Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В защита на Храната


Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и автор на книгата "В защита на храната" Майкъл Полан, съвременната храна, или по-точно на това, с което ние, хората се храним, не е всъщност никаква храна. Това са подобни на храна вещества, които не са продукти на природата, а на хранителната наука и технологии.

Сега е модерно да се пазарува от лъскав супермаркет, да се яде на крак, защото няма време или да се купува определен продукт само защото "така ни казват по телевизията". Авторът на книгата съветва: "Яжте храна, в не голямо количество, най-вече растителна."

Следващия път, когато отидете в супермаркета, се вгледайте по-внимателно в етикетите. В повечето случаи ще се натъкнете на думи, които могат да говорят нещо само на професор по химия, но които са абсолютно непознати на обикновените хора. Това са така наречените "инженерни" храни, създадени от хранителните корпорации, с цел максимализиране на печалбите чрез използване на няколко основни масово произвеждани суровини - соя, царевица и зърно. Те се синтезират в цяла плеада от сложни съединения които наподобяват вкусовото и енергийното съдържание на обикновените храни.

Съвременните храни са базирани на модерната наука, която изследва ролята на тази или онази съставка, на холестерола, на витамин С, на наситените мазнини и и на няколко десетки съединения. Един обикновен морков, например, съдържа стотици вещества и е от значение с каква друга храна се комбинира. Науката не се занимава с цялото, а раздробява нещата на техните съставки и се опитва изолирано да разглежда тяхното предназначение.

Народите, които подражават на така наречения западен начин на хранене – голямо количество инженерни храни, месо, мазнини и захар, страдат от така наречените "западни" заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Хората от Азия и от Средиземноморието, които са възприели този ‘западен’ начин на живот, главно заради вноса на американски храни, също са податливи на тези заболявания.

В същото време при хора, които се хранят с традиционна , добита от природата храна, тези заболявания се срещат значително по-рядко. Нещо повече, при тези, които заради определени заболявания се е наложило забрана на този "западен" начин на хранене, се наблюдават значителни и бързи подобрения.

Човек ако наистина се замисли над всичко това, много лесно може да изпадне в объркване.

Ето няколко прости съвети, които могат да помогнат на избора ни на храна:

• Не купувайте храна с повече от 5 съставки,
• Храна, чиито съставки не можете да произнесете,
• Избягвайте храна, която съдържа захари или още по-зле техните изкуствени заместители в големи количества,
• Напълно избягвайте полу-готовата храна, храната в опаковка и консервираната храна.
• Храната, която вашата прабаба не би могла да разпознае като такава
• Храни заместители, например маргарин вместо масло.
• Храни, чиито етикети гласят "с ниско съдържание на захар и мазнини", ‘с високо съдържание на антиоксиданти’ и т.н.
• Храни с необичайно дълъг срок на годност.
• Избягвайте имитация на храни.
• Снабдявайте се с храна, която се намира в естествен вид в природата, расте на корен, на дърво или на храст.
• Ако можете сами да си я отгледате, още по-добре или да се свържете с производители, на които можете да разчитате на качествена продукция,

Ако приемате в по-малко количество храна, ще имате възможност да си купувате по-скъпи и качествени продукти. Отделете време сами да си я приготвите и да й се насладите, за предпочитане заедно с останалите членове от семейството.
Коментари
2011-11-04 #3
Lilianova8
Не изглежда никак лошо за един млад готвач.
2010-05-28 #2
Изолда
Нищо не може да ме накара да си купя подобно нещо. колкото и апетитно да изглежда. Какви ли бoклуци има вътре, за да си избият усилията по дизайна.
2010-05-28 #1
Инна Георгиева
Като казахме имитация на храни. Има гледам - пилешко бутче или пък пилешка пържола на скара /но не са/ и изглежда изключително автентично. Особено пържолата - все едно филенце на скара. А то някаква смес, която е оформена с калъп.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook