Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Розова хималайска сол
Розова хималайска сол

Сол или сол


Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо не подлежи на обсъждане. В магазина обикновено грабваме първият изпречил се пред очите ни пакет – нали е все сол. Само че, разлика между сол и сол има.

Сол наричаме натриевият хлорид – най-важният минерал за нашия организъм. Това, че системно злоупотребяваме с него и така си си докарваме здравословни проблеми е вече друг въпрос. Много хубаво не е на хубаво, както е казал народа. Но природата е била загрижена най-вече да не изпитваме недостиг на сол и се е подсигурила с един много простичък трик – хората имат специален вкусов рецептор за солено. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че същия рецептор имат само всеядните и тревопасните животни, при хищниците той просто не е нужен – в месото има достатъчно натриев хлорид.

Това е причината да изпитваме удоволствие, когато похапваме солено. И ако послушаме призивите на някои диетолози, да изключим изцяло солта от менюто си, означава не само да застрашим здравето си, но и съвсем буквално да ядем безвкусна храна. Това, с което обаче трябва да внимаваме е колко и каква сол ядем. Различните видове сол се различават както по своя произход, така и по състава си:

Каменната сол е най-чистата сол, която съществува в природата, защото се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста съвсем не означава полезна, защото не съдържа никакви други ценни вещества.

Морската сол, за разлика от каменната, съдържа над 80 химични елемента. В нея натриевият хлорид е не повече от 94 %, а останалите вещества като естествена йод, калии, калции, цинк и манган укрепват имунната система, сърцето и костите. Предпочитана е от привържениците на естественото и здравословното хранене.

Под етикета обикновена готварска сол се крие рафинирана каменна или морска сол. В резултат на това тя съдържа почти сто процента натриев хлорид. А добавеният за абсорбиране на влагата алуминий съвсем не увеличава биологичната й ценност.

Диетична сол е смес от калиев хлорид и натриев хлорид. Тъй като калият е естествен антагонист на натрият този продукт се препоръчва на хора, които системно са прекалявали с готварска сол и здравето им е вече разклатено. Калиевият хлорид обаче не бива да се приема самостоятелно като подправка, защото има силен обезводняващ ефект и в големи дози е може да бъде опасен.

Кафявата и розовата сол дължат цвета си на примесите от желязо, йод и сероводород. Това ги прави особено полезни, но трябва да се примирите със специфичния им вкус – ако преобладава желязото той е леко метален, а сярата има подчертано „яйчен аромат”. Това обаче са дребни неудобства в сравнение с балансираното количество натриев хлорид и минералното богатство на продукта.
Коментари
2016-02-20 #12
Венета
За каменната сол изобщо не съм съгласна, че не съдържа нищо полезно! Чела съм статий, в които се твърди точно обратното!
2010-04-22 #11
Iskra
Роси, прочетох за какво става въпрос. Наистина интересно.
2010-04-22 #10
Росица
Не, точно цвят от сол е. Това са новообразуваните кристали върху водна повърхност на солните полета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени: Солта скъсява живота
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Копривата - някои добре опазени тайни
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Понеделник
4
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да избегнем пролетната умора
Пролетната умора е временен периодичен синдром, който се появява в началото на пролетта, когато дни...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Съществува ли безусловната любов и в какво се изразява същността ѝ?
„Вярвам, че невъоръжената истина и безусловната любов ще имат последната дума.“ - Мартин Лутър Кинг-младши ...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook