Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата "Мъката на бацила"


Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих "Мъката на бацила", а това бе предпоставка за доста смешни коментари.
Майтапът настрана, но в тази на вид проста салата се крие безценно количество витамини, минерали, омега-6 и омега-3 мастни киселини. Какво съотношение зеленчуци да сложите е въпрос на вкус, на мен лично ми допада, 2:3:1 / цвекло/моркови/ябълки.
цвекло
моркови
ябълки
сурови орехи
олио от гроздови семки
бял балсамико оцет

Цвеклото изтъркваме добре с чиста гъба (за миене на чинии), отстраняваме дръжката и настъргваме на ренде. Настърганото цвекло овкусяваме със сол и балсамико оцет и оставяме за около час. Белият балсамико оцет има лек сладникав вкус, но можете да замените с ябълков или винен оцет. Определено за тази салата е добре да се изберат по-кисели сортове ябълки - Чадел, Мелроуз, Грени Смит. Киселите сортове влияят по-добре на сърцето, но ако имате повишена киселиността на стомаха ги заменете със сладък сорт.

Към престоялото цвекло добавяме натърганите моркови и ябълки, добавяме начупени сурови орехи, доовкусяваме с бял балсамико оцет, олио от гроздови семки и сол на вкус. За тази салата аз лично предпочитам това олио пред зехтин, защото ползвам основно "екстра върджин", който надделява в иначе чистия вкус на салатата. Олиото от гроздови семки има неутрален вкус, както слънчогледовото олио.




Коментари
2016-10-20 #5
Nevena
ряпата в салатата е есенна бяла или червена не че черната е лоша но повечко люти
2016-10-19 #4
denitsa
Невена, ряпата какъв вид е?
2016-10-19 #3
Nevena
а това е моята салата :-настъргани ряпа, червено цвекло,един морков,една скилидка чесън и малко парченце праз нарязано на колеленца, подреждам по цветове поръсвам със сол ,сок от половин лимон и съвсем малко олио може и ябълка,орехче ако има,салатата е чудесна ,вкусна и здравословна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Патладжанена разядка
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Есенна поезия
· Казвам се Октомври. И съм тъжна
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Сряда
23
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook