Киноа – свещената храна на инките
 Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата, заради полезните й качества. Да, признавам си първоначално подходих скептично и с лека доза страх. Но останах приятно изненадана. Хареса ми дори в постния вариант на приготвяне като за бебе - с малко сирене. Осмелих се да я предложа на семейна вечеря и тя, изнедвайки ме за пореден път, събра много овации, от иначе доста критичното жури. Забравете за онова твърдение, че полезните храни не са вкусни. Това определено не важи за киноата. И ако вкусът и харесването са много относително понятие, както казват руснаците “На вкус и на цвет товарищи нет”, то научните доказателства нямат субективна украска. Ето и фактите, които ме убедиха да посегна преди година към нея и не съжалявам.
Произнася се “кийн-уа” и е една от трите растителни култури завещани ни от инките, заедно с картофите и царевицата. Вирее основно в Южна Америка – Перу, Боливия и Еквадор. Киноата е истински дар от природата, защото позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата й.
Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.
Съществуват различни видове киноа, но най-разпространени са:
- обикновена – с дребни светлобежови или бели семена, която се среща най-често в Перу.
- кралска – с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус. Тя се отглежда в Боливия при определени климатични условия.
Как влияе киноата на нашия организъм?
Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Поддържа клетъчните функции и помага за по-бързото заздравяване на раните. Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.
Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат. Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие. Важно е да знаете, че преди да пристъпите към нейното готвене трябва да я измиете добре под течаща вода, за да премахнете сапонините. 1 част киноа се прибавя към 5 части вряща вода. Вари се около 15 минути и после се оставя да поеме течността. И тя като ориза увеличава обема си. Не случайно в Андите я наричат “дребен ориз”.
Може да я консумирате като я овкусите със сирене, да я предложите като гарнитура към друго ястие, да я посипете върху салата. Киноата успешно може да замести ориза и булгура във всяка рецепта. С нея се приготвят хляб и хлебни изделия, слага се за сгъстяване на супи, вместо фиде и ориз, приготвят се дори десерти. Казват, че от киноата се прави и слабоалкохолна напитка с вкус подобен на този на бирата, но аз лично не съм я опитвала. Май само така не съм я консумирала. Иначе почти всички изброени варианти са присъствали в менюто на моето семейство.
Важно е да знаете, че семената се съхраняват в хладилник. Ако съм ви заинтригувала и решите да пробвате киноа, може да я намерите в по-големите хипермаркети и в здравословните магазини и щандове. Дано ви хареса! Нейната полезност е безспорна и само може да спечелите, включвайки я в менюто си. |
Коментари
2014-10-12 #18  Цвети Кълнчето се яде цяло, особено ако е съвсем крехко е много вкусно 
2014-10-12 #17  Алана Кое се хапва от покълналата киноа:само кълновете или и семето?
2014-09-21 #16  akromegal Добре,добре се рекламира тази зърнена култура-киноа,но по-добро за хапване е елдата!
2014-01-22 #15  Иван Веселинов В магазините киноата е извън хладилниците.
2012-04-15 #14  Вяра Много хубава статия за киноата! Само не прочетох в нея, че най-полезния начин да се консумира тя е покълната. При термична обработка почти всички полезни вещества в нея изчезват. Покълна изключително лесно, само за няколко часа.
2012-02-28 #13  иси
2012-02-27 #12  Инна Георгиева Лили, ако нямаш цедка (която за киноата (за амаранта съвсем) трябва да бъде и доста дребна) може би ще стане да изплакваш и с тензух сгънат на 1-2 ката
2012-02-27 #11  Натали Петкова Здравей, Lili,  на детенцето, че всичко си е изяло. Киноата е най-добре да се съхранява в хладилник. Препоръчва се също така да се измива много добре под течаща вода, заради сапонините, които могат да придадат горчив вкус.
2012-02-26 #10  lili_vanili Привет! Днес за първи път дадох киноа на моето  , което е на 8 месеца - в комбинация с тиква и морков и отделно за проба с банан - изяде си го, но той като цяло не отказва храна.
"действа добре на процесите на храносмилане и стимулира метаболизма" - явно, защото 4 часа по-късно такава бомба ми спретна, че памперса не я побра
Полезно ми бе да прочета, че трябва да я държа в хладилника, дори и ако е във вакуумиран буркан ли? Аз не я мих, нямам подходяща цедка, уж е био, надявам се да няма проблем. На око я варих, ама гледам спазила съм правилата, защото тъкмо 15 мин. я варих и после я забравих  та беше изпила водата.
2011-11-17 #9  Натали Петкова Можеш да я намериш в здравословните или био магазини, както и в големите супермаркети, където има обособени такива щандове.
2011-11-17 #8  Тони За първи път го чувам, но сигурно е хубаво. От къде да си го купувам?? Благодаря! 
2011-09-29 #7  Натали Петкова Яна, радвам се, че съм провокирала интереса ти да опиташ киноа. Комбинацията, която си избрала не съм я пробвала, но ми звучи доста вкусно. Още повече, че самата киноа има лек орехов аромат, който ще се допълни, предполагам, чудесно с орехите. Ще очаквам да споделиш дали ти е харесала. А иначе да, действително киноата подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и стимулира метаболизма.
2011-09-29 #6  Натали Петкова Предложението на Теди за комбинация с кашу е много интересно, благодаря ти, че го сподели. Ще го опитам задължително. Даже си мисля, че би могло да се добавят и други сурови ядки.
Гергана, казват че за да харесаш дадена храна трябва да й дадеш възможност и време да те впечатли. Минимум 10 пъти да си я приготвиш в различни варианти
2011-09-29 #5  Jana Deleva Благодаря на Наталия за чудесната статия.Опитвала съм елда и съм много доволна, сега ще пробвам и киноа.Предполагам, че с богатото си съдържание на фибри и другите полезни вещества ще е много добър регулатор на чревната дейност, а от там и влиянието върху обмяната.Аз ще опитам комбинацията с орехи и канела,защото много ги обичам.
2011-09-28 #4  gergana ivanova не е хубава!
2011-09-28 #3  Iskra С киноа (вместо булгур) си правя салата табуле. Става много вкусна  .
2011-09-28 #2  Инна Георгиева На белтъчини значи ли като развалени яйца хахах  )
Мерси за инфото на Наталия. I за салатата на Tеди, ще я пробвам!
2011-09-28 #1  teodora
Киноата си отива много и с кашу  . Аз си правя киноа с масло и натрошено кашу. Става и страхотна салата - червени чушки, домати на кубчета, маслини на колелца, киноа - всичко се разбърква и готово. Само дето киноата не може да издържа повече от един ден в хладилника, започва да мирише интересно  на белтъчини да речем
|
|
Събота 30 Септември 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
  Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
  30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
  Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
  Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
 7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
 Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
 Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
  Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
 Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
  Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
  Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
  Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
  Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата
Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
  Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
  Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
 Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
 Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
  Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
 Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
 Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт...
  Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
  Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
 Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
 Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
  Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
 Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
|