Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джинджифилът – подправка и лекарство


Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял пипер. Той е една от най-полезните подправки и се използва не само за приготвянето на солени ястия, но и на сладкиши и чай, като на практика се съчетава прекрасно с почти всички продукти.

Родината на джинджифила, известен у нас и като исиот, e Югоизточна Азия. И до днес по тези места подправката се консумира в най-големи количества – предимно в прясно състояние (корена или стръковете), но и сушен в състава на кърито.

В Европа джинджифилът е донесен през 13 век от великия изследовател Марко Поло. В началото се използва като лечебно средство. Моряците забелязват, че малки количества от подправката чудодейно ги избавят от морската болест. И до днес джинджифилът остава едно от най-ефективните средства против повръщане с различен произход – през първите месеци на бременността, химиотерапия или при пътуване. От екстракта му се произвеждат таблетки, но можете да се предпазите от гаденето и само като пиете джинджифилов чай.

Подправката подобрява храносмилането и облекчава състоянието при язвена болест. За това е достатъчно да сдъвчете парченце от корена след хранене. С това обаче не се изчерпват лечебните й действия. Джинджифилът засилва имунната система, изчиства организма от токсини и има противовирусно действие. Затова редовната му консумация – като подправка или чай, предпазва от грип и настинки. Също така засилва паметта и умствената дейност, тъй като снабдява мозъка с кислород.

Въпреки изброените лечебни действия обаче, днес джинджифилът е популярен най-вече като подправка. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно заради това свойство още през Средните векове в Германия той става задължителна съставка на коледните сладкиши, тъй като ги запазвал в продължение на дългите коледни празници. Джинджифилът се използва дори за съхранение на месо, тъй като антиоксидантните и антибактериални вещества в него предпазват от гранясване и развитие на бактерии.

Джинджифилът присъства в почти всяка рецепта от китайската, тайландската и индийската кухня и им придава характерният екзотичен вкус. В Япония обаче го използват с малко по-различна цел. Там той се поднася като добавка към сушито и се слага в устата между отделните хапки. Причината – джинджифилът пробужда вкусовите рецептори и спомага да се усети пълноценно аромата на всеки отделен продукт.

Вкусът на пресния и на сушения джинджифил се различава съществено. Първият е много по-свеж и цитрусов. Ако обаче сте си купили пресен корен сигурно се чудите как можете да го съхраните за дълго. Във фризера подправката за съжаление бързо изсъхва и става жилава. Можете обаче да настържете корена и така да го замразите в бурканче. Преди това е необходимо единствено да се обели и да престои една нощ в подсладена вода.
Коментари
2014-07-09 #9
Инна Георгиева
Здравей, Алекс.
Освен чрез семена може да се засади част от коренчето, избираш такова, което има направило връхче (т.е оттам ще избие листенцето).
2014-07-06 #8
Alex
А някой знае ли от къде мога да си купя джинджифилови семена в Гоце Делчев? Моля,моля,моля помогнете ми. Спешно еее!!!...
2013-07-14 #7
Stefo
Аз пък си правя студен чай, може да се пие и топъл, но на мен така ми харесва а и е по добре за раздразнено гърло да се пие студен, ползвам ето тази рецепта.

http://bg-parfumi.info/news/%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%81-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бамя - древният позабравен зеленчук
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Искате ли да опитате тези крокети? Присъединете се към 43-годишния списък с чакащи
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Умами - душата на вкуса
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook