Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празът - полезният братовчед на лука



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради заболявания, които можем да предотвратим с употребата му. А какво по-хубаво от това да намерим още едно “лекарство” от природата - абсолютно безвредно и съдържащо точно това, от което имаме нужда.

Историята на праза започва преди повече от 6000 години, когато е бил даряван в знак на признателност и уважение от фараон на жрец. Изображението му се среща в множество древноегипетски погребални фрески. Гърците и римляните са го боготворели, а император Нерон е обожавал да му го приготвят на супа. Днес това растение е национален символ на Уелс, пренесен още от римляните. Принадлежи към семейство Лукови, което го прави братовчед на лука и чесъна.

Полезни съдържание на праза:

Белтъчини, захари с ниско съдържание - препоръчителен за диабетици

Минерални соли, етерични масла

Микроелементи - магнезий, желязо, мед, калций, много високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий- перфектната комбинация

Фолиева киселина - препоръчителен за бременни

Витамини- B1, B2, B3, B6, C и E

Фитонциди- с особено силно антибактериално и дезинфекциращо действие

18 аминокиселини, сред които най-важна е цистеинът - укрепващ имунната система, предотвратяващ чернодробни и сърдечни увреждания, използващ се като профилактично средство срещу косопад, астма, дори рак. Цистеинът забавя действието на свободните радикали, разрушаващи мозъчната тъкан. От тук идва и полезността му при хора, страдащи от Паркинсон.

Много малко калории - подходящ при затлъстяване

Десетте причини да похапваме праз:

Действа много добре върху храносмилателната система, поради съдържанието на влакнини, които имат способността да убиват бактериите. Препоръчва се дори като профилактично средство срещу рак на стомаха:
- подобрява храносмилането
- помага при чревни инфекции

Наличието на голямо количество фитонциди обуславят антибактериалното и дезинфектиращото му действие. Той е много добър антиоксидант, борещ се със свободните радикали:
- пречиства организма
- укрепва тонуса и помага на имунната система да се справи с инфекциите

Притежава способността на разрежда кръвта. От тук идва и ползата му при:
- образуването на съсиреци
- атеросклероза

Растенията със зелени листа са всеизвестни със свойството си да:
- понижават холестерола

Отличава се с много добри диуретични свойства:
- стимулира бъбреците
- облекчава отоци

Ако искате да си помогнете при хрема или бронхит или желаете здрава и гладка кожа, обърнете се отново към него.

Съхранение:

При закупуване избирайте непакетиран праз за да предотвратите загниване, спрете се на по-тънкия праз с цилиндрична форма, а не на по-заобления и подут
Съхранявайте го максимум до две седмици в хладилник. Можете да заровите корените му в пясък и така да го съхраните в тъмно и прохладно помещение.

За да запазим лечебните му свойства,го използвайте докато е сравнително свеж. Измивайте го непосредствено преди самото приготвяне. Ако го използвате в супа е хубаво да го запържите предварително- така запазвате голяма част от съдържащия се цистеин. Можете да го използвате вместо лук за ястия, които изискват по-нежен аромат.
Коментари
2013-12-08 #2
Pepa Maglova
(clАз редовно го използвам и със се убедила в неговите положителни и вкусни качества...
2012-12-11 #1
Цвети
обожавам праз!!! ориз с гъби, праз и маслини знам, че се хапва, наситно нарязан, с армеена чорба и червен пипер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Събота
2
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Избелване на зъбите: митове и истини
Усмивката е нашата визитна картичка. Когато тя е ослепително бяла и красива, ще даряваме околните по-често...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook