Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бамя - древният позабравен зеленчук



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз лично я обожавам от малка и до ден днешен не спира да ме радва с вкуса си, но в България сякаш не е чак толкова обичан зеленчук. И дори да не сте сред почитателите й, мисля, че ще ви е интересно да узнаете защо е хубаво да я хапвате. А и има доста рецепти с нейно участие, които почти съм сигурна, че няма как да не разнообразят трапезата ви. Една от тях - по- долу. А сега - научете малко повече за един от най-древните зеленчуци - бамята.

“Възрастта” й надхвърля 3000 години. Първи свидетелства за отглеждане на бамя са открити в Етиопия, а към днешна дата най-големите и световни производители са Индия, Нигерия и Пакистан.


Бамята е традиционен за Индия и Пакистан зеленчук

В азиатската и африканската кухня тя е предпочитан зеленчук в много видове ястия, а в турската варят кафе от семената й. У нас най-разпространен вид е Цариградската бамя, която узрява в средата на юли.


Кулинарна употреба и особености

Сурова, на туршия, пържена, сготвена на яхния или добавена в салата или ястие - вариантите са много. Лекият й, ненатрапчив вкус успешно се съчетава с ориз, картофи, месо и зеленчуци. Съществуват обаче няколко нейни особености, които трябва да имаме предвид, когато я купуваме и готвим:

Хубаво е след закупуването и направо да преминем към готвенето. Престоят в хладилник не бива да е повече от три дни, като е необходимо бамята да бъде увита в хартия, а не оставена в найлонова торба.

Прясната бамя има мъх, който е добре да премахнем преди да я сготвим. За целта са ни нужни вода, сол и оцет - след измиването й, я разтриваме със солта и оцета и мъхът моментално пада.

За някои от нас проблем при този зеленчук е хлъзгавото и лепкаво вещество, което отделя при рязане - точно тази слуз сгъстява яденето. И ако все пак не се нуждаете от нея и искате да я премахнете, накиснете бамята в лимонов сок за около два часа.

Състав

В 100 грама от нея, ще откриете само около 20 калории, 90г вода и над 50 мг витамин C. Също така е богата на витамини от B групата, както и А, Е и К. В нея ще намерите още значителни количества калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, манган. Семената и съдържат около 20% масло.


10 здравословни ползи от бамята


Много лесно смилаем зеленчук - подходяща за хора с болен стомах;

Препоръчва се при диабет;

Предпазва от преждевременно стареене;

Ускорява метаболизма;

Слизестите вещества в състава й успешно се включват при лечението на различни заболявания на стомаха и червата, язви и гастрити;

Помага при проблеми с бъбреците и чернодробни заболявания;

Помощно средство при бронхити и ангини;

Понижава кръвното налягане - подходяща при сърдечни смущения;

От шушулките й се получава растителен екстракт, който притежава ефекта на ботокса - намалява свиването на мускулите;

Съставките й ще ви осигурят здрава кожа, очи, кости и зъби.


Вкусно!

Рецепти с бамя ще откриете в изобилие. И все пак, за мен онази бамя, която баба приготвяше едно време на село си остава най-вкусна - бамята с домати. Не знам защо, но сякаш с доматите вкусът й най-добре се съчетава. Да си направите изключително леката и вкусна нашенска бамя с домати е елементарно. Аз обаче ще ви предложа една малко по- засукана, която наскоро пробвах и която също ужасно ми хареса:

Бамя по индийски.
500г. бамя
3 домата
половин чаша вода
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук, почистен и нарязан на тънки ивици
1ч.л. лютив червен пипер
1ч.л. куркума
сол


Изчиствате бамята от дръжките и нарязвате на малки парченца.
Доматите, лука и чесъна също нарязвате на дребно.
В дълбок тиган загрявате мазнината.
Добавяте лука и чесъна и задушавате за 4-5 минути.
Към тях слагате червения пипер и куркумата и разбърквате добре.
Добавяте бамята. Накрая и доматите. Изсипвате и водата и покривате с капак.
След около максимум 15-тина минути ще имате вкусна индийска бамя.
Поръсете и малко сол и... да ви е сладко!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свинско месо с бамя
· Овнешки гювеч
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Четвъртък
29
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook