Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пармиджано Реджано


Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда в Северна Италия, в определен регион между река По и Апенините и включва областите Парма, Реджио Емилия, Модена и Болоня. От тук и името му Пармиджано Реджано.

Съгласно законодателството само сирене, произведено в тези провинции може до носи етикет с надпис "Parmigiano-Reggiano". А думата „Пармезан“ всъщност е френският вариант на името. Пармезан ( Parmesan) се употребява и за етикетиране на твърди сирена, които имитират оригиналното Пармиджано Реджано, най-вече в САЩ. В Европа производителите имитатори са длъжни да използват други имена, например „Pamesello italiano”.

Историята на най-прочутото италианско сирене започва в долината на река По, когато преди девет века бенедиктинските и цистерцианските монаси започнали да използват краве мляко за създаването на големи пити сирене с продължително узряване.

Зреенето на сиренето е между 12 и 24 месеца. Този дълъг период му позволява да разгърне изцяло неповторимите си вкус, аромат и ронлива текстура. Пармиджано Реджано се нарежда след Рокфора по съдържание на глутамат, което обяснява и т.нар му умами вкус. След 24 месечно зреене сиренето има характерна трошливост и гранулираност. Малките гранулки, които се усещат при ядене, се дължат на аминокиселината тирозин, която формира кристали.

Заради прекрасния и специфичен вкус, сиренето може да се консумира в различни комбинации:

• Нарязано на тънки парченца с хляб, вино или различни сладка и плодове

• Настъргано, като подправка към различни тестени изделия, плодови и зеленчукови салати

• За готвене заедно с паста, месо и др.


За Пармиджано Реджано в цифри:

12 месеца: минимален период на зреене

22-24 месеца: среден период на зреене

250 000 : крави, прозвеждащи мляко за Пармиджано Реджано

600: литри мляко, необходими за производството на една пита сирене

16: литри мляко, необходими за производството на 1 кг. сирене

Над 3 000 000: пити, произведени за 1 година

38,5 кг.: средно тегло на 1 пита сирене

33%: съдържание на протеини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Сряда
22
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook