Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рокфор - Кралят на сирената


Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му вкус, се крие в технологията на приготвянето му. А като споменем сирене, със сигурност се сещаме за Франция. И действително оригиналният Рокфор се заражда в Южна Франция край град Монпелие. Въпреки че и други държави произвеждат сини сирена, френското сирене е защитено от европейския закон като единствено, което може да носи това име.

Смята се, че Рокфорът е направен за първи път още през 2700 пр.Хр. Легендата разказва за това как млад овчар, докато пасял стадото си в подножието на скалистото плато Комбалу в областта Рокфор-сюр-Сюзон, забелязал красива девойка. Младежът бил толкова запленен от хубостта й, че тръгнал след нея, оставил кучето си да пази стадото, а храната - парче хляб и прясно сирене – на прохладно в една от варовиковите пещери. Няколко дена по-късно, след като не успял да стигне девойката, се върнал обратно. Въпреки че сиренето вече било покрито със синьо-зелени ивици и имало много силна миризма, той бил много прегладнял, затова го опитал. Вкусът му бил прекрасен. Плесента върху сиренето се появила от странната алхимия между влажността и естествената вентилация на пещерата, върху къс сух хляб. Тази плесен се дължи на бактерията Penicillium Roqueforti. Така се родил Рокфорът.

„Кралят на сирената” се отличава с уникалното си съчетание от специфични вкусове и аромати. Първоначалното му приготвяне става по стандартния начин, но формата му трябва да е цилиндрична, млякото овче, а главната особеност е технологията на неговото узряване. То става в пещерите на Комбалу, при добра вентилация, върху посолени с едра сол дървени полици. Всяка пита сирене трябва да престои в пещерата между 3 и 10 месеца.

Най-диви са пещерите Бараньод. Сиренето, което е узряло там, има лъскава повърхност, цвят на слонова кост със светло зелени пеницилинови ивици и уникални деликатесни вкусови качества.

Рокфорът има най-добър вкус, ако се извади два часа преди консумация и се остави да придобие стайна температура. Важно е и рязането на сиренето. Тъй като Рокфорът е силно трошлив, се реже с „рокфорезачка” (la roquefortaise) или много остър нож, за да не бъде нарушена структурата му.

Синьото сирене е много добър приятел с десертните вина (Порто, Сотерн, Токайски вина), както и с ароматните вина от сорта Мускат, които му позволяват да разгърне изцяло специфичния си вкус.
Коментари
2010-09-06 #7
Анелия
Това, което намерих като информация е, че при размразяването има много голяма вероятност сиренето да се разпадне и като цяло да се наруши структурата му. Също така трябва да се консумира бързо. Става въпрос за рокфор и други сини сирена. По отношение на вкуса - по скоро няма големи промени.
2010-09-06 #6
Инна Георгиева
Честно казано Деница, не знам какво ще се случи ако се замрази сирене, извара съм замразявала - добре беше.
Ако някой е наясно да сподели?
2010-09-04 #5
деница Терзиева
някой знае ли дали сините сирена могат да се замразяват във фризер?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook