За тиквичките с любов - II
 В нашия дом
Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои държави като Гърция и Италия в кулинарните шедьоври се включва и цвят от тиквичка. В Средиземноморската кухня, тиквичката често се среща в националните ястия на страните, а както знаем тази кухня днес се смята за най-здравословна.
Класиката за тиквичките е комбинацията копър и чесън, но са интересни с други по-ароматни подправки - розмарин, босилек и по-умерено, но все пак - пресен джоджен.
У дома често си правим салата от сурова тиквичка, нарязаната на много тънко и маринована за няколко часа в оцет. Топла салата с тиквички и патладжан, френски рататуй, тиквички пълнени със сирене и яйце или пък с кайма, турските кюфтенца от тиквички или просто печени на грил тиган.
Понякога правя вариант, в които нареждам тиквичките на колелца в тава, поръсвам леко със зехтин и пека. От скоро се сдобих с плоча и определено поне за моят вкус смятам, че от диетичните варианти за приготвяне - този на плоча е фаворит, защото тиквичката не прегаря и от тук няма леко нагарчащ вкус. Все пак не е същото като пържените тиквички – хрупкави от брашното и обгърнати от млечен сос с пресен копър и чесън.
Признавам, най-трудно ми е с пържените тиквички. Обичам ги. В детството ми ги отглеждахме. Практически те порастват за броени дни и идваше момента, в който се чудим какво да ги правим. Колко пържени тиквички съм изяла ...но и изпържила!
Тази изключително характерна за България рецепта за тиквички днес приготвям рядко, но изяждам с истинско удоволствие. Ще ви споделя една хитрост , която минимализира труд и чистене, защото за мен най-досадната част в пърженето на тиквички е овалването в брашно. Затова просто ги нарязвам, слагам в торбичка заедно с брашното и друсам докато полепне добре. Спестява време, ползваш по-малко брашно, то полепва перфектно, а после не прегаря бързо олиото, в което се пържат. След тази операция кухнята не изглежда като с гръмнал пакет брашно в нея.
 |
Коментари
2011-07-08 #12  Катя Няма смисъл да потапяте тиквичките във вода. Достатъчно е да ги оваляте в смес от брашно и сол и да ги нареди някъде (аз ги нареждам керемидообразно в тава). Като постоят 4-5 минути, водата от тиквичките се свързва с брашното и се получава същия ефект. Овалвам първата порция за тигана, изчаквам няколко минути, а когато я сложа да се пържи - подготвям втората - като конвейер  )
2010-09-22 #10  Теди Да, пържените тиквички са чудесни! А сега моята тайна за да не прегаря мазнината (остава чиста до края на пърженето) и да не поемат мазнина тиквичките , правя така: набрашнената тиквичка топвам във вода, за миг оставям да се изцеди, и хайде в тигана! Не се притеснявайте, че ще пръска олиото от водата! Не само, че не пръска, но и не се долива често, а най- важното - остава съвсем чисто! Опитайте, стават невероятни!
2010-05-25 #9  Инна Георгиева Принцесата за препоръчване е процедурата със солта винаги да се прави заради соланина, които съдържа патладжана. Той е и причината за леко нагарчащият му вкус. Освен това посоляването изсмуква влагата от патладжана и особено при приготвянето му с мазнина не попива толкова много.
За тиган гледам да използвам белите патладжани (и розовите) те имат по-малко соланин (за сметка на това по-твърда кора).
Честно казано, явно на мен не ми оказва чак такова влияние иначе причиняващия в по-големи количества дразнения на стомаха токсин/. Дали съм писала някъде, че в 9 кг патладжани се съдържа никотин колкото в една цигара? 
2010-05-25 #8  wildprincess И аз такъв имам(чугунен).Много ми е удобен,но нямам скара.
Кажи,като по-веща в тези неща,патладжаните изцеждат ли се със сол преди да се пекът на тигана? 
2010-05-25 #7  Инна Георгиева Принцесата почерпих виртуално със суши тук  ) Само не съм казала повода.
Иначе за тези, които са с решетка поне това, което съм виждала не е нещо повече от същата плоча с така да го кажем липсващи ленти  Единствения ефект, който предусещам , че ще има е раета върху месото/пипера и т.н.  + повече чистене  Ти защо искаш и скара да има?
Аз имам грилов тиган (абе аз и скара имам  ) така, че просто нямам нужда от раета 
п.с. Благодаря ти за пожеланията!
2010-05-24 #5  Инна Георгиева Принцесата ето как изглежда : http://www.tanieje.pl/images/grill_elektryczny_plaski_lamarque_1.jpg
Това посредата черното е съд в които пада дребните боклучета, които се избутват през едно отвопрче на плочата. Продават също такива, които половината са плоча, половината тип решетка, но малко не им намирам смисъл на решетките  също съм виждала някои с капак - което води до задушаване предполагам
2010-05-24 #4  Инна Георгиева Принцесата, въпросната плоча си е на ток. Има две дръжки острани и след като приключиш топлинната обработка можеш да махнеш захранващия кабел и да я сервираш на масата - фаца една идея. Плочата е много дебела, което разпределя добре топлината, има незалепващо покритие. Почиства се с кухненска хартия. ВИждала съм я преди в големите магазини за бяла техника, там показват винаги един номер с как бързо да си направиш сандвич. Честно казано моята е подарък за рождения ми ден, който беше скоро. Заема място - голямо. А и един уред прибереш ли го в шкафа - не се ползва. Хубавата част е че се готви без мазнина или поне с много малко такава.
2010-05-24 #3  wildprincess Инна,статията е много интересна!  И картините към нея също!  Цветовете сигурно са интересни на вкус.
Единственото пържено ястие,което правя е именно пържени тиквички със сос от кисело мляко,чесън и копър.Неустоимо е!
Инна,моля разкажи нещо за тази плоча.Тя върху котлона ли се слага или е с отделен реотан,нещо като скара?Аз мислех такава да си купя,за нея ли става въпрос? 
2010-05-24 #2  kremito здравейте, аз правя крем супа от тиквички и става чудесна
2010-05-24 #1  Цвети Пресни картофи с тиквички и копър...задушени със зехтинец и чесънче ( малко )...Баба ми имаше една очукана висока тава с капак, в която всичко ставаше вкусно...колко хубави спомени ми навява тази рецепта... А сосчето - кисело мляко с майонеза, лимон, черен пипер 
|
|
Понеделник 21 Април 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
  Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
 Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
   "Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
 Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
  Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
  Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
 Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
 Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
  Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
 Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
   Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
 Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
 Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
 Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
|