Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кефир за здрави черва и имунитет


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко по-трудна- заслужава си. Кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно.

Според някои доклади, кефирената гъба е известна на хората от преди хиляди години. Произходът на тази млечна напитка е от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Най-популярна е в Русия. Тя се получава посредством коагулация на краве, овче или козе мляко, с помощта на т.нар. кефирна (или тибетска) гъба, която наричат още гъба на дълголетниците. Ще я срещнете още и като „зърно на Аллах“ и „млечен ориз”. В нейните кефирени зърна има незаменима комбинация от дрожди, захари, липиди, полезни бактерии и др. Преди да поставите зърната в млякото, те са малки, меки и нежни топчета, приличащи на мини съцветия от карфиол. Не са никак претенциозни и са лесни за отглеждане в домашни условия. В процеса на ферментация в млякото тези кефирените зърна се размножават и уголемяват повече от двойно. Цветът им е бял или кремав. Най-малките са колкото оризови зърна, а най-големите- колкото орех.

Как да си набавим кефирени зърна?

Попитайте познат или влезте в някой форум. По принцип кефирената гъба не се продава, а се подарява за здраве. Вярва се, че тогава има най-силен благотворен ефект. Може да си закупите и готова кефирена напитка от интернет, както и закваска за домашно приготвяне на кефир, но най-добрият вариант е вие сами да си я направите. Купешката няма онази газировка.



Как да го приготвим?

Когато се сдобиете с кефирени зърна, ги поставяте в буркан и го пълните почти догоре със студено прясно мляко. (Има кефир, който се поставя и във вода, затова непременно разберете вие от кой вид сте взели.) Затваряте буркана плътно и го оставяте на скрито от пряка слънчева светлина място при температура 18-28 градуса. След 24 часа съдържанието на буркана се прецежда през груба, не метална цедка. Може и да не прецеждате, а само да извадите гъбата с пластмасова или дървена лъжица, да я измиете, изсушите и реактивирате. Готовата напитка най-добре да престои ден-два в хладилника, преди прием. Помнете, че при приготвянето на кефир задължително трябва да използвате студено прясно мляко, за да не повредите кефирените зърна и да ги миете само със студена вода. Получената напитка приемате 20 дни, след което почивате 10 дни. В периода на лечение не е препоръчително да се консумира алкохол.

Състав

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Лечебни ползи

Казват, че тибетската гъба освобождава силите на тялото да се самолекува. Тя ще ви е от полза за:
Ззасилване на имунитета
Отстранява токсините, натрупани в тялото
След прием на антибиотици, тибетската гъба ускорява отстраняването на отпадъците от организма и предпазва чревната флора от измирането на полезните бактерии
Има успокоителен ефект- помага при безсъние и нервност
Нормализира дейността на стомашно-чревния тракт
Помага при киселини , подуване, газове и нередовен стомах
Действа благотворно върху черния дроб и бъбреците
Регулира кръвното налягане
Лекува кожни заболявания- различни видове рани и екземи
Помага при косопад и пърхот

Кефирът е не само полезен, но и вкусен. Подходящ е за всяка възраст. Може да го овкусявате с различни плодове, да му добавяте мед, канела и ванилия. Смята се, че най-здравословно е да го пиете преди хранене или преди сън. За да усетите ефекта му, единственото условие е да спазвате начина на приготвяне, в никакъв случай да не използвате метални прибори и да го приемате достатъчно дълго време. Резултат ще има, ако сте редовни и упорити. А дори при вас да няма такъв (което е малко вероятно), вреда няма да има също. Не забравяйте, обаче да почивате между отделните приеми, защото злоупотребата с каквото и да е, не води до нищо хубаво.

Съхранение

След като сте приключили с курса на лечение и ако вече ви е омръзнало да се грижите за тибетската гъба, направете следното- измийте (с преварена хладка вода) и оставете кефирените зърна върху марля да изсъхнат. След това ги поставете в найлоново пликче и ги посипете със сухо мляко. Така може да ги съхранявате в хладилник или шкаф повече от година. Най-добре просто ги подарете на следващия желаещ.
Коментари
2021-04-07 #2
Иван
Подарявам кефирена гъба.0899797699
2019-10-15 #1
Sashka
Много ми хареса статията за тибетската гъба
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Не искам да променя нито една секунда от живота си
Не искам да променям нито една секунда от живота си, да поправя нито една грешка, не искам да върна...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Ретрограден Меркурий - какво значи и как да се възползваме от негативното му влияние
От 19 май Меркурий започва ретроградното си движение и някои хора може би усещат влиянието на явлението....
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook