Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво и как да приготвим с дюли?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод от повечето хора не може да се яде в суров вид, но това в никакъв случай не го прави безполезен. Дюлята всъщност е същинска природна аптека в един плод, но освен това има и широко приложение в кухнята. От десерти, сладка и напитки до екзотични комбинации с телешко, дюлята е ароматното сърце на много есенни вкусотии както и чудесно другарче на други сезонни плодове. Ако са ви останали дюли ето и няколко съвета при приготвянето им.


Сладко и желе
Сладкото от дюли се смята за деликатес в някои страни. То може да съдържа парченца настърган или нарязан плод или да е прозрачно желе. При сладката и желетата полето за импровизация е голямо като чудесни варианти тук са сладка комбиниращи дюли с ябълки, круши и дори мандарини или портокал. При желето едно приятно съчетание на с много лек и цветен привкус е това на желе от дюля с розова вода. За сладко или желе ще са ви необходими 1-2 килограма плод. Палачинки,пържени филийки или кроасани със сладко или желе от дюли са един наистина приятен старт на деня.


Чай
Попитайте някоя баба за чай от дюли и ще получите доста възторжени реакции и интересни съвети. Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот
Компотът от дюли е силен и ароматен особено подправен с листенце индрише и/или малко карамфил. Сиропът от компота също може да се ползва като чай ако се пие топъл или дори да се добави към друг вид чай за аромат. При приготвянето на компота парченцата дюля ( само месото на плода без сърцевината и семките) се бланшират във захарен сироп с лимон (портокал). Киселината предпазва дюлите от потъмняване и се ползва както при сладката така и при компотите.


Печени дюли
Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна поръсена със захар. Освен това ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, които присъстват в коледните лакомства и сладкиши като мед,ядки, канела, кардамон,карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал. Така че полети с мед и поръсени с канела и захар запечените на фурна половинки дюля се превъръщат в неустоим, но и доста бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.


Пюре
За търсачите на нестандартни вкусове и комбинации пюрето от дюли може да даде широко поле за изява. Неподсладено пюрето може да се комбинира дори с телешко месо. В подсладения му вариант обаче – меко сварени дюли намачкани с масло,пудра захар, ванилия и корите на два лимона, пюрето може да се ползва за различни десерти, кремове и дори да се намаже върху филия хляб.

Дюлята определено има с какво да изненада както експериментаторите в кухнята така и любителите на традиционния вкус. Фантазирайте и експериментирайте на воля с този полезен и богат на вкус,цвят и аромат дар на есента.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Дюлята - с поздрав от есента
· Печена тиква с ябълки, круши и дюли
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Неделя
6
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook