Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кайсията – шампион по бетакаротин


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас – сливата, черешата, вишната, прасковата и бадема. Родината й е далечен Китай, но в Европа навлиза през Армения, на което се дължи ботаническото й наименование – Prunus armeniaca (букв. Арменска слива).

Кайсиите освен много ароматни, са и изключително полезни. Те водят първенството по съдържание на бетакаротин сред плодовете. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от вит. А. Заради това се препоръчват за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и козметични грижи „от вътре”, тъй като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Кайсиите съдържат още вит. С (10 мг. на 100), рутин (вит. Р) за укрепване на кръвоносните съдове, ниацин (вит. В 3 или РР), който също се грижи за здравия вид на кожата. Вит. В1 пък подпомага растежа и умствените способности, заради което плодовете са особено полезни за децата.

От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Заради това се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още магнезий, който противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма.

Една от най-ценните вещества в кайсията е пектинът. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектинът е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок, са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.

Изсушете си кайсии
Изберете зрели и здрави плодове и извадете костилките. Дори един малък загнил участък може да зарази с плесен всички изсушени кайсии. За да предотвратите развитието на микроорганизми, бланширайте плодовете за няколко минути или ги оставете на пара. Ако искате да запазите и апетитния им оранжев цвят, предварително ги накиснете в лимонов или портокалов сок. Той съдържа много витамин С, който ще предотврати окислението на кайсиите.

Самото сушене става на слънце, като плодовете се слагат на равни повърхности и се покриват с марля, за да не ги кацат насекомите. Няколко пъти на ден се разбъркват с дървена лъжица, а когато станат гъвкави са вече готови. След това кайсиите се прибират в найлонови торбички, които се затварят плътно и се съхраняват далеч от влага. С времето цветът им ще започне да потъмнява, но това не бива да ви притеснява.

Не изхвърляйте костилката
За разлика от своите роднини (изключение прави само бадемът), кайсията има ядлива костилка. Тя е богата на белтъчини и на омега-6-мастни киселини. Въпреки името си, ликьорът Амарето се приготвя по-често от кайсиеви ядки и по-рядко от бадеми. Причината е, че двата вида си приличат на вкус, a тези от тях, които са горчиви съдържат веществото амигдалин, за което се предполага, че унищожава раковите клетки. Дори някъде може да се срещне под името витамин В 17. Въпреки това горчивите ядки трябва да се избягват (или да се консумират не повече от 2-3 на ден, защото в по-големи количества могат да причинят отравяне.
Коментари
2015-06-23 #13
Гергана Ковачева
Полезно е
2012-07-20 #12
Инна Георгиева
Ми в нашия плод и зеленчук ги има, учудих се много, но след като си припомних от статията на Теодора, че сливата и кайсията са от едно семейство ми се стори много логично да има такава кайсия. Понеже ей го на, морков ако видим в черно няма да хапнем, ама истинския, оригинален морков си е бил такъв
2012-07-20 #11
Цвети
това е някакво генно ашладисано бедно овошчи))))) аз съм яла ябълки с вкус на круша.....докъде ли може да стигне това ашладисване
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Неделя
21
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
Специалисти по психосоциална дейност предоставят безплатни и конфиденциални консултации на хора, които...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook