Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Карфиолът - II


Къде зимува Витамин С

Диетични плюсове

По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около 550 грама, или една средно голяма глава) от зеленчука има 14 грама фибри. Благодарение на своята структура, карфиолът се усвоява от организма най-лесно от всички други зелеви представители. По тази причина се препоръчва като лека, диетична храна, която не натоварва стомашно-чревния тракт. Към това карфиола е много питателен както в суров вид, така и приготвен по различни начини. Освен диетичен, карфиолът е засищащ и лесен за пренасяне и консумиране. Това го прави чудесна идея за салата, която можем да си носим в офиса.

В състава на карфиола се съдържа и важния за храносмилателния тракт витамин U (Витамин U всъщност не е витамин, но е термин за обозначаването на вещество, наречено S-метилметионин - англ. S-Methylmethionine.). Веществото благоприятства регенерацията на клетките и влияе добре на метаболизма. При хора, които страдат от заболявания на храносмилателната система, този витамин нормализира обмяната на веществата и действа благотворно на лигавицата на стомаха.

Диетична алтернатива на картофеното пюре:

Един от най-добрите начини да похапваме карфиол е хрупкането му в суров вид, тъй като така много от полезните му свойства няма да изчезнат при термична обработка. И все пак, за тези, които предпочитат карфиола сготвен, ето един здравословен заместител на картофеното пюре:

Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол
5 скилидки чесън
подправки (по ваш вкус, босилекът е много подходящ)
сол

Сварете или пригответе на пара чесъна и нарязания карфиол за около 15 минути. Отцедете ги и сложете в блендер заедно с подправките и солта. Ако нямате блендер, можете да използвате добрата стара вилица или прибор за мачкане на пюре.


Как да избираме и съхраняваме карфиола?

Когато купуваме карфиол е добре да избираме чисти, кремаво бели глави, по които няма тъмни или матови петънца. Карфиолът с повече и по-добели листа, освен по-добре защитен от замърсяване, е и по-устойчив. Можете да съхранявате зеленчука около седмица, като се препоръчва да го слагате с цветенцата надолу. Сготвеният карфиол трябва да се консумира в рамките на два до три дни.

Забележка: Карфиолът съдържа естествени вещества, наречени пурини. Пурините са вещества, чиято прекомерна консумация не се препоръчва за хора, които имат подагра или бъбречни заболявания.

Продължава: Карфиолът - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Карфиолът - I
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Баница с праз, гъби и амарант
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Петък
23
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Избелване на зъбите: митове и истини
Усмивката е нашата визитна картичка. Когато тя е ослепително бяла и красива, ще даряваме околните по-често...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Ти имаш необятна душа и винаги ще има хора, които няма да смеят да се доближат до теб от страх, че могат...
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook