Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Киноа – свещената храна на инките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата, заради полезните й качества. Да, признавам си първоначално подходих скептично и с лека доза страх. Но останах приятно изненадана. Хареса ми дори в постния вариант на приготвяне като за бебе - с малко сирене. Осмелих се да я предложа на семейна вечеря и тя, изнедвайки ме за пореден път, събра много овации, от иначе доста критичното жури. Забравете за онова твърдение, че полезните храни не са вкусни. Това определено не важи за киноата. И ако вкусът и харесването са много относително понятие, както казват руснаците “На вкус и на цвет товарищи нет”, то научните доказателства нямат субективна украска. Ето и фактите, които ме убедиха да посегна преди година към нея и не съжалявам.

Произнася се “кийн-уа” и е една от трите растителни култури завещани ни от инките, заедно с картофите и царевицата. Вирее основно в Южна Америка – Перу, Боливия и Еквадор. Киноата е истински дар от природата, защото позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата й.

Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.

Съществуват различни видове киноа, но най-разпространени са:

- обикновена – с дребни светлобежови или бели семена, която се среща най-често в Перу.
- кралска – с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус. Тя се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Как влияе киноата на нашия организъм?

Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Поддържа клетъчните функции и помага за по-бързото заздравяване на раните. Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.

Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат. Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие. Важно е да знаете, че преди да пристъпите към нейното готвене трябва да я измиете добре под течаща вода, за да премахнете сапонините. 1 част киноа се прибавя към 5 части вряща вода. Вари се около 15 минути и после се оставя да поеме течността. И тя като ориза увеличава обема си. Не случайно в Андите я наричат “дребен ориз”.

Може да я консумирате като я овкусите със сирене, да я предложите като гарнитура към друго ястие, да я посипете върху салата. Киноата успешно може да замести ориза и булгура във всяка рецепта. С нея се приготвят хляб и хлебни изделия, слага се за сгъстяване на супи, вместо фиде и ориз, приготвят се дори десерти. Казват, че от киноата се прави и слабоалкохолна напитка с вкус подобен на този на бирата, но аз лично не съм я опитвала. Май само така не съм я консумирала. Иначе почти всички изброени варианти са присъствали в менюто на моето семейство.

Важно е да знаете, че семената се съхраняват в хладилник. Ако съм ви заинтригувала и решите да пробвате киноа, може да я намерите в по-големите хипермаркети и в здравословните магазини и щандове. Дано ви хареса! Нейната полезност е безспорна и само може да спечелите, включвайки я в менюто си.
Коментари
2014-10-12 #18
Цвети
Кълнчето се яде цяло, особено ако е съвсем крехко е много вкусно
2014-10-12 #17
Алана
Кое се хапва от покълналата киноа:само кълновете или и семето?
2014-09-21 #16
akromegal
Добре,добре се рекламира тази зърнена култура-киноа,но по-добро за хапване е елдата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
Много от нас изпуитват понякога копнеж да започнат нещо изцяло ново - да тръгнат на фитнес, да шият гоблени,...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook