Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празът - полезният братовчед на лука



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти поради заболявания, които можем да предотвратим с употребата му. А какво по-хубаво от това да намерим още едно “лекарство” от природата - абсолютно безвредно и съдържащо точно това, от което имаме нужда.

Историята на праза започва преди повече от 6000 години, когато е бил даряван в знак на признателност и уважение от фараон на жрец. Изображението му се среща в множество древноегипетски погребални фрески. Гърците и римляните са го боготворели, а император Нерон е обожавал да му го приготвят на супа. Днес това растение е национален символ на Уелс, пренесен още от римляните. Принадлежи към семейство Лукови, което го прави братовчед на лука и чесъна.

Полезни съдържание на праза:

Белтъчини, захари с ниско съдържание - препоръчителен за диабетици

Минерални соли, етерични масла

Микроелементи - магнезий, желязо, мед, калций, много високо съдържание на калий и много ниско съдържание на натрий- перфектната комбинация

Фолиева киселина - препоръчителен за бременни

Витамини- B1, B2, B3, B6, C и E

Фитонциди- с особено силно антибактериално и дезинфекциращо действие

18 аминокиселини, сред които най-важна е цистеинът - укрепващ имунната система, предотвратяващ чернодробни и сърдечни увреждания, използващ се като профилактично средство срещу косопад, астма, дори рак. Цистеинът забавя действието на свободните радикали, разрушаващи мозъчната тъкан. От тук идва и полезността му при хора, страдащи от Паркинсон.

Много малко калории - подходящ при затлъстяване

Десетте причини да похапваме праз:

Действа много добре върху храносмилателната система, поради съдържанието на влакнини, които имат способността да убиват бактериите. Препоръчва се дори като профилактично средство срещу рак на стомаха:
- подобрява храносмилането
- помага при чревни инфекции

Наличието на голямо количество фитонциди обуславят антибактериалното и дезинфектиращото му действие. Той е много добър антиоксидант, борещ се със свободните радикали:
- пречиства организма
- укрепва тонуса и помага на имунната система да се справи с инфекциите

Притежава способността на разрежда кръвта. От тук идва и ползата му при:
- образуването на съсиреци
- атеросклероза

Растенията със зелени листа са всеизвестни със свойството си да:
- понижават холестерола

Отличава се с много добри диуретични свойства:
- стимулира бъбреците
- облекчава отоци

Ако искате да си помогнете при хрема или бронхит или желаете здрава и гладка кожа, обърнете се отново към него.

Съхранение:

При закупуване избирайте непакетиран праз за да предотвратите загниване, спрете се на по-тънкия праз с цилиндрична форма, а не на по-заобления и подут
Съхранявайте го максимум до две седмици в хладилник. Можете да заровите корените му в пясък и така да го съхраните в тъмно и прохладно помещение.

За да запазим лечебните му свойства,го използвайте докато е сравнително свеж. Измивайте го непосредствено преди самото приготвяне. Ако го използвате в супа е хубаво да го запържите предварително- така запазвате голяма част от съдържащия се цистеин. Можете да го използвате вместо лук за ястия, които изискват по-нежен аромат.
Коментари
2013-12-08 #2
Pepa Maglova
(clАз редовно го използвам и със се убедила в неговите положителни и вкусни качества...
2012-12-11 #1
Цвети
обожавам праз!!! ориз с гъби, праз и маслини знам, че се хапва, наситно нарязан, с армеена чорба и червен пипер
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Петък
7
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Списание Hera.bg подкрепя Коледните пости
Коледните пости вече започнаха. И тази година ще подкрепим всички читатели, които са решили да постят....
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
На какво може да ни научат интровертите?
Понякога попадаме в ситуации, които сами не знаем как точно сме създали. Отговаряме на някого по начин,...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook