Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае човешкия организъм и храносмилане.

Как се случва процесът на ферментация?

Когато чуем за ферментация, обикновено в главата ни изниква алкохолната ферментация. Но ферментационните процеси далеч не се отнасят до производството на алкохол. Всъщност ферментацията е процес на разграждане на въглехидратите в анаеробна (без наличието на кислород) среда, под въздействието на дрожди - при алкохола например или бактерии - както е в млякото. Крайният резултат са различни органични киселини и след процеса се получава чисто нов по химически състав продукт. Луи Пастьор нарича ферментацията "Живот без кислород" и действителност процесите при ферментиране са много интензивни. А тя, сама по себе си, бива доста различни видове – освен алкохолна е и млечно-кисела, масленокисела, мравченокисела и още много, много други видове. До тук само химия и нищо интересно. По-важен е въпросът:

Как ферментиралите храни помагат на здравето ни?

Оказва се, че ферментиралите храни съдържат естествени млечно-кисели и ферментни ензими, които оказват благотворно влияние на храносмилателния тракт, създават в червата идеалната среда за произвеждане и усвояване на витамини, особено тези от групата В и най-вече витамин В12. Те укрепват имунитета и снабдяват организма с така важните про- и пребиотици.

Освен това, ферментиралите храни имат още едно много ценно качество – те са вече до голяма степен преработени храни, а това прави усвояването и храносмилането им в пъти по-лесно и щадящо, особено за хора със стомашни проблеми. Или казано накратко:

Ферментиралите храни ни доставят в лесно усвоима форма всички онези полезни бактерии и ензими, които помагат процеса на храносмилане, дават ни пробиотици и подсилват естествения имунитет.


И тъй като вече споменахме, че при думата "ферментация", в повечето случаи изникват не повече от един-два продукта (основно домашните алкохолни напитки и киселото мляко), може би е добре да споменем в кои така обичани традиционни храни можем да открием важните за тялото ни ферменти.

Киселото мляко. Може би най-популярният продукт, известен в цял свят с полезните си качества. То е типичен представител на млечно-киселата ферментация. За да сте сигурни, че млякото, което консумирате, е истинско и съдържа всички онези пробиотици, за които говорим, е добре да си го направите у дома. Или поне предварително внимателно да сте подбрали марката, която купувате. За веганите или пък за противниците на млякото, не е излишно да споменем, че и така популярните ядкови млека също подлежат на ферментация и могат да предложат голяма част от ползите на традиционното кисело мляко.

Кефирът е сходен на киселото мляко продукт, пак произведен от прясно мляко, но под въздействието и на дрожди в т.нар. кефирени зърна. Кефирът е оказва, че има повече полезни бактерии от киселото мляко, а съдържанието на лактоза в него е в пъти по-ниско. Това го прави подходящ за всички онези, които имат проблеми с усвояване на лактозата и консумацията на мляко. Той съдържа биотин, който помага за усвояването на витамините от В комплекса, много витамини, минерали, начело с калция и повлияващи храносмилането ензими.

Ябълков оцет. Макар и съвсем простичък на пръв поглед продукт, ябълковият оцет е пълен с важни храносмилателни ензими. Той е богат на калий, а този елемент играе огромна роля за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма. Най-лесният начин да приемаме оцета е или разтворен в топла вода или директно в салатата. Уверете се, че ябълковият оцет, който ползвате, е домашен. Само така може да сте сигурни, че е претърпял така важния процес на естествена ферментация и притежава всички полезни ензими, които му се приписват.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook