Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празът - полезният братовчед на лука



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради заболявания, които можем да предотвратим с употребата му. А какво по-хубаво от това да намерим още едно “лекарство” от природата - абсолютно безвредно и съдържащо точно това, от което имаме нужда.

Историята на праза започва преди повече от 6000 години, когато е бил даряван в знак на признателност и уважение от фараон на жрец. Изображението му се среща в множество древноегипетски погребални фрески. Гърците и римляните са го боготворели, а император Нерон е обожавал да му го приготвят на супа. Днес това растение е национален символ на Уелс, пренесен още от римляните. Принадлежи към семейство Лукови, което го прави братовчед на лука и чесъна.

Полезни съдържание на праза:

Белтъчини, захари с ниско съдържание - препоръчителен за диабетици

Минерални соли, етерични масла

Микроелементи - магнезий, желязо, мед, калций, много високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий- перфектната комбинация

Фолиева киселина - препоръчителен за бременни

Витамини- B1, B2, B3, B6, C и E

Фитонциди- с особено силно антибактериално и дезинфекциращо действие

18 аминокиселини, сред които най-важна е цистеинът - укрепващ имунната система, предотвратяващ чернодробни и сърдечни увреждания, използващ се като профилактично средство срещу косопад, астма, дори рак. Цистеинът забавя действието на свободните радикали, разрушаващи мозъчната тъкан. От тук идва и полезността му при хора, страдащи от Паркинсон.

Много малко калории - подходящ при затлъстяване

Десетте причини да похапваме праз:

Действа много добре върху храносмилателната система, поради съдържанието на влакнини, които имат способността да убиват бактериите. Препоръчва се дори като профилактично средство срещу рак на стомаха:
- подобрява храносмилането
- помага при чревни инфекции

Наличието на голямо количество фитонциди обуславят антибактериалното и дезинфектиращото му действие. Той е много добър антиоксидант, борещ се със свободните радикали:
- пречиства организма
- укрепва тонуса и помага на имунната система да се справи с инфекциите

Притежава способността на разрежда кръвта. От тук идва и ползата му при:
- образуването на съсиреци
- атеросклероза

Растенията със зелени листа са всеизвестни със свойството си да:
- понижават холестерола

Отличава се с много добри диуретични свойства:
- стимулира бъбреците
- облекчава отоци

Ако искате да си помогнете при хрема или бронхит или желаете здрава и гладка кожа, обърнете се отново към него.

Съхранение:

При закупуване избирайте непакетиран праз за да предотвратите загниване, спрете се на по-тънкия праз с цилиндрична форма, а не на по-заобления и подут
Съхранявайте го максимум до две седмици в хладилник. Можете да заровите корените му в пясък и така да го съхраните в тъмно и прохладно помещение.

За да запазим лечебните му свойства,го използвайте докато е сравнително свеж. Измивайте го непосредствено преди самото приготвяне. Ако го използвате в супа е хубаво да го запържите предварително- така запазвате голяма част от съдържащия се цистеин. Можете да го използвате вместо лук за ястия, които изискват по-нежен аромат.
Коментари
2013-12-08 #2
Pepa Maglova
(clАз редовно го използвам и със се убедила в неговите положителни и вкусни качества...
2012-12-11 #1
Цвети
обожавам праз!!! ориз с гъби, праз и маслини знам, че се хапва, наситно нарязан, с армеена чорба и червен пипер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Петък
22
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Цариче - чудодейната билка за женски проблеми
Царичето е онази невзрачна билка, за която прословутият швейцарски пастор-билкар Йохан Кюнцле (1857-1945)...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook