Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мушмули - невзрачни, но прекрасни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките важи с пълна сила, че това, което най-добро за нас е под носа ни, но ние не го забелязваме. Дали защото няма атрактивен външен вид, дали защото, за да е вкусна, трябва да изгние – няма значение защо я пренебрегваме, но тя заслужава повече внимание.

Мушмулата (Mespilus germanica) е дърво със сравнително кратък живот, не много високо е и е родственик на шипката, розата и много от любимите ни плодове – ябълки, круши и други. Всичко те идват от семейство Розоцветни – третото по разнообразие след Житните и Бобовите. Мушмулата е с произход Мала Азия, но най-добре се чувства в нашата географска ширина – България, Турция. Расте още в Китай и САЩ. Мушмулата е самофертилно дърво, т.е. не й трябва друго дърво, за да връзва плод. Зрее през септември, а плодът е нещо средно между ябълка и шипка – неугледен, стипчив, с бяло и твърдо месо.

Плодовете остават на дървото и след падането на есенните слани. Като мине сланата, плодът омеква и започва да гние. Другият начин е да оберете внимателно твърдите плодове от дървото, да ги разстелите на студено и след няколко седмици процесът на гниене започва. Месото му става меко, кафяво, много сладко и с консистенция на мека каша под твърдата ципа. Те трябва да се берат много внимателно да не се нарани обвивката, защото високото съдържание на вода в плода предразполага и към бързо плесенясване.

Колко грижи за една мушмула само! Тя обаче заслужава целия този труд. В прехода от есента към зимата не са много плодовете и зеленчуците, които са в сезона си – късни ябълки и круши, дюли, цвекло, кестени, ряпа, тиква. Затова мушмулите имат своето подобаващо място на трапезата.

Здравословни ползи на мушмулата

Ползите от нея започват още от цъфтежа й през пролетта. Цветовете й са големи и с много прашец, което ги прави любими на пчелите, мушмулите са известни медодобивни дървета.

Листата на дървото могат да се правят на чай в класическо съотношение 1 с. л. суха маса и 250 мл вряща вода. Този чай е традиционен за стомашно-чревни инфекции, заради високото съдържание на дъбилни вещества. Дезинфектиращото действие помага и при ангини, когато налице е бактериална инфекция.

По състав мушмулата най-много се доближава до царицата на плодовете - ябълката. И понеже угнила, в нея започва и процес на ферментация, ползите й се увеличават многократно.

Пектинът е следващото съкровище на мушмулата – особено под кората й, необходимо е добре да оберете с лъжица именно там. Пектинът има много ползи за сърцето, храносмилането, детоксицира организма. Дъбилните вещества, към които спада пектинът, дезинфектират червата и стомашната лигавица, затова отварата от муха маса мушмули и се ползва за стомашни разстройства, придружени с диария, както и за профилактика на дебелото черво.

Богата е на витамини А, С, В1 и В2, както и на обичайните микроелементи – натрий, магнезий, калий, калций. С много малко калории и мазнини. Захарите са фруктоза и глюкоза, което прави мушмулата добра храна за диабетици.

Съдържанието на лимонена и ябълчна киселини прави от мушмулите идеална суровина за мармалад и дори вино, особено предпочитано в миналото, когато гроздето е било по-скъпо. Органичните киселини подобряват функцията на черния дроб и жлъчката, както и на жлезите с вътрешна секреция.

Тя може да участва в крема на сладкиши и торти, смутита, но най-вкусна е угнила в прясно състояние. Дебелата й кожица се пробива с нещо остро и се изсмуква кашестото съдържание. В самата обвивка остава семките, които хич не са малки.

А ако имате възможност, не се колебайте да си съхраните за зимата. Те запазват трайността си много дълго. Това трябва да става в мази, на тъмно и хладно. Мушмулите се нареждат на един ред, плътно една до друга, иначе биха се спаружили. Трябва редовно да се проверяват за изтичане на месото и плесен. Ако всичко е наред, че си имате „живи” витамини, минерали и полезни вещества за дългия зимен сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Карфиолът - II
· Карфиолът - I
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
Понеделник
16
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook