Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бамя - древният позабравен зеленчук



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз лично я обожавам от малка и до ден днешен не спира да ме радва с вкуса си, но в България сякаш не е чак толкова обичан зеленчук. И дори да не сте сред почитателите й, мисля, че ще ви е интересно да узнаете защо е хубаво да я хапвате. А и има доста рецепти с нейно участие, които почти съм сигурна, че няма как да не разнообразят трапезата ви. Една от тях - по- долу. А сега - научете малко повече за един от най-древните зеленчуци - бамята.

“Възрастта” й надхвърля 3000 години. Първи свидетелства за отглеждане на бамя са открити в Етиопия, а към днешна дата най-големите и световни производители са Индия, Нигерия и Пакистан.


Бамята е традиционен за Индия и Пакистан зеленчук

В азиатската и африканската кухня тя е предпочитан зеленчук в много видове ястия, а в турската варят кафе от семената й. У нас най-разпространен вид е Цариградската бамя, която узрява в средата на юли.


Кулинарна употреба и особености

Сурова, на туршия, пържена, сготвена на яхния или добавена в салата или ястие - вариантите са много. Лекият й, ненатрапчив вкус успешно се съчетава с ориз, картофи, месо и зеленчуци. Съществуват обаче няколко нейни особености, които трябва да имаме предвид, когато я купуваме и готвим:

Хубаво е след закупуването и направо да преминем към готвенето. Престоят в хладилник не бива да е повече от три дни, като е необходимо бамята да бъде увита в хартия, а не оставена в найлонова торба.

Прясната бамя има мъх, който е добре да премахнем преди да я сготвим. За целта са ни нужни вода, сол и оцет - след измиването й, я разтриваме със солта и оцета и мъхът моментално пада.

За някои от нас проблем при този зеленчук е хлъзгавото и лепкаво вещество, което отделя при рязане - точно тази слуз сгъстява яденето. И ако все пак не се нуждаете от нея и искате да я премахнете, накиснете бамята в лимонов сок за около два часа.

Състав

В 100 грама от нея, ще откриете само около 20 калории, 90г вода и над 50 мг витамин C. Също така е богата на витамини от B групата, както и А, Е и К. В нея ще намерите още значителни количества калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, манган. Семената и съдържат около 20% масло.


10 здравословни ползи от бамята


Много лесно смилаем зеленчук - подходяща за хора с болен стомах;

Препоръчва се при диабет;

Предпазва от преждевременно стареене;

Ускорява метаболизма;

Слизестите вещества в състава й успешно се включват при лечението на различни заболявания на стомаха и червата, язви и гастрити;

Помага при проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания;

Помощно средство при бронхити и ангини;

Понижава кръвното налягане - подходяща при сърдечни смущения;

От шушулките й се получава растителен екстракт, който притежава ефекта на ботокса - намалява свиването на мускулите;

Съставките й ще ви осигурят здрава кожа, очи, кости и зъби.


Вкусно!

Рецепти с бамя ще откриете в изобилие. И все пак, за мен онази бамя, която баба приготвяше едно време на село си остава най-вкусна - бамята с домати. Не знам защо, но сякаш с доматите вкусът й най-добре се съчетава. Да си направите изключително леката и вкусна нашенска бамя с домати е елементарно. Аз обаче ще ви предложа една малко по- засукана, която наскоро пробвах и която също ужасно ми хареса:

Бамя по индийски.
500г. бамя
3 домата
половин чаша вода
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук, почистен и нарязан на тънки ивици
1ч.л. лютив червен пипер
1ч.л. куркума
сол


Изчиствате бамята от дръжките и нарязвате на малки парченца.
Доматите, лука и чесъна също нарязвате на дребно.
В дълбок тиган загрявате мазнината.
Добавяте лука и чесъна и задушавате за 4-5 минути.
Към тях слагате червения пипер и куркумата и разбърквате добре.
Добавяте бамята. Накрая и доматите. Изсипвате и водата и покривате с капак.
След около максимум 15-тина минути ще имате вкусна индийска бамя.
Поръсете и малко сол и... да ви е сладко!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свинско месо с бамя
· Овнешки гювеч
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
Вторник
28
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook