Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мушмули - невзрачни, но прекрасни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките важи с пълна сила, че това, което най-добро за нас е под носа ни, но ние не го забелязваме. Дали защото няма атрактивен външен вид, дали защото, за да е вкусна, трябва да изгние – няма значение защо я пренебрегваме, но тя заслужава повече внимание.

Мушмулата (Mespilus germanica) е дърво със сравнително кратък живот, не много високо е и е родственик на шипката, розата и много от любимите ни плодове – ябълки, круши и други. Всичко те идват от семейство Розоцветни – третото по разнообразие след Житните и Бобовите. Мушмулата е с произход Мала Азия, но най-добре се чувства в нашата географска ширина – България, Турция. Расте още в Китай и САЩ. Мушмулата е самофертилно дърво, т.е. не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.

Плодовете остават на дървото и след падането на есенните слани. Като мине сланата, плодът омеква и започва да гние. Другият начин е да оберете внимателно твърдите плодове от дървото, да ги разстелите на студено и след няколко седмици процесът на гниене започва. Месото му става меко, кафяво, много сладко и с консистенция на мека каша под твърдата ципа. Те трябва да се берат много внимателно да не се нарани обвивката, защото високото съдържание на вода в плода предразполага и към бързо плесенясване.

Колко грижи за една мушмула само! Тя обаче заслужава целия този труд. В прехода от есента към зимата не са много плодовете и зеленчуците, които са в сезона си – късни ябълки и круши, дюли, цвекло, кестени, ряпа, тиква. Затова мушмулите имат своето подобаващо място на трапезата.

Здравословни ползи на мушмулата

Ползите от нея започват още от цъфтежа й през пролетта. Цветовете й са големи и с много прашец, което ги прави любими на пчелите, мушмулите са известни медодобивни дървета.

Листата на дървото могат да се правят на чай в класическо съотношение 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Този чай е традиционен за стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Дезинфектиращото действие помага и при ангини, когато налице е бактериална инфекция.

По състав мушмулата най-много се доближава до царицата на плодовете - ябълката. И понеже угнила, в нея започва и процес на ферментация, ползите й се увеличават многократно.

Пектинът е следващото съкровище на мушмулата – особено под кората й, необходимо е добре да оберете с лъжица именно там. Пектинът има много ползи за сърцето, храносмилането, детоксицира организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица, затова отварата от муха маса мушмули и се ползва за стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.

Богата е на витамини А, С, В1 и В2, както и на обичайните микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. С много малко калории и мазнини. Захарите са фруктоза и глюкоза, което прави мушмулата добра храна за диабетици.

Съдържанието на лимонена и ябълчна киселини прави от мушмулите идеална суровина за мармалад и дори вино, особено предпочитано в миналото, когато гроздето е било по-скъпо. Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.

Тя може да участва в крема на сладкиши и торти, смутита, но най-вкусна е угнила в прясно състояние. Дебелата й кожица се пробива с нещо остро и се изсмуква кашестото съдържание. В самата обвивка остава семките, които хич не са малки.

А ако имате възможност, не се колебайте да си съхраните за зимата. Те запазват трайността си много дълго. Това трябва да става в мази, на тъмно и хладно. Мушмулите се нареждат на един ред, плътно една до друга, иначе биха се спаружили. Трябва редовно да се проверяват за изтичане на месото и плесен. Ако всичко е наред, че си имате „живи” витамини, минерали и полезни вещества за дългия зимен сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Карфиолът - II
· Карфиолът - I
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Вдъхновени от добротата
Какво ви идва на ум, когато помислите за началото на празничния сезон? За съжаление, много хора се фокусират...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
Есенната умора се появява след летните ваканции и се характеризира със заморяващо чувство на изтощение...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook