Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Изберем прясна риба


Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния понякога се делят само от часове, особено ако рибата не се съхранява правилно. Затова е важно да преценявате добре свежестта й на око и така да си спестите неприятната изненада (и миризма), когато се приберете у дома.

За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразени продукти. Трябва да знаете обаче, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства – става кашкаво, поема много вода и се прощава с близо половината си омега-3-мастни киселини.

Разбира се, идеалният вариант е да си купите жива риба от аквариум. В повечето магазини обаче дори наличието на охладена си е истински късмет.
Първото, на което трябва да обърнете внимание е начина на съхранение. Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 °С без самата риба да замръзва.

В народните мъдрости винаги има неопровержима истина. Та и в този случай поговорката: „Рибата се вмирисва откъм главата” важи с пълна сила. Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват.
Не купувайте и риба с мътни и хлътнали очи – това е сигурен белег, че вече е на път да се развали.

Сигурно обаче не веднъж ви се е случвало, да се усъмните в правилната си преценка, едва след като се приберете у дома. Изведнъж екземплярите, които в магазина са ви вдъхвали голямо доверие, сега ви изглеждат в съвсем окаяно състояние. Има още няколко признака, по които можете да прецените свежестта на рибата.

Единият, разбира се, е неприятната миризма, от която ви се повдига. Някои риби обаче дори и в прясно състояние миришат повече от други, например морските и дънните. Другият е еластичността на месото. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак. Последният тест, които можете да направите е да натиснете с пръст рибата през корема. Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, ще се наложи да я изхвърлите.
Коментари
2015-12-01 #6
риболовец
Чудни съвети от "действително незапознат не само с рибите,а и с неприкоствеността на рибата като стока в търговската мрежа"-абе бае,кой търговец ще те остави да му мачкаш стоката,за да провериш "колко е прясна"???Ако купуваш риба "охладена" от "Метро",със сигурност става въпрос за менте!!!Купувайте от малък магазин със собственик,който няма интерес да Ви пробутва "стара риба",защото рискува да му затворят магазина завинаги!!!.....
2010-12-06 #5
Рибар :))
"Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват"- гениално написано, ама явно от човек, който не е виждал риба в живота си ))
Не купувайте риба с розови хриле - или е замразявана вече или е старичка. Цвета на хрилете на прясната риба трябва да е кърваво червен, и е нормално защо е такъв ) Ако искате да хапнете много вкусен шаран ето една рецепта : пържите котлетите от шарана и след като са готови ги слагате за 30-40 мин. в предварително запържен до кавеникав цвят лук(нарязан на дължина), като слагате лук и отгоре и отдолу на изпържената риба. Опитайте, няма да съжалявате ) може да направите две, три парчета само за да опитате и ако ви хареса ще си правите и в бъдеще ))
2009-12-02 #4
Инна Георгиева
Любимата ми риба е чернокоп и сафрид. Харесвам пържен шаран, но трябва да е доста малък.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Вторник
10
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook