Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан е бил бобът папуда или още мунг. Този вид фасул се отглежда все по-рядко у нас, като в много части на страната е дори напълно непознат. Ще го срещнете основно на юг - Петричко, Хасковско и Кърджалийско. Иначе няма как да не го намерите в по-големите хранителни вериги, както и в магазините, предлагащи здравословни храни.

Родината на този боб е Западна Африка, но той е масова култура и в Латинска Америка, Китай и Индия. Папудата се явява една от най-важните храни в бедните на води тропици, обхващащи Африка, Азия, Централна и Южна Америка, както и Южна Европа. Слави се като особено издръжлива култура, която изобщо не се „страхува” от високи температури и засушаване.

Оказва се, обаче че папудата далеч не е просто вид фасул, с който може да си направите една обикновена супа. В много страни тя е същински специалитет, приготвян по много и различни начини и гарниран с риба, с ориз или със свинско месо. От нея дори се прави пюре в Латинска Америка. В някои райони на Индия пък я подправят с кокосови стърготини. В Китай я използват за направата на различни видове десерти, а в Хонг Конг я добавят дори в сладоледа.

Но нека оставим кулинарната стойност на този фасул и се обърнем към здравословните му качества. Напоследък, папудата печели все повече нови почитатели. Тя е отличен заместител на добре познатия ни зрял фасул, тъй като не съдържа глутен, бързо и лесно смилаема е и не причинява газове. Освен това, ще ви снабди със следните ценни вещества:

Сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия

Растителни протеини, които са особено много, и заместват протеините от месото и яйцата

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Диетични фибри

Фитоестрогени

Витамини- C, B6, B9, B12

Минерали - магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен

100 г сварен папуда боб притежава следната хранителна стойност:

105 калории (за сравнение- зрял боб- 155 калории), 19 гр. въглехидрати, 7,6 гр. фибри (5,5 при зрелия фасул), 7,2 гр. протеини, 0,4 гр. мазнини, 15% от дневната ни доза магнезий и фосфор, 11% желязо, 9% цинк и цели 40% фолиева киселина (витамин В9)




Защо да го предпочетем?

Този боб се явява суперхрана, не само, защото по-лесно се усвоява от организма, по-диетичен е и не съдържа глутен, а и защото съдържа не малко количество протеини и аминокиселини. Консумацията му подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Кълнове от папуда (боб мунг) са един начин да консумираме този боб по изключително здравословен начин. За целта трябва да си намерите боб мунг за покълване, а не какъвто и да е. Кълновете се отглеждат както всички останали. Те стават едри и много сочни. Идеални са за добавяне в салати или за пържене.

Вкусът на папудата е наистина уникален и се комбинира перфектно с почти всякакви български ястия - печени чушки, салати, пюрета, ориз и риба. Сред подправките най-много и „отиват” джинджифилът, кимионът и куркумата. И още нещо, от което, обаче ни лишава боб мунг - досадното варене. За разлика от обикновения зрял боб, мунг няма нужда да накисваме предварително, а варенето продължава около час и половина максимум.
Коментари
2020-03-29 #2
Роско
Птичи боб е прав
2019-10-15 #1
Птичи боб
Мунг няма нищо общо с Папуда, освен, че и двете са от семейство бобови. Напълно различни култури са, правете по-задълбочени проучвания преди да пишете небивалици...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Всичко за глюкагона
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Лазерна епилация – Съчетание на комфорт и увереност
В днешния забързан свят, решенията, които съчетават ефективност и удобство, са не просто желание, а необходимост....
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
В България процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е...
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook