Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Проста храна = добра храна = здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам всичко сама и няма да ме притесняват Е-тата и това, че соевият лецитин е ГМО, а е навсякъде в храната.

Пълна утопия, разбира се. И колкото и да чета, колкото и да съм информирана, цялата тази драма се свежда до един обикновен въпрос, който повечето жени си задаваме. И на село да живея, от тази вечна драма няма как да избягам:

Какво да сготвя днес?
Ако този въпрос можеше да генерира енергия заради емоциите,
които са вложени в него, световната екологична криза би угаснала
в нищото, като споменът за вчерашния претоплен обяд


С насмешка съм твърдяла, че ако този въпрос можеше да генерира енергия заради емоциите, които са вложени в него, световната екологична криза би угаснала в нищото, като споменът за вчерашния претоплен обяд. Да, но засега големият въпрос поражда тихи семейни бури и вътрешни дилеми в супермаркета.

Никак не е малко всичко, което стои зад него – здравословно или не чак толкова? И кое е здравословно последно, някой ще каже ли?! Пакетирана храна за по-лесно или да отделим малко от безценното си време за да направим домашен сладкиш, например. Дали ще се справи бюджетът с най-новите тенденции в храненето или ще изгърми в поредните пържени картофи с кюфтета от топлата витрина на супермаркета? Да натискаме ли детето да яде зеленчуци или да го оставим да яде каквото си иска, само и само да хапне нещо? Мъжът иска да яде само месо, ама то е толкова вредно и как ги гледат тези пилета, някой знае ли? Толкова много дилеми зад едно просто решение – какво да сготвя за вечеря?

"нямам време" и "нямам пари".

Дилеми, които трябва да се разрешават спешно, ежедневно, под натиска на двата фактора: "нямам време" и "нямам пари". Ако тази драма окончателно хвърля и вас в безтегловност, имам новина – добрата храна е сезонна, проста и идва от нашата земя.
Концепцията за простата храна не е от вчера. Не сме толкова далеч от времената, когато само сме произвеждали храната си и сме зависили изцяло от реколтата. Днес нямаме време и ядем навън, набързо, с полуфабрикати и без да знаем точно какво има в храната. Много хора искат това да се промени.

Концепцията за простата храна не е поредната мода в храненето, която ще отшуми. Тя има все повече почитатели сред все повече млади хора. Като опозиция на това течение в храненето е гурме кухнята, фюжън течението и молекулярната кулинария. Като се замислим така се разделяме и хората - едните искаме ексклузивни ястия, скъпи и необичайни, с продукти, донесени от другия край на света, специално за нас. А другите обичаме прости неща.

Основи на простата храна

Приготвянето на ястията не отнема много време и кой знае какви манипулации. Краткото време на термична обработка предполага по-добро запазване на хранителните вещества. Но е добре да се знаят някои всепризнати факти, като например, че храните, богати на бетакаротин, като морковите, са добре да се приготвят с мазнина, защото витамин А е мастноразтворим. Или че витамин С се окислява от въздуха и сокът трябва да се пие бързо.

Една или най-много две базови храни предполага по-лесно усвояване от организма. Колкото по-малко по вид храни, толкова по-лесно храносмилане. Освен това, колкото по-малко храни, толкова по-безопасно взаимодействие помежду им - а оттам изчезва подуването, газовете, киселините.

Знанието за подправките е ключово за добрия вкус и разнообразието. Различните подправки отключват различни вкусове в една и съща храна, а основният става по-богат и удоволствието е пълно. Добре е да се спазва в рецептите дали подправката е прясна (замразена) или сушена, коя е за месо и коя за зеленчуци, дафиновият лист, който можем да отглеждаме вкъщи, гони газовете и е добре да се слага на зеле, например.

Качествените суровини без много обработка по добиването им означава по-чист вкус и качествени хранителни вещества. Студено пресовани растителни мазнини са полезни, когато се добавят накрая на ястието. Но това не важи за олиото от гроздови семки или кокосовото масло. Балсамовият оцет има своите достойнства, но домашният ябълков оцет - също.

Този списък може да се обогатява постоянно. Има и един много интересен показател, за който рядко се замисляме и той е, как обикновените, прости храни са свързани със спомени от детството или младостта. Печена на тенекия риба, директно на плажа с приятели. Топла питка от баба и домашно сладко от ягоди. С времето сантиментални рецепти ще се доближават до днешните, но има много хора, които записват и предават родовите си рецeпти напред в поколенията.


Сезонност и регионалност - главни условия за вкусна и полезна храна

Именно тези показатели гарантират храната да бъде добра за нас. Съществува дори разделение на храната според това, колко пътува от мястото, където се добива, до трапезата. Колкото е по-кратко това разстояние, толкова по-полезна е тя за нас и за околната среда. Ако тази идея - да се хранят с храна, произведена наблизо, се прегърне от повече хора, много от проблемите на днешното изхранване и здраве ще намалеят. Сезонната храна е далеч по-евтина и стимулира дребните земеделски производители от региона. Ще се спестят разходи по транспорт, няма да се обременява околната храна и ако има гарантиран чист произход - тази храна би била равнозначна на здраве.

Нутриционисти и диетолози твърдят, че всеки човек отделя храносмилателни ензими, разпознавайки храните, с които трябва да се справят те. И храната, която е позната поколения назад, е по-лесна за храносмилане, защото отключва бързо правилния ензим, значи храносмилането е пълноценно. И обратното, когато консумираме твърде екзотични, макар и супер полезни храни, организмът е затруднен в храносмилането им и ползите отиват, знаем къде.

Зъболекари се присъединяват и твърдят, че зъбното здраве не зависи толкова от редовното миене на зъбите, а по-скоро от храната, което те сдъвкват. Непознатите храни не са част от генетичната памет на зъбния емайл и той е много по-уязвим към тях, отколкото към храни, които сме консумирали от векове. В резултат кариесите са много повече сред градското население и децата – като групи, които консумират много непознати храни.

Време е да се обърнем към традициите, ако искаме да сме здрави


Иначе казано време е да се обърнем към традициите, ако искаме да сме здрави и да се наслаждаваме от храната. През пролетта – зеленолистни зеленчуци и супи, през лятото салати, ястия, в които има много зеленчуци, есента – последните плодове и зеленчуци, полезни корени и ядки, а зимата оставяме на зимнината и повечето месо, заради повишените нужди от калории.

Сезонността кара организма да познава и да се стреми към цикличност, няма стрес, породен от хаотичното хранене с какво ни падне, и сме в хармония със земята и природата около нас. А ако останат дарове в излишък, зимнината е още една наша прекрасна традиция – естествено ферментирала зимнина, замразяване, сушене на плодове, зеленчуци и меса.

Слабото място на тази концепция за храната са сладкишите. Те изискват време, усилия, имат много компоненти и суровини, които не са налични по родните земи. Но традицията има отговор на това - сладка, мед, отново прости десерти като цедено кисело мляко с мед и орехи. Една обикновена рецепта за кекс или торта, крем карамел или сладка баница - има десерти, които не изискват екзотични съставки, а далеч по-прости и обикновени продукти.

И ако все още се чудим какво да сготвим за вечеря, нека е нещо от тук и сега, нека е нещо просто, традиционно и да вложим енергията си в него. А ако съумеем да имаме пълноценен, активен ден, тази вечеря ще е далеч по-вкусна. А ако е споделена с близки и приятели - ще нахрани и душите ни.
Виж още статии за:   Здравето · Здравословната кухня ·
Коментари
2015-09-03 #5
Людмил Трифонов
До 18 годишна възраст не бях се хранил с месо и месни продукти, с нищо, които е било живо. В менюто ми се включваха растителни храни и всички останали продукти, вкл. мляко и млечни продукти, мед, яйца и пр., за които продукти не е необходимо да се убива или наранява животното.
На 17 години завърших мъжка гимназия с най-висок диплом за випуска. На същата възраст покрих спортните норми за 21 годишни младежи. По-късно преминах на общоприетото хранене, тъй като при военно обучение не можеше да се спазва индивидуален хранителен режим. От тогава не спазвам никакъв хранителен режим. Не св интересувам каква ще бъде храната. От 23 годишна възраст до сегашните ми 81 години съм неизменно с 67 кг. тегло при 174 см. височина. Може би някои нямат други занимания и се съсредоточават в храната и режимите?
2014-12-12 #4
Хрис
Не знам откъде си мислите, че при т.н.\"комунизъм\" хората са гладували. Да, нямаше целогодишно банани, но пък имаше чисто месо, мляко, продови и зеленчуци и всичко родно производство.
2014-11-10 #3
Кристина Илиева
Даа, права си. А любимият ми лаф е: "За да стигне, трябва да остане", което веднага ни хвърля в категорията "преяли".
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Виж още статии за:   Здравето · Здравословната кухня ·
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Загубата на слуха засяга приблизително 40 милиона възрастни, но само един от 10 души, които се нуждаят...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook