Броколите – една от най-ценните храни
 Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня.
Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа обаче броколите проникват не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо стават любима храна на римляните, но през следващите 2000 г. популярността им не напуска тези земи. Така до началото на ХХ век броколите са слабо познати в останалата част на света, но точно тогава настъпва превратният момент в тяхната история – открити са лечебните им свойства. Обявени за една от най-полезните храни в света те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.
Но да разберем на какво се дължи голямата слава на броколите?
На първо място съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.
Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.
Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда. |
Коментари
2015-10-22 #11  калина Много е вкусно,аз го правих на фурна
2011-10-19 #10  Светлана Чамова Мерси, много сте полезни. Остава да се похваля, като направя нещо такова  .
2011-10-19 #9  Цвети ау, да наваксаш спешно  )) 
2011-10-19 #7  nenova 1-крем-супа
2-бланжирани леко и после пане в паста патафри
3-запеканка , но първо пак бланжирани леко..........добавяй каквото ти е поостанало в хладилника......но повече млечни продукти.пуш сирене, сметана -ей такива
4-бланжирани + зелено-листни салати...
5-сварени, пасираш, чесън смлян ,нещо пикантно, зехтин, балсамико............пастет с 2 думи
6- ти си вече 
2011-10-19 #6  Светлана Чамова Яла съм броколи само 1-2 пъти като гарнитура в някои по-завъртяни ресторанти. У дома никога не съм го приготвяла, просто защото не знам какво да го правя. Ако някой знае и други начини на приготвяне, освен написаните от читателките, ще е полезно да сподели.
2011-10-19 #5  nenova при все ,че синовете ми са големи, пак ми се налагат хитринки , за да прекарам полезни , но не много вкусни за тях храни.........най-лесно и най-често е крем супа-варя всичко , което реша, пасирам , прясно мляко , краве масло и чер пипер+малко вегета...........понякога ядат и без крутони........а че става по-бързо от коя да е друга супа, че не вися до печката пътьом......така че броколи на крем-супа или пък аспержи, авокадо.........дерзайте 
2010-04-23 #4  Сибер Моят едно годишен син обужава броколи. Леко бланширани в леко подсолена вода, и после с парченце масло разстопено. Докато са свежи и зелени. Много полезна статия, Благодаря!
2009-11-17 #3  dimitar пане са много хубави
2009-11-17 #2  Инна Георгиева С мед и орехи звучи много интересно. Ще опитам!
2009-11-17 #1  Надя Чудесна салата или предястие - броколи, леко затоплени, след това охладени, с малко зехтин и сол, с мед и натрошени орехи са чудесни, дори за вечеря и с водка, ракийка и още нещо след това. да ви е слаадко
|
|
Петък 25 Април 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Хрян – лютиво здраве
Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
 Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
От самото си създаване телевизионните сапунени сериали, наречени сапунени опери, имат своята вярна публика...
 Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
 Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
Нов подход към рутинен кръвен тест може да предвиди 30-годишния риск от сърдечно заболяване на човек,...
  18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
  Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация
Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
  Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
 Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
 Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
  Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
 Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
 Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите.
Устата не трябва да говори това, което останалите...
|