Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Киноа – свещената храна на инките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата, заради полезните й качества. Да, признавам си първоначално подходих скептично и с лека доза страх. Но останах приятно изненадана. Хареса ми дори в постния вариант на приготвяне като за бебе - с малко сирене. Осмелих се да я предложа на семейна вечеря и тя, изнедвайки ме за пореден път, събра много овации, от иначе доста критичното жури. Забравете за онова твърдение, че полезните храни не са вкусни. Това определено не важи за киноата. И ако вкусът и харесването са много относително понятие, както казват руснаците “На вкус и на цвет товарищи нет”, то научните доказателства нямат субективна украска. Ето и фактите, които ме убедиха да посегна преди година към нея и не съжалявам.

Произнася се “кийн-уа” и е една от трите растителни култури завещани ни от инките, заедно с картофите и царевицата. Вирее основно в Южна Америка – Перу, Боливия и Еквадор. Киноата е истински дар от природата, защото позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата й.

Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.

Съществуват различни видове киноа, но най-разпространени са:

- обикновена – с дребни светлобежови или бели семена, която се среща най-често в Перу.
- кралска – с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус. Тя се отглежда в Боливия при определени климатични условия.

Как влияе киноата на нашия организъм?

Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Поддържа клетъчните функции и помага за по-бързото заздравяване на раните. Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.

Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат. Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие. Важно е да знаете, че преди да пристъпите към нейното готвене трябва да я измиете добре под течаща вода, за да премахнете сапонините. 1 част киноа се прибавя към 5 части вряща вода. Вари се около 15 минути и после се оставя да поеме течността. И тя като ориза увеличава обема си. Не случайно в Андите я наричат “дребен ориз”.

Може да я консумирате като я овкусите със сирене, да я предложите като гарнитура към друго ястие, да я посипете върху салата. Киноата успешно може да замести ориза и булгура във всяка рецепта. С нея се приготвят хляб и хлебни изделия, слага се за сгъстяване на супи, вместо фиде и ориз, приготвят се дори десерти. Казват, че от киноата се прави и слабоалкохолна напитка с вкус подобен на този на бирата, но аз лично не съм я опитвала. Май само така не съм я консумирала. Иначе почти всички изброени варианти са присъствали в менюто на моето семейство.

Важно е да знаете, че семената се съхраняват в хладилник. Ако съм ви заинтригувала и решите да пробвате киноа, може да я намерите в по-големите хипермаркети и в здравословните магазини и щандове. Дано ви хареса! Нейната полезност е безспорна и само може да спечелите, включвайки я в менюто си.
Коментари
2014-10-12 #18
Цвети
Кълнчето се яде цяло, особено ако е съвсем крехко е много вкусно
2014-10-12 #17
Алана
Кое се хапва от покълналата киноа:само кълновете или и семето?
2014-09-21 #16
akromegal
Добре,добре се рекламира тази зърнена култура-киноа,но по-добро за хапване е елдата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Рибата в детското меню
· Леща с тиквички и кус кус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Понеделник
23
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Ендометриозата е хронично естрогенозависимо заболяване и се характеризира с разрастването на ендометриална...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook