 Розова хималайска сол |
|
Сол или сол
 Изпрати
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо не подлежи на обсъждане. В магазина обикновено грабваме първият изпречил се пред очите ни пакет – нали е все сол. Само че, разлика между сол и сол има.
Сол наричаме натриевият хлорид – най-важният минерал за нашия организъм. Това, че системно злоупотребяваме с него и така си си докарваме здравословни проблеми е вече друг въпрос. Много хубаво не е на хубаво, както е казал народа. Но природата е била загрижена най-вече да не изпитваме недостиг на сол и се е подсигурила с един много простичък трик – хората имат специален вкусов рецептор за солено. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че същия рецептор имат само всеядните и тревопасните животни, при хищниците той просто не е нужен – в месото има достатъчно натриев хлорид.
Това е причината да изпитваме удоволствие, когато похапваме солено. И ако послушаме призивите на някои диетолози, да изключим изцяло солта от менюто си, означава не само да застрашим здравето си, но и съвсем буквално да ядем безвкусна храна. Това, с което обаче трябва да внимаваме е колко и каква сол ядем. Различните видове сол се различават както по своя произход, така и по състава си:
Каменната сол е най-чистата сол, която съществува в природата, защото се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста съвсем не означава полезна, защото не съдържа никакви други ценни вещества.
Морската сол, за разлика от каменната, съдържа над 80 химични елемента. В нея натриевият хлорид е не повече от 94 %, а останалите вещества като естествена йод, калии, калции, цинк и манган укрепват имунната система, сърцето и костите. Предпочитана е от привържениците на естественото и здравословното хранене.
Под етикета обикновена готварска сол се крие рафинирана каменна или морска сол. В резултат на това тя съдържа почти сто процента натриев хлорид. А добавеният за абсорбиране на влагата алуминий съвсем не увеличава биологичната й ценност.
Диетична сол е смес от калиев хлорид и натриев хлорид. Тъй като калият е естествен антагонист на натрият този продукт се препоръчва на хора, които системно са прекалявали с готварска сол и здравето им е вече разклатено. Калиевият хлорид обаче не бива да се приема самостоятелно като подправка, защото има силен обезводняващ ефект и в големи дози е може да бъде опасен.
Кафявата и розовата сол дължат цвета си на примесите от желязо, йод и сероводород. Това ги прави особено полезни, но трябва да се примирите със специфичния им вкус – ако преобладава желязото той е леко метален, а сярата има подчертано „яйчен аромат”. Това обаче са дребни неудобства в сравнение с балансираното количество натриев хлорид и минералното богатство на продукта.
|
Коментари
2016-02-20 #12  Венета За каменната сол изобщо не съм съгласна, че не съдържа нищо полезно! Чела съм статий, в които се твърди точно обратното!
2010-04-22 #11  Iskra Роси, прочетох за какво става въпрос. Наистина интересно.
2010-04-22 #10  Росица Не, точно цвят от сол е. Това са новообразуваните кристали върху водна повърхност на солните полета. 
2010-04-21 #9  Iskra Росица, въпросната сол "цвят сол" ли се нарича или някоя думичка е изпаднала от постинга ти 
2010-04-21 #8  Росица Има също и цвят от сол, която е трапезна и готварска сол с високо качество. Представлява фини, неправилни кристали. На цвят е бяла, леко влажна и е богата на магнезий. Добива се от атлантическите солници в Герандия, Франция и се култивира през безветрените летни дни.
2010-04-14 #7  wildprincess Вкуса на човек се променя.И аз като Искра обичах повече плодове,а сега обичам повече зеленчуци.Като малка не ги обичах готвени,само сурови.
Обичах сол,а сега почти не употребявам.И детето яде почти без сол.Въпрос на навик е солта.
2010-04-14 #6  Iskra О, изяждането на толкова сол (със или без лимон) наистина звучи брутално. Аз ще пробвам да я изсуша да видим какво ще се получи.А безспорно вкусовете ни се формират в семейството, дори мисля още в утробата (от отва, което яде мама).Макар че с възрастта категориите на любимите и омразни храни, да търпи съществени промени. Например и аз като малка можех да живея само на плодове, консумирах ги в чудовищни количества. Но сега ги купувам и така си изгниват, за жалост. Започнала съм обаче да обичам други неща-зеленчуци, които преди не хапвах,гъби,риба.
2010-04-14 #5  Цвети  Искрее, тя изяжда целия лимон - с корите и солта, и всичко. Отврат !  Аз пък без ориз не мога  и шоколадче  Дарето обича всякакви плодове и зеленчуци - не отказва. Никой не я кара, много съм горда с нея, макар да нямам никакви заслуги  Това са много хубави навици. Освен това никога не е пила газирано, а дъвките и се броят на едната ми ръка...Хранителните навици, като всички други навици започват в семейството...
2010-04-14 #4  Iskra Цвети, виждала съм да се продава лимонова сол, но мислех, че е смесена с лимонови корички, а то какво било...Ще го пробвам още днес. И аз не съм почитателка на крайностите, предпочитам да се доверявам на интуицията си, а не да следвам разни учения. Когато ми се дояде месо-ям, макар това да се случва много рядко. Но виж без млечни продукти не мога да живея, също и яйца.
2010-04-14 #3  Цвети Супер звучи, всичко, което ухае на море  Аз имам приятелка, която реже един лимон на дебели резени и си прави купчинка сол отгоре, направо изтръпвам като я гледам - много вкусно било. Това е истински сетивен удар...Ами това е !
То вегетарианството е малко опасна работа и без това ... Хората трябва да са наясно с всички рискове - просто организмът не обича крайностите, това е закон 
2010-04-14 #2  Iskra Цвети, ако ядеш сирене, кашкавал, колбаси и полуготови храни със сигурност си набавяш сол дори повече от достатъчното. От дефицит на сол според мен са застрашени само вегетарианците, които не ядат нито една от изброените храни. Иначе здравословната доза е 1 чаена лъжичка на ден.
Аз си купувам едра морска сол (нерафинирана) и после я смилам в кухненския робот. Дори вкусът й е някак по-приятен от на преработената, ухае на море 
2010-04-14 #1  Цвети Пак полезни подробности от Искрето  Аз не ям никаква сол - честно - предпочитам и на салатките без сол - сигурна съм, че нужното количество е в храната и в буклуците, които малко или много прихапваме. Затова - никакво солене ! Четох някъде, че на ден са необходими 7гр. готварска сол - 4гр от тях са в храната, 3 гр трябва да си посолим. Не знам дали е точно вярно, но има зрънце истина, сигурна съм 
|
|
Понеделник 4 Юли 2022 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
  Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
  Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
 Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
 Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
 Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
 Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
  Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
  Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”…
Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
  Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
  Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
 Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
|