Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бамя - древният позабравен зеленчук



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз лично я обожавам от малка и до ден днешен не спира да ме радва с вкуса си, но в България сякаш не е чак толкова обичан зеленчук. И дори да не сте сред почитателите й, мисля, че ще ви е интересно да узнаете защо е хубаво да я хапвате. А и има доста рецепти с нейно участие, които почти съм сигурна, че няма как да не разнообразят трапезата ви. Една от тях - по- долу. А сега - научете малко повече за един от най-древните зеленчуци - бамята.

“Възрастта” й надхвърля 3000 години. Първи свидетелства за отглеждане на бамя са открити в Етиопия, а към днешна дата най-големите и световни производители са Индия, Нигерия и Пакистан.


Бамята е традиционен за Индия и Пакистан зеленчук

В азиатската и африканската кухня тя е предпочитан зеленчук в много видове ястия, а в турската варят кафе от семената й. У нас най-разпространен вид е Цариградската бамя, която узрява в средата на юли.


Кулинарна употреба и особености

Сурова, на туршия, пържена, сготвена на яхния или добавена в салата или ястие - вариантите са много. Лекият й, ненатрапчив вкус успешно се съчетава с ориз, картофи, месо и зеленчуци. Съществуват обаче няколко нейни особености, които трябва да имаме предвид, когато я купуваме и готвим:

Хубаво е след закупуването и направо да преминем към готвенето. Престоят в хладилник не бива да е повече от три дни, като е необходимо бамята да бъде увита в хартия, а не оставена в найлонова торба.

Прясната бамя има мъх, който е добре да премахнем преди да я сготвим. За целта са ни нужни вода, сол и оцет - след измиването й, я разтриваме със солта и оцета и мъхът моментално пада.

За някои от нас проблем при този зеленчук е хлъзгавото и лепкаво вещество, което отделя при рязане - точно тази слуз сгъстява яденето. И ако все пак не се нуждаете от нея и искате да я премахнете, накиснете бамята в лимонов сок за около два часа.

Състав

В 100 грама от нея, ще откриете само около 20 калории, 90г вода и над 50 мг витамин C. Също така е богата на витамини от B групата, както и А, Е и К. В нея ще намерите още значителни количества калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, манган. Семената и съдържат около 20% масло.


10 здравословни ползи от бамята


Много лесно смилаем зеленчук - подходяща за хора с болен стомах;

Препоръчва се при диабет;

Предпазва от преждевременно стареене;

Ускорява метаболизма;

Слизестите вещества в състава й успешно се включват при лечението на различни заболявания на стомаха и червата, язви и гастрити;

Помага при проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания;

Помощно средство при бронхити и ангини;

Понижава кръвното налягане - подходяща при сърдечни смущения;

От шушулките й се получава растителен екстракт, който притежава ефекта на ботокса - намалява свиването на мускулите;

Съставките й ще ви осигурят здрава кожа, очи, кости и зъби.


Вкусно!

Рецепти с бамя ще откриете в изобилие. И все пак, за мен онази бамя, която баба приготвяше едно време на село си остава най-вкусна - бамята с домати. Не знам защо, но сякаш с доматите вкусът й най-добре се съчетава. Да си направите изключително леката и вкусна нашенска бамя с домати е елементарно. Аз обаче ще ви предложа една малко по- засукана, която наскоро пробвах и която също ужасно ми хареса:

Бамя по индийски.
500г. бамя
3 домата
половин чаша вода
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук, почистен и нарязан на тънки ивици
1ч.л. лютив червен пипер
1ч.л. куркума
сол


Изчиствате бамята от дръжките и нарязвате на малки парченца.
Доматите, лука и чесъна също нарязвате на дребно.
В дълбок тиган загрявате мазнината.
Добавяте лука и чесъна и задушавате за 4-5 минути.
Към тях слагате червения пипер и куркумата и разбърквате добре.
Добавяте бамята. Накрая и доматите. Изсипвате и водата и покривате с капак.
След около максимум 15-тина минути ще имате вкусна индийска бамя.
Поръсете и малко сол и... да ви е сладко!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свинско месо с бамя
· Овнешки гювеч
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Помощ, изневеряват ми!
Ако току-що сте разбрали, че любимият ви изневерява вероятно ушите ви бучат и не сте в състояние да мислите....
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Лошите сутрешни навици, с които да се разделим
Както започне денят, така ще премине. Рядко се замисляме, че действително - началото на деня ни определя...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook