Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.

Ползите на зелето за здравето:

Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;

Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;

Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;

На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;

Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;

Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;

Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;

Налагането с пресни зелеви листа върху гърдите облекчава напрегнатото им състояние при кърмене.

Невярно е твърдението, че целулозата в зелето го прави трудносмилаемо. Органичната целулоза дразни стомаха, но не го затормозява, а напротив, ускорява нормалната му функция.

Как да избираме зеле

Най-много полезни вещества зелето има в кочаните и горните листа, но поради това, че то няма кора, всички вредни вещества от почвата или при третиране с препарати отиват директно в листата му. Затова е от изключително значение внимателно да подбираме местата и хората, от които се снабдяваме със зеле, а ако можем да си позволим – да купуваме зеле от сертифицирани био производители.

Когато избираме прясно бяло зеле е важно първо да огледаме зеленчука за видими щети от насекоми. Ако такива отсъстват, то следващият признак, за който трябва да внимаваме, е това, зелевите листа да са плътно прилепнали едно с друго, така че да образуват стегната, плътна и тежка глава. Листата в никакъв случай не трябва да са твърди и жилави – това означава, че зелето е презряло и старо. Колкото по-крехки (но не рехави) са листата на зелето, толкова по-прясно и вкусно е то.

Купувайки си зеле, трябва да запомним само едно – прясното зеле е добре да се консумира до седмица-две след откъсването му, а киселото – до шест месеца. В противен случай рискуваме вместо ползи за стомашната лигавица да си навлечем болки, подуване и газове.

А, щом заговорим за вкус и аромат, то някак между другото в съзнанието ни се прокрадва мисълта за ароматното готвено или печено зеле, което така обичаме. Най-популярна е рецептата за свинско със зеле, но по нищо не ѝ отстъпват и традиционната зелева салата с моркови и целина, печено зеле с наденички или супа борш. От прясно зеле кьосе се прави и така обичаното кисело зеле – източник на голяма доза полезни бактерии, както и бульон трезве – незаменим помощник в борбата срещу махмурлука и вирусите.

Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус.
Коментари
2021-10-31 #2
Кисело зеле
Миналата година за 60 кг зеле платихме около 45 лв. Сега за същото количество ще трябва да платим около 90 лв. Двойно по скъпо. От месец всички зеленчуци и плодове са с огромно увеличение на цената. Алармира се постоянно. При зелето е около 50%. Една зелка средна около 2 кг над три лева... а пари няма.
2021-10-31 #1
Кисело зеле
Трябва да си ъпдейтнете инфото. Цена на зеленчука въобще не е ниска вече и не е облекчение за семейния бюджет. Цената му е увеличена с над 50%. 1 кг се продава за 1,50 лв. А миналата година килограма беше 0,70-0,80 ст.
Двойно по скъпо от месец, два....
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Сряда
12
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Учени: Солта скъсява живота
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook