Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пишмание - турският деликатен десерт



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става дума за нещо доста по-различно. Уверявам ви обаче, че може да станете пишман от толкова сладост, защото лакомството, което ще ви представя определено минава всякакви граници и стига отвъд баклавата и захарния памук- напълно непознато за някои от вас и особено обичано от почитателите на турските сладкиши. За останалите пък...вече го казах- явно са станали пишман от това изкушение, защото то прелива от захар и се нарича пишмание. За първи път, когато го видях на снимка, реших, че това е някакъв вид прежда. Последвалото ми любопитство, обаче ме накара да открия един забележителен сладкиш с доста интересна история.


Историята на десерта пишмание

Спокойно можем да кажем, че пишманието е уникат в света на сладкарството и че е неповторимо вкусно. Въпреки сладостта му, заради която го сравняват със захарния памук, вкусът му е твърде различен, поради наличието на значително количество брашно и масло в него. Най-древните сведения за това лакомство датират от около 15 век и се свързват с името на един персийски поет, наречен Бушак Атима. За родина, естествено, ще посочим Турция, която и до днес прославя този сладкиш. Градът, особено известен с направата на пишмание, меката на майсторите на това неустоимо сладко, е Измит. Тук то е познато още като теглени бонбони, бонбони от конци, памук халва и дворцова халва. В Анталия, по време на Рамазана предлагали тази халва на голям поднос, предимно на т.нар. момински събирания, на които девойките гадаели своето бъдеще. В град Кастамон, в Северна Турция, пишманието и днес се смята за рядък и много ценен подарък. Доскоро тези теглени бонбони са се приготвяли ръчно в по-голямата част на Турция, но към днешна дата не малка част от производствения процес е технологично модернизирана.


За първи майстор на пишманието се смята един сладкар на име Хайри. С неговото име се свързва и една от легендите, разказваща за теглените бонбони. Хайри имал любима, която била доста пълничка, но и много красива. В знак на любовта си към нея, той решил да създаде сладки, които нарекъл първоначално „шишмание” или преведено - дебеланка. Любимата му обаче, се оказала твърде своенравна и ревнива и Хайри бил принуден да я остави. След като го сторил, приятелите му започнали да наричат сладките "пишмание", което означава разкаяние.

Друга легенда разказва, че дъщерята на един падишах си търсела съпруг. Баща й обаче заявил, че ще я даде за жена само на онзи, който направи сладост, приличаща на нея - нежна, копринена и изящна. Тогава се намерил един бедняк, който забъркал невероятния сладкиш, но докато го правел толкова пъти се изгорил, че станал пишман - започнал да се разкайва за смелостта си да поиска толкова красива жена за своя съпруга.

Как да си го приготвим?

Този въпрос е наистина труден, тъй като технологията на приготвяне определено е сложна. Съществува рецепта, която не се пази в тайна и която може да изпробвате вкъщи, но тя не гарантира съвършения резултат на готовото пишмание, което може да си закупите от доста места.

Относно технологията- изискват се няколко чифта сръчни ръце и голяма доза старание. Първоначално на силен огън се вари гъст захарен сироп. Отделно се препича брашно, което в последствие се охлажда. Следва изсипването на захарния сироп върху брашното и събирането на сместа на голяма купчина. От тук насетне се започва голямото месене на това захарно тесто и разтеглянето му на всички страни, докато не заприлича на тънки конци. Така написано и погледнато, може да ви се струва не чак толкова непосилно занимание, особено, ако обичате да експериментирате в кухнята. Затова - решението си е ваше, а за рецептата ви трябват единствено:

1 кг захар
500 г брашно
1/2 ч. чаша масло
1/2 ч. чаша вода

И така, ако вече сте решили да изпитате уменията си, е хубаво да спазвате последователността на действията и да бъдете изключително прецизни във всичко, свързано с направата на това лакомство:

На първо място разтваряте захарта във водата, като варите около 25 минути и непрестанно бъркате.

Брашното също запържвате в маслото с постоянно бъркане, докато леко се зачерви.

Изчаквате около 20 минути и след това разстилате запърженото и охладено брашно върху голяма тава, на съвсем тънък пласт. Оставяте го така още около 10 минути.

Идва най-трудното- изсипвате захарния сироп върху студена повърхност за около 5 минути и след това заливате брашното с него. Омесвате. Може и да разбиете с миксер за около три минути.

Следва разтеглянето и усукването на тестото в различни посоки, докато придобие формата на памукови нишки. Тези нишки се поръсват със запържено брашно.

Накрая разрязвате и оформяте на хапки. По желание може да поръсите със счукан шам фъстък.



Ако пък след видеото вече сте се отказали, просто отскочете до някой по-голям магазин или сладкарница и задължително опитайте този толкова фин, изящен и неустоим деликатес - ще се влюбите.
Коментари
2019-05-10 #3
Елизавета
На мен и половинката ми,много ни хареса!Днес го опитах ,за първи път. Подарък от страхотна приятелка!😀😍
2018-07-02 #2
Василена Тодорова
Много вкусен десерт!!!
2015-09-25 #1
Галина Драганова
Въпрос на вкус, аз го намирам за отвратително!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
· Малко познатата история на "V for Victory"
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
Четвъртък
4
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook