Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Божествено лесен мармалад от кайсии



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В светлината на слънчевите лъчи и с пулсиращия аромат на лятото, опитайте тази рецепта за мармалад от кайсии. Нежните, сочни плодове на кайсиите се превръщат във вълшебно изкушение, което ще ви завладее със сладостта и блясъка си.

Със своята бляскава оранжева цветова палитра и сладък аромат, мармаладът от кайсии е не само вкусово изживяване, но и израз на радост и наслада. С него можете да поднесете слънчевото лято във всяка кухня, да развеселите сутрешните си закуски и да създадете уютна атмосфера, изпълнена със сладки спомени.


Опитайте тази чудесна рецепта за мармалад от кайсии, която може да се приготви вкъщи:

1 кг зрели кайсии
800 г захар
Сокът от 1 лимон
1 ванилиева шушулка (по избор)

Измийте и обелете кайсиите. Ако плодовете са много твърди и трудно се отделя кожата, може да ги потопите за кратко във вряла вода. Махнете костилките и нарежете плодовете на ситни парчета.

Поставете нарязаните кайсии в голяма тенджера и добавете захарта. Разбъркайте добре, за да се смесят плодовете със захарта.

Покрийте тенджерата и оставете сместа да почива в хладилника през нощта. Това ще помогне на кайсиите да освободят сок и аромат.

На следващия ден поставете тенджера с кайсиите на котлона на средна топлина. Добавете сокът от лимона и ванилията, ако използвате.

Загрейте сместа до кипване и намалете огъня на слабо. Оставете мармаладът да къкри около 1 час, като редовно разбърквате.

Проверете дали мармаладът е готов, като направите тест за гъстота. Вземете малко количество от сместа с лъжица и поставете върху чиния. Ако се събира и не се разлива, мармаладът е готов.

Следва да го прехвърлите в сухи и стерилизирани буркани. Затворете добре бурканите и ги обърнете с капачката надолу. Оставете ги така, докато се охладят напълно.

Този мармалад от кайсии е идеален за намазване върху пълнозърнест хляб, тост или палачинки. Насладете се на лятото и слънчевия вкус на кайсиите през цялата година.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
Понеделник
16
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Всички като деца сме хапвали печен сандвич с яйце и сирене или кашкавал, може би пък сте му казвали Принцеса...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook