Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В защита на Храната


Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и автор на книгата "В защита на храната" Майкъл Полан, съвременната храна, или по-точно на това, с което ние, хората се храним, не е всъщност никаква храна. Това са подобни на храна вещества, които не са продукти на природата, а на хранителната наука и технологии.

Сега е модерно да се пазарува от лъскав супермаркет, да се яде на крак, защото няма време или да се купува определен продукт само защото "така ни казват по телевизията". Авторът на книгата съветва: "Яжте храна, в не голямо количество, най-вече растителна."

Следващия път, когато отидете в супермаркета, се вгледайте по-внимателно в етикетите. В повечето случаи ще се натъкнете на думи, които могат да говорят нещо само на професор по химия, но които са абсолютно непознати на обикновените хора. Това са така наречените "инженерни" храни, създадени от хранителните корпорации, с цел максимализиране на печалбите чрез използване на няколко основни масово произвеждани суровини - соя, царевица и зърно. Те се синтезират в цяла плеада от сложни съединения които наподобяват вкусовото и енергийното съдържание на обикновените храни.

Съвременните храни са базирани на модерната наука, която изследва ролята на тази или онази съставка, на холестерола, на витамин С, на наситените мазнини и и на няколко десетки съединения. Един обикновен морков, например, съдържа стотици вещества и е от значение с каква друга храна се комбинира. Науката не се занимава с цялото, а раздробява нещата на техните съставки и се опитва изолирано да разглежда тяхното предназначение.

Народите, които подражават на така наречения западен начин на хранене – голямо количество инженерни храни, месо, мазнини и захар, страдат от така наречените "западни" заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Хората от Азия и от Средиземноморието, които са възприели този ‘западен’ начин на живот, главно заради вноса на американски храни, също са податливи на тези заболявания.

В същото време при хора, които се хранят с традиционна , добита от природата храна, тези заболявания се срещат значително по-рядко. Нещо повече, при тези, които заради определени заболявания се е наложило забрана на този "западен" начин на хранене, се наблюдават значителни и бързи подобрения.

Човек ако наистина се замисли над всичко това, много лесно може да изпадне в объркване.

Ето няколко прости съвети, които могат да помогнат на избора ни на храна:

• Не купувайте храна с повече от 5 съставки,
• Храна, чиито съставки не можете да произнесете,
• Избягвайте храна, която съдържа захари или още по-зле техните изкуствени заместители в големи количества,
• Напълно избягвайте полу-готовата храна, храната в опаковка и консервираната храна.
• Храната, която вашата прабаба не би могла да разпознае като такава
• Храни заместители, например маргарин вместо масло.
• Храни, чиито етикети гласят "с ниско съдържание на захар и мазнини", ‘с високо съдържание на антиоксиданти’ и т.н.
• Храни с необичайно дълъг срок на годност.
• Избягвайте имитация на храни.
• Снабдявайте се с храна, която се намира в естествен вид в природата, расте на корен, на дърво или на храст.
• Ако можете сами да си я отгледате, още по-добре или да се свържете с производители, на които можете да разчитате на качествена продукция,

Ако приемате в по-малко количество храна, ще имате възможност да си купувате по-скъпи и качествени продукти. Отделете време сами да си я приготвите и да й се насладите, за предпочитане заедно с останалите членове от семейството.
Коментари
2011-11-04 #3
Lilianova8
Не изглежда никак лошо за един млад готвач.
2010-05-28 #2
Изолда
Нищо не може да ме накара да си купя подобно нещо. колкото и апетитно да изглежда. Какви ли бoклуци има вътре, за да си избият усилията по дизайна.
2010-05-28 #1
Инна Георгиева
Като казахме имитация на храни. Има гледам - пилешко бутче или пък пилешка пържола на скара /но не са/ и изглежда изключително автентично. Особено пържолата - все едно филенце на скара. А то някаква смес, която е оформена с калъп.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Всичко за глюкагона
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оригинален подарък за любимите ти хора, а защо не и за теб самия?
Когато трябва да избереш оригинален подарък... Искаш да подариш нещо специално. Нещо, което няма да...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook