Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празът - полезният братовчед на лука



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради заболявания, които можем да предотвратим с употребата му. А какво по-хубаво от това да намерим още едно “лекарство” от природата - абсолютно безвредно и съдържащо точно това, от което имаме нужда.

Историята на праза започва преди повече от 6000 години, когато е бил даряван в знак на признателност и уважение от фараон на жрец. Изображението му се среща в множество древноегипетски погребални фрески. Гърците и римляните са го боготворели, а император Нерон е обожавал да му го приготвят на супа. Днес това растение е национален символ на Уелс, пренесен още от римляните. Принадлежи към семейство Лукови, което го прави братовчед на лука и чесъна.

Полезни съдържание на праза:

Белтъчини, захари с ниско съдържание - препоръчителен за диабетици

Минерални соли, етерични масла

Микроелементи - магнезий, желязо, мед, калций, много високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий- перфектната комбинация

Фолиева киселина - препоръчителен за бременни

Витамини- B1, B2, B3, B6, C и E

Фитонциди- с особено силно антибактериално и дезинфекциращо действие

18 аминокиселини, сред които най-важна е цистеинът - укрепващ имунната система, предотвратяващ чернодробни и сърдечни увреждания, използващ се като профилактично средство срещу косопад, астма, дори рак. Цистеинът забавя действието на свободните радикали, разрушаващи мозъчната тъкан. От тук идва и полезността му при хора, страдащи от Паркинсон.

Много малко калории - подходящ при затлъстяване

Десетте причини да похапваме праз:

Действа много добре върху храносмилателната система, поради съдържанието на влакнини, които имат способността да убиват бактериите. Препоръчва се дори като профилактично средство срещу рак на стомаха:
- подобрява храносмилането
- помага при чревни инфекции

Наличието на голямо количество фитонциди обуславят антибактериалното и дезинфектиращото му действие. Той е много добър антиоксидант, борещ се със свободните радикали:
- пречиства организма
- укрепва тонуса и помага на имунната система да се справи с инфекциите

Притежава способността на разрежда кръвта. От тук идва и ползата му при:
- образуването на съсиреци
- атеросклероза

Растенията със зелени листа са всеизвестни със свойството си да:
- понижават холестерола

Отличава се с много добри диуретични свойства:
- стимулира бъбреците
- облекчава отоци

Ако искате да си помогнете при хрема или бронхит или желаете здрава и гладка кожа, обърнете се отново към него.

Съхранение:

При закупуване избирайте непакетиран праз за да предотвратите загниване, спрете се на по-тънкия праз с цилиндрична форма, а не на по-заобления и подут
Съхранявайте го максимум до две седмици в хладилник. Можете да заровите корените му в пясък и така да го съхраните в тъмно и прохладно помещение.

За да запазим лечебните му свойства,го използвайте докато е сравнително свеж. Измивайте го непосредствено преди самото приготвяне. Ако го използвате в супа е хубаво да го запържите предварително- така запазвате голяма част от съдържащия се цистеин. Можете да го използвате вместо лук за ястия, които изискват по-нежен аромат.
Коментари
2013-12-08 #2
Pepa Maglova
(clАз редовно го използвам и със се убедила в неговите положителни и вкусни качества...
2012-12-11 #1
Цвети
обожавам праз!!! ориз с гъби, праз и маслини знам, че се хапва, наситно нарязан, с армеена чорба и червен пипер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
На кого принадлежи крайното решение?
Легални или не - аборти винаги ще има. Винаги ще има нежелани бременности и винаги ще се търси начин...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook