажни потоци/ вместо тава се нарежда в листата и зарити в огъня като се слага и отгоре лист и се покрива с пепел, отгоре въглени и след час-воала, та освен гореописаните продукти се нарязва пресен лук с перцата обърква се със червен пипер и домати според сезона и се реди... ред цаца, ред лук и домати с подправките и така 2-3-4 реда и се пече, с оцета по-горе се замества доматките, всички други подправки си остават...и бяло вино, траминерче или шардоне, може и бирка... да ви е сладко
2013-08-07 #5 milka kaneva Инна, добре, че ми я припомни също от мойто дедство. Татко ходеше сутрин, когато вадеха рибарите таляна и носеше съвършенно прясна трицонка и гюмюш- такава една прозрачна. Трицоната я приготвяше като твоята баба и понякога слагаше и размита с вода доматена салца, а гюмюша я изпържваше до хрупкавост. Блажени детски години!
2013-06-29 #4 Инна Георгиева радвам се, че ви допада момичета. Вярвам, че щеше много да се зарадва
2013-06-29 #3 Мариана Прекрасна рецепта! Лесна и бърза!
Благодаря, че я споделяте с нас!
Бъдете Благословени!
2013-06-26 #1 teodora kupenska и ние правим нещо подобно вкъщи и става много вкусно!!!!
|
|
Вторник 10 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :)
2 бр....
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
|