Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Целината - от кулинарията до здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може би защото, това растение първоначално е било използвано от хората с лечебна цел и едва през Късното Средновековие намира своето място в кухнята. Затова пък днес в кулинарията се употребяват всички негови части – от сочния корен и семената до плътните стебла и крехките листа. Те до една са богати на етерични масла, на които се дължи специфичния им вкус и аромат.

Първо да се запознаем
Целината е един от представителите на ароматното семейство Сеникоцветни наред с копъра, кимиона, пащърнака, девесила, магданоза и анасона. Произхожда от диво растение, което е разпространено в блатните местности на Европа. И тъй като различните народи отдавали предпочитание на една или друга част на целината, били култивирани три основни сорта:

Коренова целина – образува добре развит, сочен, кръгъл корен, в който са концентрирани полезните вещества на растението. В нашата страна той достига големина на мъжки юмрук и може да се намери по пазарите през есента. В прясно състояние се използва за приготвяне на сок или салата, като особено вкусна е комбинацията му с моркови, ябълки и цвекло. Коренът е незаменима добавка и към супи, туршии и ястия, на които придава апетитен аромат.

Листна целина – не образува месест корен, за това пък всички полезни вещества се концентрират в листата. Берат се регулярно през целия вегетативен период. На външен вид те напомнят на магданоз, но имат по-силен и специфичен аромат, които в свеж вид са чудесна добавка към салати, а в сушено състояние за супи, сосове, ястия с боб и месо.

Стеблена целина (селъри). Този сорт не се отглежда у нас, но е особено популярен във Великобритания и средиземноморските страни. При нея също не се развива месесто коренище, листната маса също е оскъдна за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно. Макар че, може да се намери в супермаркетите целогодишно, селърито има най-приятен вкус през лятото.

Защо да я включим в менюто си
Целината е изключително богата на полезни вещества. Само 50 гр. от подправката-зеленчук могат да ни осигурят необходимото количество витамини от група В, С, Е, , бетакаротин и минералите калий, магнезий, калции, желязо и фосфор.

Коренът съдържа около 2% протеини и още толкова захари, но същевременно малко калории (30 ккал на 100 гр.). Фибрите пък създават чувство за ситост и подпомагат детоксикацията на организма. Заради това целината е един от най-подходящите продукти за провеждане на диета. В тези случаи се консумира на салата или супа, като ястията дори не е необходимо да се посоляват, тъй като подправката-зеленчук съдържа органичен натрий. В същото време целината подобрява храносмилането и предпазва от гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, както и от язва, тъй като съдържа потивоязвеният витамин U.

Ако включите целината в ежедневното си меню, ще почувствате повишение на тонуса, концентрацията, физическата и умствена трудоспособност. Сокът от нея дори превъзхожда ефекта от енергийните напитки. Заради богатото съдържание на полезни вещества, зеленчукът повишава съпротивителните сили на организма, а специално витамините от група В действат благотворно на нервната система, подобряват съня и работата на черния дроб, предпазват ни от есенна депресия. Всичко това прави целината един от най-ценните дарове на есента..


Коментари
2016-11-02 #6
Деси
Целината сварено, листа и корен се пие при адски киселини по време на бременност.Изпитано'-действа!
2015-05-01 #5
вени
Смесете сутрин 3 стръка селъри 1 лъжица мед 1 л.ленено семе и 50мл.кокосово мляко.Смелете с блендер и пийте сяка сутрин.Не само ще се чуствате добре но и ще отслабнете.Може да прибарите и малко канела и джинджифил.Много е вкусно и полезно
2010-11-10 #4
Валентина
Сещам се за една салата или предястие с глава целина. Настъргва се главата, прибавя се кълцано сварено пилешко,бяло месо и се обърква с майонеза и малко кисело мляко. Подправя се на вкус,може и с малко черен пипер.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Салата "Златна есен"
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Петък
4
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
Вегетарианството се практикува от хилядолетия в различни общества и култури, но днес само малка част...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
7 невероятно ползи от киселото мляко
Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане,...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook