Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да похапваме пред телевизора


Някои по- здравословни идеи


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта в стомаха, непреработените вещества и неоползотворимите калории, освен всичко това, съвсем машинално сме склонни да поглъщаме наистина много храна в един крайно неподходящ час.

Навиците – втора природа. Не знам откъде идва този навик – да се яде пред телевизора, защо точно там, и то определени неща, като пуканки от пакетче в микровълнова или печени семки със обилно количество сол. Това са може би най- разпространените варианти. Следват чипс, царевични пръчици, солети и т.н. Всичко се движи по ръба на здравословното хранене, а някои от тях, като чипса и пуканките, откровено са нездравословни.
И все пак, ако навикът е твърде силен – какви опции имаме.

Пуканки – добре, но какви. Потърсете източник на истинска „пуклива”царевица или поне ако е от магазините, не от село, да са зърна царевица за пукане. Излизат два пъти по- скъпо, но поне вие контролирате добавките, мазнините и солта. Нима си мислите, че в „Пуканки с екстра масло” има краве масло? С тенджерка с прозрачен капак и 10 минути свободно време преди филма си набавяте една огромна порция пуканки. Необходимо е, като почнат да пукат, да намалите малко котлона и да разтръсквате по- енергично.

Ако сте истински чревоугодник и държите да се глезите дори и пред телевизора, можете да отделите малко повече време и да си приготвите домашни брускети. Ако сте харесали нашата идея за подправени масълца, става още по- полезно и вкусно. Нужно е само да нарежете франзелата на тънки шайби и да ги изсушите на решетката на фурната, колкото да добият лек загар. Докато са топли, ги натъркайте с масълцата или просто с чесън и зехтин. Ароматът, ще привлече семейството ви първо в кухнята, после пред телевизора.

Домашните крутони също са една идея за хапване пред телевизора. Още по- вкусни стават, ако ползвате стар хляб. Оваляйте кубчетата в зехтин, чесън на прах, шарена сол и изпечете на вентилатор за 10- 15 минути, да хванат златист загар. Експериментирайте смело с хляба и подправките. Предимството – за разлика от купените крутони или хлебни кубчета – знаете какво ядете.



Ядки и семена. Печеният слънчоглед, овалян в сол и брашно, е класика за нашия бит. Дори сме сред малкото народи, за които е обичайно. Да, ядките и семената, са полезни, но в суров вид. Слънчогледовото семе има малко по- полезен братовчед – тиквените семки, но каквато и ядка да обичате, обичайте ги в суров вид. Не се препоръчват единствено фъстъците. Те са значително по- мазни и тежки, особено за по- късните часове. Белени сурови семена и ядки, без сол и добавки са една добра алтернатива на печения слънчоглед. И не прекалявайте, ядките и семената са доста калорични и съдържат много мазнини, може да ви стане лошо.

Сушени плодове. Отново полезна алтернатива. Сушените плодове, освен, че са здравословни, могат да повлияват на много болестни състояния. Трябва да внимаваме, ако имаме диабет, защото имат твърде много захари. Купените от магазина могат да бъдат обработвани с различни химични вещества, затова е по- добре да купуваме домашни или сами да сушим плодове. Не бъркайте сушените със захаросаните. Разликата е огромна.




Сварен нахут – накиснете рано сутринта нахута и довечера, за пред телевизора, ще имате какво да похапвате. Само трябва да го кипнете за 10- 20 минути. Да не забравяме, че, ако го изпечете, това си е направо леблебия. И все пак – свареният нахут е далеч по- полезен. Към сварения нахут можем да добавим сварена царевица, както е популярна по градските тротоари напоследък. Да й добавим масло или истински пармезан за вкус, а не палмова мазнина и нещо, което далеч е минало покрай пармезана.



Най- лесното и най- здравословното - пресни плодове и зеленчуци. Нарежете си обичайните плодове и зеленчуци на малки, необичайни форми - моркови, пипер и краставици на солети, на шайбички, гроздето махнете от чепките и сложете в голяма купа, подобна на тези за чипс и пуканки. А какво ще кажете за добрата стара плодова салата или плодови шишчета. Децата ги обичат - знаете за тях видът на храната тежи повече от вкуса и качествата й. Просто да е нещо, което е ново за ръцете, в миниатюрни количества.

Днес много от нас, просто искат да седнат след дългия работен ден пред огромния екран, да се отърсят от стреса и грижите и да допълнят чувството за отмора с някаква храна. Която някой друг е приготвил за нас, опаковал я в атрактивна шумоляща обвивка и я е натъпкал с химии да запази цената й ниска, а срока на годност - по- дълъг. Но ако сме от този тип, който прекарва вечерта пред телевизора, нека поне тази храна е малко по- здравословна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Родопска салата
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Физическата активност по време на бременността
Често на бъдещите майки им се втълпява убеждението, че са едва ли не болници – трябва само да си почиват,...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Твоите силни страни
Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с...
Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook