Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните цветове от свирчовина



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които да се възползваме от здравословните и вкусови качества, преди да се превърне в черни перлички.

Цветовете на дървовидния бъз са бели до кремави, събрани в широко съцветие и можете да използвате като лечебно средство, сироп и вкусна лимонада (някои хора даже ги панират!) Не се колебайте да си посъберете и малко листа - те са чудесно средство за редуциране на теглото.

Цветовете от бъз имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства. Антинеопластичните им качества са превантивно средство за ракови заболявания. Те са добро кръвоочистително, действат тонизиращо, стимулират кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулират сърдечната дейност и заедно с други билки спомагат за понижаване на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивни състояния, влияе добре при безсъние. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение - ще доведе до прочистване, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.


Бране и сушене

При браненето на цвета избирайте леко разтворени цветове. Имайте предвид, че венчетата често опадат при късане, това можете да предотвратите, ако режете съцветията с ножица. Листата е добре да се берат юни-юли, когато са се развили напълно.

Подредете цветовете върху вестници и сушете на шарена сянка. Добре изсушени са, когато цветните дръжки в най-дебелите части при огъване се чупят, а цветовете се разпрашават. Листата пък трябва да се ронят.
Когато изсъхнат, оронваме само цвета и съхраняваме добре в добре затварящи се буркани. Листата можем да съхраним в книжни торби.

За пречистване на кръвта и като леко очистително - Мария Требен
6- 8 листа се нарязват на дребно и в 300 г вода врят 10 минути. Пие се всяка сутрин преди ядене по 1 чаша


Чай

При пресипнало гърло, бронхит, хрема и всякакви простудни заболявания си пригответе топъл чай или да си направите инхалации с него.

За да си направите чай запарете за около 10 минути 1 и 1/2 с.л цвят от сушена свирчовина в 500 мл вода.



За децата

При висока температура на малки дечица (а и възрастни), можете да предизвикате изпотяване, като запарите една шепа цвят в един литър вода. Чайчето се пие колкото се може по-горещо, за да предизвика обилно потене. Завивате детенцето в леглото, след потенето го преобличате, а на сутринта то със сигурност ще се чувства по-добре. Тази практика е добра при лечение на рубеола, морбили, варицела, скарлатина и сходни болести, характеризиращи се с обрив и висока температура. Чаят от цвят спомага обрива "да избие" - а това е по-добрият вариант от това високата температура да е заключена в тялото.

Често при русокосите дечица се наблюдава едно състояние на кожата, близо до атопичните заболявания, характерно със силно зачервяване на бузите. Обикновено тези дечица се потят рядко и това зачервяване се усилва когато са болни или при по-голямо физическо натоварване. Този чай намалява тези проблеми. Като цяло добре повлиява на хората с лошо периферно кръвообращение, при екземи, алергии, атопични заболявания и хиперактивни деца.

Като превантивно средство за простуди може да се приема по чаша чай ( 1 ч.л на чаша гореща вода) в продължение на 2 седмици.


За жените

Чаят от цвят намира място при лечението на гинекологични състояния при жените и по-специално ендометриоза и миома. При леки възпаления на влагалището може да се прави промивка с цвят от бъз в комбинация с лайка.


При лоша кожа, псориазис, екземи, дерматит - лосион за обливане след баня.

1 купички цвят се заливат с литър вода. Така престоява около 20 минути, след което се охлажда и използва в рамките на 2 дни



Листата

Народният лечител Димков предлага една рецепта за отслабване на хора понатрупали килограми с времето, в чиято основна съставка е листата от същия бъз.

Настойка от листата на черен бъз (свирчовина). Листата се берат и нареждат в буркан плътно едно над друго, докато запълнят 2/3 от съда. Над тях се долива чист зехтин, докато бурканът се напълни, слага се във водна баня и ври на тих огън 1 ч. Престоява 24 ч и се прецежда, като течността се отделя от листата. От тази настойка трябва се изпива по 1 супена лъжица 20 мин преди ядене сутрин, обед и вечер.

Листата на свирчовината може да се използват под формата на отвара външно при хемороиди, кожни обриви и проблеми, ревматизъм. При трудно зарастващи рани, отоци, подагра, ревматизъм могат да се правят лапи от цвят и листа.

Ползите са много. Времето да съберем цвят малко. Побързайте :)
Коментари
2022-06-16 #9
ДИМИТРОВ
Фиданки от бъз цъфтящ с бял цвят за разсаждане да продавате,или да знаете ваши колеги които продават? 0885209097 Трябват ми за София 4-5 до 10 бр.Благодаря
2020-05-03 #8
Алекс Мишев
Здравейте,къде в София мога да си набера?Моля,ако някой знав да ме упъти за локация.
2015-08-02 #7
Ленко
Една подсказка!! Цветовете на свирчовината/дървовидния бъз/ трябва да \"доите\", т. е. след като наберете цвета с дръжике, сядате и обирате само цветовете. Сушите на проветриво и тъмно помещение. там където сушите може да си направите отлична ароматотерапия. Цветът е перфектен, бял до бялобледожълт. Ако го сушите с дръжките ще получите кафяв до черен резултат, които няма нищо общо и полезно със поставената цел.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шрифт на кирилица , който помага на деца и възрастни с дислексия (свали от тук)
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
Събота
26
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook