Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече не е лукс, сезонните плодове и зеленчуци са винаги за предпочитане – заради по-високите вкусови и полезни качества.

Тиквичките са едни от първите културни растения заедно с боба и царевицата. Не ги споменавам случайно, защото заедно с тях се смята, че и те идват от Новия свят и по-точно някъде от Северна и Южна Америка. Семена от тиквички са открити по тези земи, датиращи от преди 7-9000 г пр.хр. Разбира се става въпрос за техен по-далечен роднина, а не тези, които хапваме днес.

Те произлизат от семейство "Тиквови", същото, в което са дините, пъпешите, краставицата, големите тикви, които печем със захар, и кратунките. Макар в кулинарията да я използваме като зеленчук, тиквичката всъщност е плод (така както доматите, пиперът и патладжана)

По следите на тиквичката
Този, както разбрахме, плод, започва да се яде в Щатите след 1920 година. И ако малко ви обърках как тази култура, родена в Америка, е получила кулинарно развитие в менюто им, следващите редове ще ви бъдат интересни.

В земите около Мексико, подобно на царевицата, тиквичката била обожествявана. Местните смятали, че тя увеличава плодовитостта. Заедно със семена от други култури, тя пристига в Европа около 16-ти век и започва да се отглежда. Доказателство за това, че тиквичката е присъствала на италианския пазар се крие и в картината на ренесансовия художник Винченцо Кампи „Продавачът на плодове” от 1580 година.



Тиквичките, които хапваме днес, са вероятно генетична мутация на тези, дошли от Северна Америка, но с подобрени вкусови качества и вид. За сорта, който консумираме и днес, се говори за първи път едва само преди 110 години в един Милански памфлет за семена. За тиквички в Щатите пък става въпрос след края на Първата световна война, когато заедно с италианските емигранти в Калифорния – тихомълком се промъква и познатата ни тиквичка. Набрала сила в края на 20-ти век в Южна Калифорния , нейните семена придобиват особена важност заедно с новия сорт авокадо "Hess" (това, което има по-тъмна кора) и безсемковия портокал познат като "Вашингтон" (този сорт, в който има по-малко портокалче и „пъпче” на кората).

Здраве и красота
Тиквичките имат високо съдържание на калий, което ги прави перфектни за борба с умората, пречистването на организма и алергиите. Наличието на натрий е в идеална пропорция с този на калия, а натрий-калиевия баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите ни. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. Освен това в тиквичките се съдържа витамин C, А, Е мед, манган, омега -3 мастни киселини и са много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка. Тиквичките не са подходящи за хора с бъбречни проблеми и въобще с болести свързани с трудното извеждане на калия от организма. Освен за консумация, тиквичката успешно може да се използвана при грижата за кожата. Настъргана или нарязана на ивички, използвана като маска, тя е чудесна за възпалената и суха кожа.


Приготвената почти без мазнина тиквичка е подходяща за диетично хранене тъй като в нея се съдържат едва 17-21 ккал на 100 грама.


В 100 грама сурови тиквички се съдържат:

Вода - 94.79 г.
Калории - 17
Протеин - 1.21
Липиди - 0.32 г.
Въглехидрати - 3.11
Фибри - 1.0 г.
Захари - общо 2.5

Витамин A - 4%
Витамин C - 29%
Калций - 1%
Желазо - 2%
Витамин B-6 - 10%
Магнезий - 4%
Натрий 8 мг - 0%
Калий - 261 мг - 7%
Коментари
2012-05-28 #3
mimi88
много ги обичам вече отворих сезона
2012-05-19 #2
теди
А аз ям тиквичките само сурови. Без нищо друго.
2010-06-03 #1
antoniq
ние много обичаме тиквички и много пържа
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
Пицата е храна, която се радва на голяма популярност по целия свят. Тя е обичана от всички и се отличава...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook