Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Изберем прясна риба


Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния понякога се делят само от часове, особено ако рибата не се съхранява правилно. Затова е важно да преценявате добре свежестта й на око и така да си спестите неприятната изненада (и миризма), когато се приберете у дома.

За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразени продукти. Трябва да знаете обаче, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства – става кашкаво, поема много вода и се прощава с близо половината си омега-3-мастни киселини.

Разбира се, идеалният вариант е да си купите жива риба от аквариум. В повечето магазини обаче дори наличието на охладена си е истински късмет.
Първото, на което трябва да обърнете внимание е начина на съхранение. Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 °С без самата риба да замръзва.

В народните мъдрости винаги има неопровержима истина. Та и в този случай поговорката: „Рибата се вмирисва откъм главата” важи с пълна сила. Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват.
Не купувайте и риба с мътни и хлътнали очи – това е сигурен белег, че вече е на път да се развали.

Сигурно обаче не веднъж ви се е случвало, да се усъмните в правилната си преценка, едва след като се приберете у дома. Изведнъж екземплярите, които в магазина са ви вдъхвали голямо доверие, сега ви изглеждат в съвсем окаяно състояние. Има още няколко признака, по които можете да прецените свежестта на рибата.

Единият, разбира се, е неприятната миризма, от която ви се повдига. Някои риби обаче дори и в прясно състояние миришат повече от други, например морските и дънните. Другият е еластичността на месото. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак. Последният тест, които можете да направите е да натиснете с пръст рибата през корема. Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, ще се наложи да я изхвърлите.
Коментари
2015-12-01 #6
риболовец
Чудни съвети от "действително незапознат не само с рибите,а и с неприкоствеността на рибата като стока в търговската мрежа"-абе бае,кой търговец ще те остави да му мачкаш стоката,за да провериш "колко е прясна"???Ако купуваш риба "охладена" от "Метро",със сигурност става въпрос за менте!!!Купувайте от малък магазин със собственик,който няма интерес да Ви пробутва "стара риба",защото рискува да му затворят магазина завинаги!!!.....
2010-12-06 #5
Рибар :))
"Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват"- гениално написано, ама явно от човек, който не е виждал риба в живота си ))
Не купувайте риба с розови хриле - или е замразявана вече или е старичка. Цвета на хрилете на прясната риба трябва да е кърваво червен, и е нормално защо е такъв ) Ако искате да хапнете много вкусен шаран ето една рецепта : пържите котлетите от шарана и след като са готови ги слагате за 30-40 мин. в предварително запържен до кавеникав цвят лук(нарязан на дължина), като слагате лук и отгоре и отдолу на изпържената риба. Опитайте, няма да съжалявате ) може да направите две, три парчета само за да опитате и ако ви хареса ще си правите и в бъдеще ))
2009-12-02 #4
Инна Георгиева
Любимата ми риба е чернокоп и сафрид. Харесвам пържен шаран, но трябва да е доста малък.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Четвъртък
25
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook