Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лазаня "Болонезе"


Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за лазаня ще доведе до шедьовър, но ако като мен нямате възможност, изберете готови кори за лазаня, без варене. Продават се и такива, които са с варене, но това допълнително увеличава времето за приготвяне. Ще ги намерите в повечето по-големи супермаркети на щанда за паста.
За да направим лазаня "Болонезе" освен специалната плоска като кора паста ни е нужно сос "Болонезе" и сос "Бешамел".

За сос "Болонезе" ни е нужно телешка кайма, бекон, лук, морков, домати от консерва. За неговата история и съчетанието му най-често с лазаня вече сме говорили. Как да приготвим този сос прочетете тук.
Освен тях съм добавила и шепа гъбки, които задуших и добавих към соса. И дори да ви остане малко от сместа безпроблемно можете да я замразите. Добавете по желание босилек или мащерка.
10-12 готови кори за лазаня.
50 грама Пармезан
150 грама кашкавал
150 гр гъби

За сос "Болонезе"
500 грама телешка кайма
2 глави лук
2 моркова
2-3 скилидки чесън
1 ч червено вино
3 с.л. - зехтин
500 гр домати консерва
2 с.л доматено пюре.
100 гр резени бекон
1 дафинов лист
черен пипер, сол

За сос "Бешамел"
700 мл прясно мляко
2 с.л брашно
4. с.л масло
сол, черен пипер

Сос "Бешамел" е един от основните сосове във френска кухня, на базата на който се приготвят и други видове. Това обаче, не пречи на италианците да го ползват в много техни рецепти, между които и лазанята. Основните съставки в сос "Бешамел" са масло, брашно и прясно мляко.
Когато се ползва за лазаня, сосът "Бешамел" трябва да бъде малко по-рядък.

Маслото разтопяваме в дълбок съд, прибавяме брашното и пържим до златисто, лека полека се добавя цялото прясното мляко, като с помощта на дървена лъжица се притискат брашното към стената на съда, за да се премахнат бучките. Можем да добавим част от Пармезана. Добавяме малко черен пипер и сол. Варим няколко минути като бъркаме непрестанно.

Фурната загряваме на 180 градуса. В подходяща дълбока тавичка, слагаме на дъното малко ароматен зехтин и малко сос "Бешамел". Отгоре нареждаме плътно едно до друго корите за лазаня, ако остават пролуки, начупваме кората опитвайки да ги запълним максимално добре. Отгоре слагаме сос "Болонез", сос "Бешамел", сирената, кори, отново сосове, трети ред кори, сос "Болонез и последно, най-отгоре, сос "Бешамел". Част от кашкавала и Пармезана си запазваме. Печем във фурна на 180 градуса до зачервяване, след което обилно поръсваме със сирената и печем до златисто.

Коментари
2010-11-06 #2
някоя
Правя я със сухи кори по същия начин, но спестявам бекона, лука и виното. Както и доматите и пармезана. Правя я само с доматено пюре. Задължително с чубрица. Бешамелът наистина трябва да е редичък. Става чудесна лазаня. Корите съм ги слагала и сухи /тогава бешамелът наистина трябва да е много рядък/, също съм ги и варила. Резултатът винаги е чудесен.
2010-10-17 #1
Анелия
Ах, изглежда прекрасно. Ще се направи..някой ден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пармиджано Реджано
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешко в шоколадов сос
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Понеделник
15
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook