Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кефир за здрави черва и имунитет


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко по-трудна- заслужава си. Кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно.

Според някои доклади, кефирената гъба е известна на хората от преди хиляди години. Произходът на тази млечна напитка е от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Най-популярна е в Русия. Тя се получава посредством коагулация на краве, овче или козе мляко, с помощта на т.нар. кефирна (или тибетска) гъба, която наричат още гъба на дълголетниците. Ще я срещнете още и като „зърно на Аллах“ и „млечен ориз”. В нейните кефирени зърна има незаменима комбинация от дрожди, захари, липиди, полезни бактерии и др. Преди да поставите зърната в млякото, те са малки, меки и нежни топчета, приличащи на мини съцветия от карфиол. Не са никак претенциозни и са лесни за отглеждане в домашни условия. В процеса на ферментация в млякото тези кефирените зърна се размножават и уголемяват повече от двойно. Цветът им е бял или кремав. Най-малките са колкото оризови зърна, а най-големите- колкото орех.

Как да си набавим кефирени зърна?

Попитайте познат или влезте в някой форум. По принцип кефирената гъба не се продава, а се подарява за здраве. Вярва се, че тогава има най-силен благотворен ефект. Може да си закупите и готова кефирена напитка от интернет, както и закваска за домашно приготвяне на кефир, но най-добрият вариант е вие сами да си я направите. Купешката няма онази газировка.



Как да го приготвим?

Когато се сдобиете с кефирени зърна, ги поставяте в буркан и го пълните почти догоре със студено прясно мляко. (Има кефир, който се поставя и във вода, затова непременно разберете вие от кой вид сте взели.) Затваряте буркана плътно и го оставяте на скрито от пряка слънчева светлина място при температура 18-28 градуса. След 24 часа съдържанието на буркана се прецежда през груба, не метална цедка. Може и да не прецеждате, а само да извадите гъбата с пластмасова или дървена лъжица, да я измиете, изсушите и реактивирате. Готовата напитка най-добре да престои ден-два в хладилника, преди прием. Помнете, че при приготвянето на кефир задължително трябва да използвате студено прясно мляко, за да не повредите кефирените зърна и да ги миете само със студена вода. Получената напитка приемате 20 дни, след което почивате 10 дни. В периода на лечение не е препоръчително да се консумира алкохол.

Състав

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Лечебни ползи

Казват, че тибетската гъба освобождава силите на тялото да се самолекува. Тя ще ви е от полза за:
Ззасилване на имунитета
Отстранява токсините, натрупани в тялото
След прием на антибиотици, тибетската гъба ускорява отстраняването на отпадъците от организма и предпазва чревната флора от измирането на полезните бактерии
Има успокоителен ефект- помага при безсъние и нервност
Нормализира дейността на стомашно-чревния тракт
Помага при киселини , подуване, газове и нередовен стомах
Действа благотворно върху черния дроб и бъбреците
Регулира кръвното налягане
Лекува кожни заболявания- различни видове рани и екземи
Помага при косопад и пърхот

Кефирът е не само полезен, но и вкусен. Подходящ е за всяка възраст. Може да го овкусявате с различни плодове, да му добавяте мед, канела и ванилия. Смята се, че най-здравословно е да го пиете преди хранене или преди сън. За да усетите ефекта му, единственото условие е да спазвате начина на приготвяне, в никакъв случай да не използвате метални прибори и да го приемате достатъчно дълго време. Резултат ще има, ако сте редовни и упорити. А дори при вас да няма такъв (което е малко вероятно), вреда няма да има също. Не забравяйте, обаче да почивате между отделните приеми, защото злоупотребата с каквото и да е, не води до нищо хубаво.

Съхранение

След като сте приключили с курса на лечение и ако вече ви е омръзнало да се грижите за тибетската гъба, направете следното- измийте (с преварена хладка вода) и оставете кефирените зърна върху марля да изсъхнат. След това ги поставете в найлоново пликче и ги посипете със сухо мляко. Така може да ги съхранявате в хладилник или шкаф повече от година. Най-добре просто ги подарете на следващия желаещ.
Коментари
2021-04-07 #2
Иван
Подарявам кефирена гъба.0899797699
2019-10-15 #1
Sashka
Много ми хареса статията за тибетската гъба
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Вместо трупане на негативизъм в една връзка - нека разговаряме
Във всяка връзка има проблеми, неизбежно е. Много от нас се измъкват от отговорност, казвайки „просто...
Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Агенцията за рака на Световната здравна организация в петък класифицира талка като "вероятно канцерогенен"...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Стрес за организма и шок за кожата. Така доц. Весел Кантарджиев описва рязката смяна на дългите и топли...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди лекарите и техните пациенти за...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
Ягодите са любим плод на малки и големи и има защо! Независимо дали ги консумирате самостоятелно, добавяте...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook