Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим: Броколи


На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата „корона” и крехките стебла. Ако съцветията са прецъфтели (пожълтели), не само вкусът на зеленчука става неприятен, но и се губят голяма част от полезните вещества.

Изкуфелите стебла пък са признак, че в тях вече има жилави влакна.

Броколите се приготвят като главата се нареже на малки розички, които се бланшират само за минута-две в кипяща вода. Именно тук е разковничето на добрата кулинарна обработка. В никакъв случай зеленчукът не трябва да се преварява, защото след 4-та минута започват да се отделят серни съединения, които влошават вкуса. Бланширането, а не варенето гарантира също апетитен външен вид и запазване на всички витамини.

За кулинарно неопитните, бланширането представлява следната процедура:

В тенджера слагаме вода да заври. Когато стигне точката си на кипене, слагаме сол и пускаме продуктите за няколко минути във врящата вода. Изваждаме ги с цедка и охлаждаме със студена вода. Мoже вместо да се пуснат във водата да се поставят в кошница над тенджерата и да се бланшират на пара. Целта на бланширането не е сваряване на продукта.

Коментари
2012-05-14 #2
Марияна
Аз слагам и лъжица олио и оцет.Овкусяват си и е много приятно после:
)
2010-12-19 #1
Живко
Супер полезно. Мерси.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Постна лазаня с тиквички и броколи
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
Понеделник
24
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook