Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво да похапваме пред телевизора


Някои по- здравословни идеи


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта в стомаха, непреработените вещества и неоползотворимите калории, освен всичко това, съвсем машинално сме склонни да поглъщаме наистина много храна в един крайно неподходящ час.

Навиците – втора природа. Не знам откъде идва този навик – да се яде пред телевизора, защо точно там, и то определени неща, като пуканки от пакетче в микровълнова или печени семки със обилно количество сол. Това са може би най- разпространените варианти. Следват чипс, царевични пръчици, солети и т.н. Всичко се движи по ръба на здравословното хранене, а някои от тях, като чипса и пуканките, откровено са нездравословни.
И все пак, ако навикът е твърде силен – какви опции имаме.

Пуканки – добре, но какви. Потърсете източник на истинска „пуклива”царевица или поне ако е от магазините, не от село, да са зърна царевица за пукане. Излизат два пъти по- скъпо, но поне вие контролирате добавките, мазнините и солта. Нима си мислите, че в „Пуканки с екстра масло” има краве масло? С тенджерка с прозрачен капак и 10 минути свободно време преди филма си набавяте една огромна порция пуканки. Необходимо е, като почнат да пукат, да намалите малко котлона и да разтръсквате по- енергично.

Ако сте истински чревоугодник и държите да се глезите дори и пред телевизора, можете да отделите малко повече време и да си приготвите домашни брускети. Ако сте харесали нашата идея за подправени масълца, става още по- полезно и вкусно. Нужно е само да нарежете франзелата на тънки шайби и да ги изсушите на решетката на фурната, колкото да добият лек загар. Докато са топли, ги натъркайте с масълцата или просто с чесън и зехтин. Ароматът, ще привлече семейството ви първо в кухнята, после пред телевизора.

Домашните крутони също са една идея за хапване пред телевизора. Още по- вкусни стават, ако ползвате стар хляб. Оваляйте кубчетата в зехтин, чесън на прах, шарена сол и изпечете на вентилатор за 10- 15 минути, да хванат златист загар. Експериментирайте смело с хляба и подправките. Предимството – за разлика от купените крутони или хлебни кубчета – знаете какво ядете.



Ядки и семена. Печеният слънчоглед, овалян в сол и брашно, е класика за нашия бит. Дори сме сред малкото народи, за които е обичайно. Да, ядките и семената, са полезни, но в суров вид. Слънчогледовото семе има малко по- полезен братовчед – тиквените семки, но каквато и ядка да обичате, обичайте ги в суров вид. Не се препоръчват единствено фъстъците. Те са значително по- мазни и тежки, особено за по- късните часове. Белени сурови семена и ядки, без сол и добавки са една добра алтернатива на печения слънчоглед. И не прекалявайте, ядките и семената са доста калорични и съдържат много мазнини, може да ви стане лошо.

Сушени плодове. Отново полезна алтернатива. Сушените плодове, освен, че са здравословни, могат да повлияват на много болестни състояния. Трябва да внимаваме, ако имаме диабет, защото имат твърде много захари. Купените от магазина могат да бъдат обработвани с различни химични вещества, затова е по- добре да купуваме домашни или сами да сушим плодове. Не бъркайте сушените със захаросаните. Разликата е огромна.




Сварен нахут – накиснете рано сутринта нахута и довечера, за пред телевизора, ще имате какво да похапвате. Само трябва да го кипнете за 10- 20 минути. Да не забравяме, че, ако го изпечете, това си е направо леблебия. И все пак – свареният нахут е далеч по- полезен. Към сварения нахут можем да добавим сварена царевица, както е популярна по градските тротоари напоследък. Да й добавим масло или истински пармезан за вкус, а не палмова мазнина и нещо, което далеч е минало покрай пармезана.



Най- лесното и най- здравословното - пресни плодове и зеленчуци. Нарежете си обичайните плодове и зеленчуци на малки, необичайни форми - моркови, пипер и краставици на солети, на шайбички, гроздето махнете от чепките и сложете в голяма купа, подобна на тези за чипс и пуканки. А какво ще кажете за добрата стара плодова салата или плодови шишчета. Децата ги обичат - знаете за тях видът на храната тежи повече от вкуса и качествата й. Просто да е нещо, което е ново за ръцете, в миниатюрни количества.

Днес много от нас, просто искат да седнат след дългия работен ден пред огромния екран, да се отърсят от стреса и грижите и да допълнят чувството за отмора с някаква храна. Която някой друг е приготвил за нас, опаковал я в атрактивна шумоляща обвивка и я е натъпкал с химии да запази цената й ниска, а срока на годност - по- дълъг. Но ако сме от този тип, който прекарва вечерта пред телевизора, нека поне тази храна е малко по- здравословна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Родопска салата
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Амарантът – събуден за нов живот
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Петък
23
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook