Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пишмание - турският деликатен десерт



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става дума за нещо доста по-различно. Уверявам ви обаче, че може да станете пишман от толкова сладост, защото лакомството, което ще ви представя определено минава всякакви граници и стига отвъд баклавата и захарния памук- напълно непознато за някои от вас и особено обичано от почитателите на турските сладкиши. За останалите пък...вече го казах- явно са станали пишман от това изкушение, защото то прелива от захар и се нарича пишмание. За първи път, когато го видях на снимка, реших, че това е някакъв вид прежда. Последвалото ми любопитство, обаче ме накара да открия един забележителен сладкиш с доста интересна история.


Историята на десерта пишмание

Спокойно можем да кажем, че пишманието е уникат в света на сладкарството и че е неповторимо вкусно. Въпреки сладостта му, заради която го сравняват със захарния памук, вкусът му е твърде различен, поради наличието на значително количество брашно и масло в него. Най-древните сведения за това лакомство датират от около 15 век и се свързват с името на един персийски поет, наречен Бушак Атима. За родина, естествено, ще посочим Турция, която и до днес прославя този сладкиш. Градът, особено известен с направата на пишмание, меката на майсторите на това неустоимо сладко, е Измит. Тук то е познато още като теглени бонбони, бонбони от конци, памук халва и дворцова халва. В Анталия, по време на Рамазана предлагали тази халва на голям поднос, предимно на т.нар. момински събирания, на които девойките гадаели своето бъдеще. В град Кастамон, в Северна Турция, пишманието и днес се смята за рядък и много ценен подарък. Доскоро тези теглени бонбони са се приготвяли ръчно в по-голямата част на Турция, но към днешна дата не малка част от производствения процес е технологично модернизирана.


За първи майстор на пишманието се смята един сладкар на име Хайри. С неговото име се свързва и една от легендите, разказваща за теглените бонбони. Хайри имал любима, която била доста пълничка, но и много красива. В знак на любовта си към нея, той решил да създаде сладки, които нарекъл първоначално „шишмание” или преведено - дебеланка. Любимата му обаче, се оказала твърде своенравна и ревнива и Хайри бил принуден да я остави. След като го сторил, приятелите му започнали да наричат сладките "пишмание", което означава разкаяние.

Друга легенда разказва, че дъщерята на един падишах си търсела съпруг. Баща й обаче заявил, че ще я даде за жена само на онзи, който направи сладост, приличаща на нея - нежна, копринена и изящна. Тогава се намерил един бедняк, който забъркал невероятния сладкиш, но докато го правел толкова пъти се изгорил, че станал пишман - започнал да се разкайва за смелостта си да поиска толкова красива жена за своя съпруга.

Как да си го приготвим?

Този въпрос е наистина труден, тъй като технологията на приготвяне определено е сложна. Съществува рецепта, която не се пази в тайна и която може да изпробвате вкъщи, но тя не гарантира съвършения резултат на готовото пишмание, което може да си закупите от доста места.

Относно технологията- изискват се няколко чифта сръчни ръце и голяма доза старание. Първоначално на силен огън се вари гъст захарен сироп. Отделно се препича брашно, което в последствие се охлажда. Следва изсипването на захарния сироп върху брашното и събирането на сместа на голяма купчина. От тук насетне се започва голямото месене на това захарно тесто и разтеглянето му на всички страни, докато не заприлича на тънки конци. Така написано и погледнато, може да ви се струва не чак толкова непосилно занимание, особено, ако обичате да експериментирате в кухнята. Затова - решението си е ваше, а за рецептата ви трябват единствено:

1 кг захар
500 г брашно
1/2 ч. чаша масло
1/2 ч. чаша вода

И така, ако вече сте решили да изпитате уменията си, е хубаво да спазвате последователността на действията и да бъдете изключително прецизни във всичко, свързано с направата на това лакомство:

На първо място разтваряте захарта във водата, като варите около 25 минути и непрестанно бъркате.

Брашното също запържвате в маслото с постоянно бъркане, докато леко се зачерви.

Изчаквате около 20 минути и след това разстилате запърженото и охладено брашно върху голяма тава, на съвсем тънък пласт. Оставяте го така още около 10 минути.

Идва най-трудното- изсипвате захарния сироп върху студена повърхност за около 5 минути и след това заливате брашното с него. Омесвате. Може и да разбиете с миксер за около три минути.

Следва разтеглянето и усукването на тестото в различни посоки, докато придобие формата на памукови нишки. Тези нишки се поръсват със запържено брашно.

Накрая разрязвате и оформяте на хапки. По желание може да поръсите със счукан шам фъстък.



Ако пък след видеото вече сте се отказали, просто отскочете до някой по-голям магазин или сладкарница и задължително опитайте този толкова фин, изящен и неустоим деликатес - ще се влюбите.
Коментари
2019-05-10 #3
Елизавета
На мен и половинката ми,много ни хареса!Днес го опитах ,за първи път. Подарък от страхотна приятелка!😀😍
2018-07-02 #2
Василена Тодорова
Много вкусен десерт!!!
2015-09-25 #1
Галина Драганова
Въпрос на вкус, аз го намирам за отвратително!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Вторник
28
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook