Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за Великите пости



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен.

Постите започват седем седмици преди Великден, от понеделника след Сирни Заговезни.


Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на големия християнски празник - Възкресение Христово.

През целия пост не се разрешава месо (то се спира на Месни Заговезни) и никаква храна от животински произход (млякото и млечните изделия се спират на Сирни Заговезни, когато се иска и прошка и реално постът може да започне). Риба се разрешава два пъти - на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Постите - пречистване на душата и тялото

Постите са невероятно преживяване не само за всеки вярващ, но и за тези, които искат да се отърсят от ежедневието, да придобият нова гледна точка, за тези, които искат да срещнат себе си. За да не бъде изтощителен този режим на хранене, трябва да се спазват някои правила:

Какво е характерно за Великите пости:

По християнска традиция Великите пости започват с опрощение, изповед и причастие, което се взима от свещеник. Постите нямат същата сила, ако не са чисти мислите ни, добри делата ни и праведни думите ни.

За всеки пост е важно да сме в добро общо физическо здраве. Не е желателно деца под 7 г., бременни жени, кърмачки, както и възрастни хора да се подлагат на пости.

Всеки постещ трябва да е сигурен, че може да даде на тялото си възможно най-разнообразна растителна храна.

С какво са полезни листата на морковите

Не бива да се замества пълноценното хранене с тестени изделия, особено бял хляб, а да се търсят източници на витамини, растителни белтъчини, минерали и фибри.

Как да си направим ядково мляко

Характерният за сезона спад в тонуса, наричан още „пролетна умора” може да бъде много опасен за постещите. Затова:

- движете се повече
- пийте много течности
- хранете се със сезонни и пресни плодове и зеленчуци


През пролетта няма много пресни храни, богати на витамини, минерали и микроелементи. Но има спанак, лапад, коприва, зелена салата, пресни чесън и лук.

Недостигът на желязо е много характерно за пролетта, както и изобщо липсата на минерали. Копривата, киселецът са добри източници на желязо, както и всички зеленолистни зеленчуци.

Зеленолистните могат да трупат много нитрати. Затова винаги купувайте от проверени източници, прясни, а не замразени или в найлон и накисвайте в подсолена вода за 30 минути.

Какво знаем и какво - не, за нитратите

Гответе зелениите с възможно най-малко топлинна обработка, предимно на салата и супа. Зелениите добре се съчетават със зърнени храни като ориз, булгур, просо, киноа, елда, ядки като орехи, овесени, ръжени и ечемични.

Всички рецепти със зеленолистни зеленчуци

Не забравяйте да пиете много течности, чай и мед. Така токсините окончателно ще излязат от тялото и не само Великден, но и изобщо пролетта ще посрещнете по-бодри, по-здрави и по-красиви.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Кукувица кука за Гергьовден
· 21 декември - Православна църква почита Света мъченица Юлиания
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
Вторник
3
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Ендометриозата е хронично естрогенозависимо заболяване и се характеризира с разрастването на ендометриална...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
Редовно практикувайте тези 5 йога асани, за да подобрите кръвообращението, да поддържате здрав черен...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook