Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С дъх на канела - опасно или полезно за здравето


За истинската канела и нейния заместител

Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде неочаквано за много любители на подправката. Новината определено предизвика смут, тъй като канелата е свързвана, освен с превъзходните си вкусови качества, но и с доказаните си здравословни ползи. Както всяко друго чудо, и тази новина беше забравена за не повече от три дни, като остави горчив привкус на любителите на сладкарските изделия и канеленото лате.

Канела и канела - коя е истинската?

Когато говорим за канелата, е редно да споменем, че от семейството на канелата (Cinnamomum) произлизат няколко вида - Cinnamomum cassia (още arоmaticum) е подправката касия, а Cinnamomum verum ( още zeylanicum) e т. нар. Цейлонска канела, което се смята за "оригинална". Това са две сходни, но съвсем различни подправки.



Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи и води началото си от Шри Ланка. Кората й има от тъмно бежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора. Вкусът ѝ е сладък и съвсем деликатен, а на външен вид много наподобява пура – с многослойна и съвсем фина структура.

За разлика от нея, касията, която е най-разпространена в Китай и Индонезия, има много наситен сладък, дори пикантен вкус, тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. Канелената пръчка на касията далеч не е многослойна и крехка, както тази на цейлонската, а е куха и твърда.

Кумаринът - опасната съставка

Но това, което отличава двете подправки по-съществено от външният им вид, е вещество, което се съдържа и в двете, но в различни количества. Опасната съставка, заради която бе наложено и ограничението от ЕС, е кумаринът. Тя се съдържа и в двата вида канела, но количеството й е в пъти по-високо при касията.

Кумаринът всъщност е вещество, широко разпространено в природата. Среща се освен в канелата, и в ягодите, черешите, кайсиите и лавандулата. Доказано е обаче, че в големи количества кумаринът е опасен за човешкото здраве, тъй като има свойството да разрежда кръвта и при прекомерна употреба това е повече от вредно за сърцето. Освен това уврежда черния дроб, бъбреците и потиска нервната система на човека.

Ако приемаме кумарин в нормални дози, от време на време, като е случаят с кулинарната употреба на канелата, това едва ли ще ни навреди съществено. Но ако употребяваме канелата за здравословни ползи - цейлонската канела нормализира кръвното налягане и регулира нивата на кръвната захар при диабетиците, и това не е цейлонска канела, а касия - вредите са налице.

В какви количества кумаринът става вреден?

Според Немския федерален институт за оценка на риска (BfR)

1 килограм касия на прах съдържа между 2.1 и 4.4 грама кумарин. Изчислено е, че килограм касия се разпределя в приблизително 362,29 чаени лъжички. Една чаена лъжичка касия съдържа съответно от 5.8 до 12.1 мг кумарин, което надвишава препоръчителната и считаната за безопасна дневна доза от веществото.


Според същия този институт в цейлонската канела следите от кумарин са почти незабележими, спрямо тези в касията. Тези изследвания и заключения на учените са и основната причина европейските власти да ограничат количествата касия, влагана в хранителните продукти. Но още и като ароматизиращо вещество в тютюна и алкохолните изделия, както и в парфюмерийната и козметична индустрия.

След като масово по супермаркетите се продава занчително по-евтината касия, не означава, че намирането на сладката, крехка цейлонска канела е невъзможно. Напротив – с малко усърдие от ваша страна и при разходка до близкия био магазин ще се сдобиете с оргинална цейлонска канела. А ако ползвате канелата като хранителна добавка и ежедневно приемате значителни количества, убедете се, че добавката е с оригинален и гарантиран произход. Вярно, на малко по-висока цена е "истинската" канела, но пък инвестицията в здравето винаги си е заслужавала.
Коментари
2023-01-28 #4
Злати
Сега разбирам,за да засиля имунитета си преди една година,започнах сутрин да използвам мед с канела от супермаркета и след време започна едно безпокойство и безсъние.Започнах да анализирам кое беше различно в моя хранителен режим -канелата и я спрях веднага.
2016-12-01 #3
ВИКИ
Благодаря за информацията! Тези неща трябва да ги знаем !
2015-08-12 #2
канна
Много полезна статия! За тези, които ползват сега или в бъдеще канелата за лекарство е много важно да знаят подробностите!
2014-12-12 #1
nedka arabadgieva
Много интересно , особено за тези, които се двоумят дали да не прибавят тази подправка като важен елемент , който ще помогне да тяхното отслабване и подсилване на имунната система едновременно. Както всички останали предлагани продукти вече се убедих, че в търговската ни мрежа са с най-ниско качество. Остават разбира се био-магазините, но и тук на първо място стои въпроса, дали всеки може да си го позволи. Благодаря, за мен беше интересно и най-вече полезно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-"коледните" подправки
· ЕС ще ограничи употребата на канела
· По-красиви с ябълкова козметика
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Вторник
25
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
На какво може да ни научат интровертите?
Понякога попадаме в ситуации, които сами не знаем как точно сме създали. Отговаряме на някого по начин,...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
10 добри причини да ядем зелен чесън
Зеленият чесън е много полезен за здравето ни поради своята богата хранителна стойност и биоактивни съставки. Богат...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook