Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за Великите пости



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен.

Постите започват седем седмици преди Великден, от понеделника след Сирни Заговезни.


Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на големия християнски празник - Възкресение Христово.

През целия пост не се разрешава месо (то се спира на Месни Заговезни) и никаква храна от животински произход (млякото и млечните изделия се спират на Сирни Заговезни, когато се иска и прошка и реално постът може да започне). Риба се разрешава два пъти - на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Постите - пречистване на душата и тялото

Постите са невероятно преживяване не само за всеки вярващ, но и за тези, които искат да се отърсят от ежедневието, да придобият нова гледна точка, за тези, които искат да срещнат себе си. За да не бъде изтощителен този режим на хранене, трябва да се спазват някои правила:

Какво е характерно за Великите пости:

По християнска традиция Великите пости започват с опрощение, изповед и причастие, което се взима от свещеник. Постите нямат същата сила, ако не са чисти мислите ни, добри делата ни и праведни думите ни.

За всеки пост е важно да сме в добро общо физическо здраве. Не е желателно деца под 7 г., бременни жени, кърмачки, както и възрастни хора да се подлагат на пости.

Всеки постещ трябва да е сигурен, че може да даде на тялото си възможно най-разнообразна растителна храна.

С какво са полезни листата на морковите

Не бива да се замества пълноценното хранене с тестени изделия, особено бял хляб, а да се търсят източници на витамини, растителни белтъчини, минерали и фибри.

Как да си направим ядково мляко

Характерният за сезона спад в тонуса, наричан още „пролетна умора” може да бъде много опасен за постещите. Затова:

- движете се повече
- пийте много течности
- хранете се със сезонни и пресни плодове и зеленчуци


През пролетта няма много пресни храни, богати на витамини, минерали и микроелементи. Но има спанак, лапад, коприва, зелена салата, пресни чесън и лук.

Недостигът на желязо е много характерно за пролетта, както и изобщо липсата на минерали. Копривата, киселецът са добри източници на желязо, както и всички зеленолистни зеленчуци.

Зеленолистните могат да трупат много нитрати. Затова винаги купувайте от проверени източници, прясни, а не замразени или в найлон и накисвайте в подсолена вода за 30 минути.

Какво знаем и какво - не, за нитратите

Гответе зелениите с възможно най-малко топлинна обработка, предимно на салата и супа. Зелениите добре се съчетават със зърнени храни като ориз, булгур, просо, киноа, елда, ядки като орехи, овесени, ръжени и ечемични.

Всички рецепти със зеленолистни зеленчуци

Не забравяйте да пиете много течности, чай и мед. Така токсините окончателно ще излязат от тялото и не само Великден, но и изобщо пролетта ще посрещнете по-бодри, по-здрави и по-красиви.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Постни лозови сарми с царевица
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Кукувица кука за Гергьовден
· 21 декември - Православна църква почита Света мъченица Юлиания
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
Нашето тяло изпраща сигнали, които другите хора възприемат интуитивно. Лимбичната ни система, част от...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Грешките в грима, които причиняват акне
Гримът може умело да покрие всеки недостатък и с негова помощ се създават невероятни визии. Съществуват...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Хемороиди – от какво се получават?
Хемороидите са заболяване, което е едно от най-често срещаните сред хората по целия свят. Те могат да...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook