Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо да хапваме тиква: 10 причини



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно хранително богатство, което би трябвало да заеме заслужено място във вашето ежедневно меню.
Разбира се те са повече, но ето основните 10 причини защо трябва да включите тиквата в своята хранителна рутина:

Богата на Витамин А
Тиквата е източник на бета-каротин, който се преобразува във витамин А в организма. Витаминът А е съществен за здравето на очите, кожата и имунната система.

Антиоксидантно действие
Съдържащите се в тиквата антиоксиданти помагат в борбата срещу свободните радикали в организма, които могат да предизвикат стареене и различни заболявания.

Нискокалорична и с малко мазнини
Тиквата е идеална за тези, които следят калорийния си прием. Тя е нискокалорична и съдържа минимално количество мазнини.

Добър източник на фибри
Включването на тиквата в менюто може да помогне за подобряване на храносмилането, тъй като тя е добър източник на диетични фибри.

Поддържа здравето на сърцето
Тиквата съдържа калий, който може да помогне за поддържане на нормалното кръвно налягане и сърдечната дейност.

Богата на Витамин С
Витаминът С е важен за здравето на имунната система и поддържането на колагена в кожата. Тиквата предоставя здравословно количество от този витамин.

Подпомага здравето на костите
С високо съдържание на витамин К и минерали като магнезий и калций, тиквата е полезна за здравето на костите.

Регулира нивата на захар в кръвта
Фибрите и ниската гликемична индексация на тиквата помагат за контролиране на нивата на захар в кръвта.

Източник на Бета-Криптоксантин
Този антиоксидант, който се намира в тиквата, е свързан с намаляване на риска от някои видове рак.

Податлива на кулинарни техники
Тиквата е изключително универсална в кулинарните приложения. Можете да я използвате в супи, пюрета, салати, сладкиши и дори напитки.

С добавянето на тиквата във вашето меню не само разнообразявате вкусовете си, но и осигурявате на организма си богато разнообразие от хранителни вещества. Така че следващият път, когато видите този ярко оранжев гигант на пазара, не го подминавайте - включете го във вашия списък с покупки и наслаждавайте се на ползите от този вкусен и полезен продукт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
Четвъртък
22
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Емоционалното ни здраве зависи само от нас - I
Емоционално здравите хора са тези, които разпознават и канализират емоциите си, съвземат се от стреса...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Германски учени предлагат нов начин за лечение на алергии - терапия, базирана на хибриден протеин, съобщават...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Какво трябва да знаем за електрическата пила за нокти?
Електрическа пила за нокти. Със сигурност сте чували точи термин. Независимо как оформяте маникюра си...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook