Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Целината - от кулинарията до здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може би защото, това растение първоначално е било използвано от хората с лечебна цел и едва през Късното Средновековие намира своето място в кухнята. Затова пък днес в кулинарията се употребяват всички негови части – от сочния корен и семената до плътните стебла и крехките листа. Те до една са богати на етерични масла, на които се дължи специфичния им вкус и аромат.

Първо да се запознаем
Целината е един от представителите на ароматното семейство Сеникоцветни наред с копъра, кимиона, пащърнака, девесила, магданоза и анасона. Произхожда от диво растение, което е разпространено в блатните местности на Европа. И тъй като различните народи отдавали предпочитание на една или друга част на целината, били култивирани три основни сорта:

Коренова целина – образува добре развит, сочен, кръгъл корен, в който са концентрирани полезните вещества на растението. В нашата страна той достига големина на мъжки юмрук и може да се намери по пазарите през есента. В прясно състояние се използва за приготвяне на сок или салата, като особено вкусна е комбинацията му с моркови, ябълки и цвекло. Коренът е незаменима добавка и към супи, туршии и ястия, на които придава апетитен аромат.

Листна целина – не образува месест корен, за това пък всички полезни вещества се концентрират в листата. Берат се регулярно през целия вегетативен период. На външен вид те напомнят на магданоз, но имат по-силен и специфичен аромат, които в свеж вид са чудесна добавка към салати, а в сушено състояние за супи, сосове, ястия с боб и месо.

Стеблена целина (селъри). Този сорт не се отглежда у нас, но е особено популярен във Великобритания и средиземноморските страни. При нея също не се развива месесто коренище, листната маса също е оскъдна за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно. Макар че, може да се намери в супермаркетите целогодишно, селърито има най-приятен вкус през лятото.

Защо да я включим в менюто си
Целината е изключително богата на полезни вещества. Само 50 гр. от подправката-зеленчук могат да ни осигурят необходимото количество витамини от група В, С, Е, , бетакаротин и минералите калий, магнезий, калции, желязо и фосфор.

Коренът съдържа около 2% протеини и още толкова захари, но същевременно малко калории (30 ккал на 100 гр.). Фибрите пък създават чувство за ситост и подпомагат детоксикацията на организма. Заради това целината е един от най-подходящите продукти за провеждане на диета. В тези случаи се консумира на салата или супа, като ястията дори не е необходимо да се посоляват, тъй като подправката-зеленчук съдържа органичен натрий. В същото време целината подобрява храносмилането и предпазва от гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, както и от язва, тъй като съдържа потивоязвеният витамин U.

Ако включите целината в ежедневното си меню, ще почувствате повишение на тонуса, концентрацията, физическата и умствена трудоспособност. Сокът от нея дори превъзхожда ефекта от енергийните напитки. Заради богатото съдържание на полезни вещества, зеленчукът повишава съпротивителните сили на организма, а специално витамините от група В действат благотворно на нервната система, подобряват съня и работата на черния дроб, предпазват ни от есенна депресия. Всичко това прави целината един от най-ценните дарове на есента..


Коментари
2016-11-02 #6
Деси
Целината сварено, листа и корен се пие при адски киселини по време на бременност.Изпитано'-действа!
2015-05-01 #5
вени
Смесете сутрин 3 стръка селъри 1 лъжица мед 1 л.ленено семе и 50мл.кокосово мляко.Смелете с блендер и пийте сяка сутрин.Не само ще се чуствате добре но и ще отслабнете.Може да прибарите и малко канела и джинджифил.Много е вкусно и полезно
2010-11-10 #4
Валентина
Сещам се за една салата или предястие с глава целина. Настъргва се главата, прибавя се кълцано сварено пилешко,бяло месо и се обърква с майонеза и малко кисело мляко. Подправя се на вкус,може и с малко черен пипер.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Салата "Златна есен"
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Колко са вредни преработените храни за нас?
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
Неделя
24
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Учени от Обединеното кралство и Белгия смятат, че са открили как мозъчните клетки умират при болестта...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook