Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Целината - от кулинарията до здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може би защото, това растение първоначално е било използвано от хората с лечебна цел и едва през Късното Средновековие намира своето място в кухнята. Затова пък днес в кулинарията се употребяват всички негови части – от сочния корен и семената до плътните стебла и крехките листа. Те до една са богати на етерични масла, на които се дължи специфичния им вкус и аромат.

Първо да се запознаем
Целината е един от представителите на ароматното семейство Сеникоцветни наред с копъра, кимиона, пащърнака, девесила, магданоза и анасона. Произхожда от диво растение, което е разпространено в блатните местности на Европа. И тъй като различните народи отдавали предпочитание на една или друга част на целината, били култивирани три основни сорта:

Коренова целина – образува добре развит, сочен, кръгъл корен, в който са концентрирани полезните вещества на растението. В нашата страна той достига големина на мъжки юмрук и може да се намери по пазарите през есента. В прясно състояние се използва за приготвяне на сок или салата, като особено вкусна е комбинацията му с моркови, ябълки и цвекло. Коренът е незаменима добавка и към супи, туршии и ястия, на които придава апетитен аромат.

Листна целина – не образува месест корен, за това пък всички полезни вещества се концентрират в листата. Берат се регулярно през целия вегетативен период. На външен вид те напомнят на магданоз, но имат по-силен и специфичен аромат, които в свеж вид са чудесна добавка към салати, а в сушено състояние за супи, сосове, ястия с боб и месо.

Стеблена целина (селъри). Този сорт не се отглежда у нас, но е особено популярен във Великобритания и средиземноморските страни. При нея също не се развива месесто коренище, листната маса също е оскъдна за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно. Макар че, може да се намери в супермаркетите целогодишно, селърито има най-приятен вкус през лятото.

Защо да я включим в менюто си
Целината е изключително богата на полезни вещества. Само 50 гр. от подправката-зеленчук могат да ни осигурят необходимото количество витамини от група В, С, Е, , бетакаротин и минералите калий, магнезий, калции, желязо и фосфор.

Коренът съдържа около 2% протеини и още толкова захари, но същевременно малко калории (30 ккал на 100 гр.). Фибрите пък създават чувство за ситост и подпомагат детоксикацията на организма. Заради това целината е един от най-подходящите продукти за провеждане на диета. В тези случаи се консумира на салата или супа, като ястията дори не е необходимо да се посоляват, тъй като подправката-зеленчук съдържа органичен натрий. В същото време целината подобрява храносмилането и предпазва от гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, както и от язва, тъй като съдържа потивоязвеният витамин U.

Ако включите целината в ежедневното си меню, ще почувствате повишение на тонуса, концентрацията, физическата и умствена трудоспособност. Сокът от нея дори превъзхожда ефекта от енергийните напитки. Заради богатото съдържание на полезни вещества, зеленчукът повишава съпротивителните сили на организма, а специално витамините от група В действат благотворно на нервната система, подобряват съня и работата на черния дроб, предпазват ни от есенна депресия. Всичко това прави целината един от най-ценните дарове на есента..


Коментари
2016-11-02 #6
Деси
Целината сварено, листа и корен се пие при адски киселини по време на бременност.Изпитано'-действа!
2015-05-01 #5
вени
Смесете сутрин 3 стръка селъри 1 лъжица мед 1 л.ленено семе и 50мл.кокосово мляко.Смелете с блендер и пийте сяка сутрин.Не само ще се чуствате добре но и ще отслабнете.Може да прибарите и малко канела и джинджифил.Много е вкусно и полезно
2010-11-10 #4
Валентина
Сещам се за една салата или предястие с глава целина. Настъргва се главата, прибавя се кълцано сварено пилешко,бяло месо и се обърква с майонеза и малко кисело мляко. Подправя се на вкус,може и с малко черен пипер.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Салата "Златна есен"
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Четвъртък
9
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook