Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да похапваме пред телевизора


Някои по- здравословни идеи


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта в стомаха, непреработените вещества и неоползотворимите калории, освен всичко това, съвсем машинално сме склонни да поглъщаме наистина много храна в един крайно неподходящ час.

Навиците – втора природа. Не знам откъде идва този навик – да се яде пред телевизора, защо точно там, и то определени неща, като пуканки от пакетче в микровълнова или печени семки със обилно количество сол. Това са може би най- разпространените варианти. Следват чипс, царевични пръчици, солети и т.н. Всичко се движи по ръба на здравословното хранене, а някои от тях, като чипса и пуканките, откровено са нездравословни.
И все пак, ако навикът е твърде силен – какви опции имаме.

Пуканки – добре, но какви. Потърсете източник на истинска „пуклива”царевица или поне ако е от магазините, не от село, да са зърна царевица за пукане. Излизат два пъти по- скъпо, но поне вие контролирате добавките, мазнините и солта. Нима си мислите, че в „Пуканки с екстра масло” има краве масло? С тенджерка с прозрачен капак и 10 минути свободно време преди филма си набавяте една огромна порция пуканки. Необходимо е, като почнат да пукат, да намалите малко котлона и да разтръсквате по- енергично.

Ако сте истински чревоугодник и държите да се глезите дори и пред телевизора, можете да отделите малко повече време и да си приготвите домашни брускети. Ако сте харесали нашата идея за подправени масълца, става още по- полезно и вкусно. Нужно е само да нарежете франзелата на тънки шайби и да ги изсушите на решетката на фурната, колкото да добият лек загар. Докато са топли, ги натъркайте с масълцата или просто с чесън и зехтин. Ароматът, ще привлече семейството ви първо в кухнята, после пред телевизора.

Домашните крутони също са една идея за хапване пред телевизора. Още по- вкусни стават, ако ползвате стар хляб. Оваляйте кубчетата в зехтин, чесън на прах, шарена сол и изпечете на вентилатор за 10- 15 минути, да хванат златист загар. Експериментирайте смело с хляба и подправките. Предимството – за разлика от купените крутони или хлебни кубчета – знаете какво ядете.



Ядки и семена. Печеният слънчоглед, овалян в сол и брашно, е класика за нашия бит. Дори сме сред малкото народи, за които е обичайно. Да, ядките и семената, са полезни, но в суров вид. Слънчогледовото семе има малко по- полезен братовчед – тиквените семки, но каквато и ядка да обичате, обичайте ги в суров вид. Не се препоръчват единствено фъстъците. Те са значително по- мазни и тежки, особено за по- късните часове. Белени сурови семена и ядки, без сол и добавки са една добра алтернатива на печения слънчоглед. И не прекалявайте, ядките и семената са доста калорични и съдържат много мазнини, може да ви стане лошо.

Сушени плодове. Отново полезна алтернатива. Сушените плодове, освен, че са здравословни, могат да повлияват на много болестни състояния. Трябва да внимаваме, ако имаме диабет, защото имат твърде много захари. Купените от магазина могат да бъдат обработвани с различни химични вещества, затова е по- добре да купуваме домашни или сами да сушим плодове. Не бъркайте сушените със захаросаните. Разликата е огромна.




Сварен нахут – накиснете рано сутринта нахута и довечера, за пред телевизора, ще имате какво да похапвате. Само трябва да го кипнете за 10- 20 минути. Да не забравяме, че, ако го изпечете, това си е направо леблебия. И все пак – свареният нахут е далеч по- полезен. Към сварения нахут можем да добавим сварена царевица, както е популярна по градските тротоари напоследък. Да й добавим масло или истински пармезан за вкус, а не палмова мазнина и нещо, което далеч е минало покрай пармезана.



Най- лесното и най- здравословното - пресни плодове и зеленчуци. Нарежете си обичайните плодове и зеленчуци на малки, необичайни форми - моркови, пипер и краставици на солети, на шайбички, гроздето махнете от чепките и сложете в голяма купа, подобна на тези за чипс и пуканки. А какво ще кажете за добрата стара плодова салата или плодови шишчета. Децата ги обичат - знаете за тях видът на храната тежи повече от вкуса и качествата й. Просто да е нещо, което е ново за ръцете, в миниатюрни количества.

Днес много от нас, просто искат да седнат след дългия работен ден пред огромния екран, да се отърсят от стреса и грижите и да допълнят чувството за отмора с някаква храна. Която някой друг е приготвил за нас, опаковал я в атрактивна шумоляща обвивка и я е натъпкал с химии да запази цената й ниска, а срока на годност - по- дълъг. Но ако сме от този тип, който прекарва вечерта пред телевизора, нека поне тази храна е малко по- здравословна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Родопска салата
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
Петък
6
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Грешките в грима, които причиняват акне
Гримът може умело да покрие всеки недостатък и с негова помощ се създават невероятни визии. Съществуват...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook