Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кайсията – шампион по бетакаротин


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас – сливата, черешата, вишната, прасковата и бадема. Родината й е далечен Китай, но в Европа навлиза през Армения, на което се дължи ботаническото й наименование – Prunus armeniaca (букв. Арменска слива).

Кайсиите освен много ароматни, са и изключително полезни. Те водят първенството по съдържание на бетакаротин сред плодовете. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от вит. А. Заради това се препоръчват за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и козметични грижи „от вътре”, тъй като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Кайсиите съдържат още вит. С (10 мг. на 100), рутин (вит. Р) за укрепване на кръвоносните съдове, ниацин (вит. В 3 или РР), който също се грижи за здравия вид на кожата. Вит. В1 пък подпомага растежа и умствените способности, заради което плодовете са особено полезни за децата.

От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Заради това се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още магнезий, който противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма.

Една от най-ценните вещества в кайсията е пектинът. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектинът е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок, са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.

Изсушете си кайсии
Изберете зрели и здрави плодове и извадете костилките. Дори един малък загнил участък може да зарази с плесен всички изсушени кайсии. За да предотвратите развитието на микроорганизми, бланширайте плодовете за няколко минути или ги оставете на пара. Ако искате да запазите и апетитния им оранжев цвят, предварително ги накиснете в лимонов или портокалов сок. Той съдържа много витамин С, който ще предотврати окислението на кайсиите.

Самото сушене става на слънце, като плодовете се слагат на равни повърхности и се покриват с марля, за да не ги кацат насекомите. Няколко пъти на ден се разбъркват с дървена лъжица, а когато станат гъвкави са вече готови. След това кайсиите се прибират в найлонови торбички, които се затварят плътно и се съхраняват далеч от влага. С времето цветът им ще започне да потъмнява, но това не бива да ви притеснява.

Не изхвърляйте костилката
За разлика от своите роднини (изключение прави само бадемът), кайсията има ядлива костилка. Тя е богата на белтъчини и на омега-6-мастни киселини. Въпреки името си, ликьорът Амарето се приготвя по-често от кайсиеви ядки и по-рядко от бадеми. Причината е, че двата вида си приличат на вкус, a тези от тях, които са горчиви съдържат веществото амигдалин, за което се предполага, че унищожава раковите клетки. Дори някъде може да се срещне под името витамин В 17. Въпреки това горчивите ядки трябва да се избягват (или да се консумират не повече от 2-3 на ден, защото в по-големи количества могат да причинят отравяне.
Коментари
2015-06-23 #13
Гергана Ковачева
Полезно е
2012-07-20 #12
Инна Георгиева
Ми в нашия плод и зеленчук ги има, учудих се много, но след като си припомних от статията на Теодора, че сливата и кайсията са от едно семейство ми се стори много логично да има такава кайсия. Понеже ей го на, морков ако видим в черно няма да хапнем, ама истинския, оригинален морков си е бил такъв
2012-07-20 #11
Цвети
това е някакво генно ашладисано бедно овошчи))))) аз съм яла ябълки с вкус на круша.....докъде ли може да стигне това ашладисване
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Сряда
30
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook