Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мушмули - невзрачни, но прекрасни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките важи с пълна сила, че това, което най-добро за нас е под носа ни, но ние не го забелязваме. Дали защото няма атрактивен външен вид, дали защото, за да е вкусна, трябва да изгние – няма значение защо я пренебрегваме, но тя заслужава повече внимание.

Мушмулата (Mespilus germanica) е дърво със сравнително кратък живот, не много високо е и е родственик на шипката, розата и много от любимите ни плодове – ябълки, круши и други. Всичко те идват от семейство Розоцветни – третото по разнообразие след Житните и Бобовите. Мушмулата е с произход Мала Азия, но най-добре се чувства в нашата географска ширина – България, Турция. Расте още в Китай и САЩ. Мушмулата е самофертилно дърво, т.е. не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.

Плодовете остават на дървото и след падането на есенните слани. Като мине сланата, плодът омеква и започва да гние. Другият начин е да оберете внимателно твърдите плодове от дървото, да ги разстелите на студено и след няколко седмици процесът на гниене започва. Месото му става меко, кафяво, много сладко и с консистенция на мека каша под твърдата ципа. Те трябва да се берат много внимателно да не се нарани обвивката, защото високото съдържание на вода в плода предразполага и към бързо плесенясване.

Колко грижи за една мушмула само! Тя обаче заслужава целия този труд. В прехода от есента към зимата не са много плодовете и зеленчуците, които са в сезона си – късни ябълки и круши, дюли, цвекло, кестени, ряпа, тиква. Затова мушмулите имат своето подобаващо място на трапезата.

Здравословни ползи на мушмулата

Ползите от нея започват още от цъфтежа й през пролетта. Цветовете й са големи и с много прашец, което ги прави любими на пчелите, мушмулите са известни медодобивни дървета.

Листата на дървото могат да се правят на чай в класическо съотношение 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Този чай е традиционен за стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Дезинфектиращото действие помага и при ангини, когато налице е бактериална инфекция.

По състав мушмулата най-много се доближава до царицата на плодовете - ябълката. И понеже угнила, в нея започва и процес на ферментация, ползите й се увеличават многократно.

Пектинът е следващото съкровище на мушмулата – особено под кората й, необходимо е добре да оберете с лъжица именно там. Пектинът има много ползи за сърцето, храносмилането, детоксицира организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица, затова отварата от муха маса мушмули и се ползва за стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.

Богата е на витамини А, С, В1 и В2, както и на обичайните микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. С много малко калории и мазнини. Захарите са фруктоза и глюкоза, което прави мушмулата добра храна за диабетици.

Съдържанието на лимонена и ябълчна киселини прави от мушмулите идеална суровина за мармалад и дори вино, особено предпочитано в миналото, когато гроздето е било по-скъпо. Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.

Тя може да участва в крема на сладкиши и торти, смутита, но най-вкусна е угнила в прясно състояние. Дебелата й кожица се пробива с нещо остро и се изсмуква кашестото съдържание. В самата обвивка остава семките, които хич не са малки.

А ако имате възможност, не се колебайте да си съхраните за зимата. Те запазват трайността си много дълго. Това трябва да става в мази, на тъмно и хладно. Мушмулите се нареждат на един ред, плътно една до друга, иначе биха се спаружили. Трябва редовно да се проверяват за изтичане на месото и плесен. Ако всичко е наред, че си имате „живи” витамини, минерали и полезни вещества за дългия зимен сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Карфиолът - II
· Карфиолът - I
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
Събота
31
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook