Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов - II



От диетичните варианти  най-вкусни стават приготвени на плоча
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В нашия дом
Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои държави като Гърция и Италия в кулинарните шедьоври се включва и цвят от тиквичка. В Средиземноморската кухня, тиквичката често се среща в националните ястия на страните, а както знаем тази кухня днес се смята за най-здравословна.

Класиката за тиквичките е комбинацията копър и чесън, но са интересни с други по-ароматни подправки - розмарин, босилек и по-умерено, но все пак - пресен джоджен.

У дома често си правим салата от сурова тиквичка, нарязаната на много тънко и маринована за няколко часа в оцет. Топла салата с тиквички и патладжан, френски рататуй, тиквички пълнени със сирене и яйце или пък с кайма, турските кюфтенца от тиквички или просто печени на грил тиган.

Понякога правя вариант, в които нареждам тиквичките на колелца в тава, поръсвам леко със зехтин и пека. От скоро се сдобих с плоча и определено поне за моят вкус смятам, че от диетичните варианти за приготвяне - този на плоча е фаворит, защото тиквичката не прегаря и от тук няма леко нагарчащ вкус. Все пак не е същото като пържените тиквички – хрупкави от брашното и обгърнати от млечен сос с пресен копър и чесън.

Признавам, най-трудно ми е с пържените тиквички. Обичам ги. В детството ми ги отглеждахме. Практически те порастват за броени дни и идваше момента, в който се чудим какво да ги правим. Колко пържени тиквички съм изяла ...но и изпържила!

Тази изключително характерна за България рецепта за тиквички днес приготвям рядко, но изяждам с истинско удоволствие. Ще ви споделя една хитрост , която минимализира труд и чистене, защото за мен най-досадната част в пърженето на тиквички е овалването в брашно. Затова просто ги нарязвам, слагам в торбичка заедно с брашното и друсам докато полепне добре. Спестява време, ползваш по-малко брашно, то полепва перфектно, а после не прегаря бързо олиото, в което се пържат. След тази операция кухнята не изглежда като с гръмнал пакет брашно в нея.
Коментари
2011-07-08 #12
Катя
Няма смисъл да потапяте тиквичките във вода. Достатъчно е да ги оваляте в смес от брашно и сол и да ги нареди някъде (аз ги нареждам керемидообразно в тава). Като постоят 4-5 минути, водата от тиквичките се свързва с брашното и се получава същия ефект. Овалвам първата порция за тигана, изчаквам няколко минути, а когато я сложа да се пържи - подготвям втората - като конвейер )
2010-09-22 #11
Инна Георгиева
Теди ще пробвам, звучи доста рационално
2010-09-22 #10
Теди
Да, пържените тиквички са чудесни! А сега моята тайна за да не прегаря мазнината (остава чиста до края на пърженето) и да не поемат мазнина тиквичките , правя така: набрашнената тиквичка топвам във вода, за миг оставям да се изцеди, и хайде в тигана! Не се притеснявайте, че ще пръска олиото от водата! Не само, че не пръска, но и не се долива често, а най- важното - остава съвсем чисто! Опитайте, стават невероятни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Торта със стар козунак без печене
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook