Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - I



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае човешкия организъм и храносмилане.

Как се случва процесът на ферментация?

Когато чуем за ферментация, обикновено в главата ни изниква алкохолната ферментация. Но ферментационните процеси далеч не се отнасят до производството на алкохол. Всъщност ферментацията е процес на разграждане на въглехидратите в анаеробна (без наличието на кислород) среда, под въздействието на дрожди - при алкохола например или бактерии - както е в млякото. Крайният резултат са различни органични киселини и след процеса се получава чисто нов по химически състав продукт. Луи Пастьор нарича ферментацията "Живот без кислород" и действителност процесите при ферментиране са много интензивни. А тя, сама по себе си, бива доста различни видове – освен алкохолна е и млечно-кисела, масленокисела, мравченокисела и още много, много други видове. До тук само химия и нищо интересно. По-важен е въпросът:

Как ферментиралите храни помагат на здравето ни?

Оказва се, че ферментиралите храни съдържат естествени млечно-кисели и ферментни ензими, които оказват благотворно влияние на храносмилателния тракт, създават в червата идеалната среда за произвеждане и усвояване на витамини, особено тези от групата В и най-вече витамин В12. Те укрепват имунитета и снабдяват организма с така важните про- и пребиотици.

Освен това, ферментиралите храни имат още едно много ценно качество – те са вече до голяма степен преработени храни, а това прави усвояването и храносмилането им в пъти по-лесно и щадящо, особено за хора със стомашни проблеми. Или казано накратко:

Ферментиралите храни ни доставят в лесно усвоима форма всички онези полезни бактерии и ензими, които помагат процеса на храносмилане, дават ни пробиотици и подсилват естествения имунитет.


И тъй като вече споменахме, че при думата "ферментация", в повечето случаи изникват не повече от един-два продукта (основно домашните алкохолни напитки и киселото мляко), може би е добре да споменем в кои така обичани традиционни храни можем да открием важните за тялото ни ферменти.

Киселото мляко. Може би най-популярният продукт, известен в цял свят с полезните си качества. То е типичен представител на млечно-киселата ферментация. За да сте сигурни, че млякото, което консумирате, е истинско и съдържа всички онези пробиотици, за които говорим, е добре да си го направите у дома. Или поне предварително внимателно да сте подбрали марката, която купувате. За веганите или пък за противниците на млякото, не е излишно да споменем, че и така популярните ядкови млека също подлежат на ферментация и могат да предложат голяма част от ползите на традиционното кисело мляко.

Кефирът е сходен на киселото мляко продукт, пак произведен от прясно мляко, но под въздействието и на дрожди в т.нар. кефирени зърна. Кефирът е оказва, че има повече полезни бактерии от киселото мляко, а съдържанието на лактоза в него е в пъти по-ниско. Това го прави подходящ за всички онези, които имат проблеми с усвояване на лактозата и консумацията на мляко. Той съдържа биотин, който помага за усвояването на витамините от В комплекса, много витамини, минерали, начело с калция и повлияващи храносмилането ензими.

Ябълков оцет. Макар и съвсем простичък на пръв поглед продукт, ябълковият оцет е пълен с важни храносмилателни ензими. Той е богат на калий, а този елемент играе огромна роля за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма. Най-лесният начин да приемаме оцета е или разтворен в топла вода или директно в салатата. Уверете се, че ябълковият оцет, който ползвате, е домашен. Само така може да сте сигурни, че е претърпял така важния процес на естествена ферментация и притежава всички полезни ензими, които му се приписват.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Как да: Почистим дома с помощта на оцет
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
Редовно практикувайте тези 5 йога асани, за да подобрите кръвообращението, да поддържате здрав черен...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
Зад термина ботокс стои една от най-често избираните и препоръчвани анти-ейдж разкрасяващи процедури....
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook