Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Risotto al radicchio e Gorgonzola


Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за читателките на Hera.bg

"Тя би била интересна на хората, които обичат да експериментират. Типична е за региона Венето и по-конкретно Тревизо."
за една порция
ориз "Карнароли" - 100 гр.
радичио от Тревизо- 80 гр.
сирене "Горгонзола"- 50 гр.
Пармезан - 15 гр.
масло - 30 гр.
чесън - 7 гр.
лук - 15 гр.
сол, бял пипер
орехи

Чесънът и лукът се задушават леко в разтопеното масло.

Добавя се радичиото, нарязано на тесни ленти, всичко се задушава заедно за около 10 минути. Добавя се ориза за около 2 минути и се долива гореща вода. Вари се 15 минути и се добавя сиренето "Горгонзола", нарязано на кубчета.

Всичко се овкусява със сол, бял пипер и настъргания "Пармезан", оформя се в чиния и може да се декорира със едро смлени орехови ядки и листенца радичио.


Ориз Карнароли е сорт кръгъл ориз, който се отглежда най-вече в провинциите Новара, Верчели, Ломбардия и Пиемонт в Италия. Оризът е с високо съдържание на нишесте, което го прави изключително подходящ за приготвяне на ризото, където кремообразната консистенция е търсен ефект. Поради по-високото му съдържание на амилоза, при бавно готвене, той отделя по-бавно нишестето, като по този начин запазва по-голяма цялост на зърното и се избягва неприятната суха лепкавост на ризотото. Често го наричат "царят на ориза".

Радичио от Тревизо е сорт червена цикория. от местността Тревизо в Италия. Има красив рубинен цвят, пикантен вкус и леко горчива нотка. Прекрасна в комбинация с ризото или печени зеленчуци на скара.

Сирене Горгонзола е вид синьо сирене от краве мляко, което се произвежда основно в провинциите Пиемонт и Ломбардия в Италия.

Коментари
2016-11-19 #6
Диди
Тя италианската кухня наистина е добра, но radicchio се чете радикио. А в ориза се долива бяло вино и след като се изпари постепенно горещ бульон. Ризото не може без бяло вино.
2011-05-03 #5
Изолда
Въпросното радичио (но едва ли точно от Тревизо) видях да се продава в Метро.
2011-04-14 #4
Теди 123456
Благодаря ! Ще потърся , дано намеря всичко необходимо !
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Петък
27
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook