Кайсията – шампион по бетакаротин
 Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас – сливата, черешата, вишната, прасковата и бадема. Родината й е далечен Китай, но в Европа навлиза през Армения, на което се дължи ботаническото й наименование – Prunus armeniaca (букв. Арменска слива).
Кайсиите освен много ароматни, са и изключително полезни. Те водят първенството по съдържание на бетакаротин сред плодовете. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от вит. А. Заради това се препоръчват за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и козметични грижи „от вътре”, тъй като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Кайсиите съдържат още вит. С (10 мг. на 100), рутин (вит. Р) за укрепване на кръвоносните съдове, ниацин (вит. В 3 или РР), който също се грижи за здравия вид на кожата. Вит. В1 пък подпомага растежа и умствените способности, заради което плодовете са особено полезни за децата.
От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Заради това се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още магнезий, който противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма.
Една от най-ценните вещества в кайсията е пектинът. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектинът е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок, са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.
Изсушете си кайсии
Изберете зрели и здрави плодове и извадете костилките. Дори един малък загнил участък може да зарази с плесен всички изсушени кайсии. За да предотвратите развитието на микроорганизми, бланширайте плодовете за няколко минути или ги оставете на пара. Ако искате да запазите и апетитния им оранжев цвят, предварително ги накиснете в лимонов или портокалов сок. Той съдържа много витамин С, който ще предотврати окислението на кайсиите.
Самото сушене става на слънце, като плодовете се слагат на равни повърхности и се покриват с марля, за да не ги кацат насекомите. Няколко пъти на ден се разбъркват с дървена лъжица, а когато станат гъвкави са вече готови. След това кайсиите се прибират в найлонови торбички, които се затварят плътно и се съхраняват далеч от влага. С времето цветът им ще започне да потъмнява, но това не бива да ви притеснява.
Не изхвърляйте костилката
За разлика от своите роднини (изключение прави само бадемът), кайсията има ядлива костилка. Тя е богата на белтъчини и на омега-6-мастни киселини. Въпреки името си, ликьорът Амарето се приготвя по-често от кайсиеви ядки и по-рядко от бадеми. Причината е, че двата вида си приличат на вкус, a тези от тях, които са горчиви съдържат веществото амигдалин, за което се предполага, че унищожава раковите клетки. Дори някъде може да се срещне под името витамин В 17. Въпреки това горчивите ядки трябва да се избягват (или да се консумират не повече от 2-3 на ден, защото в по-големи количества могат да причинят отравяне.
|
Коментари
2015-06-23 #13  Гергана Ковачева Полезно е
2012-07-20 #12  Инна Георгиева Ми в нашия плод и зеленчук ги има, учудих се много, но след като си припомних от статията на Теодора, че сливата и кайсията са от едно семейство ми се стори много логично да има такава кайсия. Понеже ей го на, морков ако видим в черно няма да хапнем, ама истинския, оригинален морков си е бил такъв 
2012-07-20 #11  Цвети това е някакво генно ашладисано бедно овошчи  ))))) аз съм яла ябълки с вкус на круша.....докъде ли може да стигне това ашладисване 
2012-07-20 #10  teodora Eхее, откъде ги намери?
2012-07-20 #9  Инна Георгиева Момичета, ядох черни кайсии тези дни.
На вкус са като сливи  )
2010-09-11 #8  Krasi Костилките, какво да правим с костилките?
2010-09-10 #7  Магдалена Как лесно се чупят костилки от кайсии - някой знае ли? Имам голямо количество и на ръка ще е трудно. Ще бъда благодарна, ако някой посочи къде механизирано се извършва това. Ако пък някой ги изкупи - още по-добре!
2010-06-05 #6  Инна Георгиева Не съм чак толкова на ти - мислех че е подвид дребна кайсия, която може да расте и без грижи. Тези за които разправям със сигурност са сяти дървета  Както по пътя за Русе има череши да речем.
2010-06-05 #5  Iskra Ами Ин, зарзалите са необлагородени кайсии, тоест поникнали от костилка.
2010-06-05 #4  Инна Георгиева И аз съм любител на кайсиите. Миналата седмица имах гости, та те бяха взели кайсии - Но явно още не им е сезон - никакъв вкус.
Колко много съм чупила костилки от кайсии ехеееееее. Обаче хм мисля, че не всички костилки бяха горчиви
Помня като дете, че пътувахме по някакъв път и от двете му страни имаше плодни дръвчета със зарзалки - като кайсии, но някакви по-диви.
И сушените кайсии обичам! До колкото знам обаче за да им запазят цвета слагат някаква химия.
2010-06-04 #3  Цвети И аз май като принцесата тоз път  )) Кайсийките са супер - оранДжеви, сладки, ароматни, а ако са селски и ти си под дървото ..........
Аз се сещам, че дюля не обичам много - много, на сладко- да , но инак...
Замисляли сте се, че плодовете са на двойки - ябълка-круша, праскова-кайсия, диня-пъпеш, череша-вишня, лемони-потокали...Е не всички де, но повечето 
2010-06-04 #2  Iskra И за мен това е един от любимите плодове. Обичам го под всякаква форма, дори тази година планирам да направя мармалад. 
2010-06-04 #1  wildprincess О.да!Обичам кайсии!  Цената им се задържа висока и затова никиоа не мога да им се наям!Обичам и сушени и то много!
Плодовете са хубаво ещо!Като се замисля няма плод който да не обичам.Някой повече,други по-малко ,но обичам всички плодове. 
|
|
Вторник 26 Януари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
  Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
 Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
 Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
 Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
 У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно....
 Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
 Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
 Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
 Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
  Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
  Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
|