Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Risotto al radicchio e Gorgonzola


Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за читателките на Hera.bg

"Тя би била интересна на хората, които обичат да експериментират. Типична е за региона Венето и по-конкретно Тревизо."
за една порция
ориз "Карнароли" - 100 гр.
радичио от Тревизо- 80 гр.
сирене "Горгонзола"- 50 гр.
Пармезан - 15 гр.
масло - 30 гр.
чесън - 7 гр.
лук - 15 гр.
сол, бял пипер
орехи

Чесънът и лукът се задушават леко в разтопеното масло.

Добавя се радичиото, нарязано на тесни ленти, всичко се задушава заедно за около 10 минути. Добавя се ориза за около 2 минути и се долива гореща вода. Вари се 15 минути и се добавя сиренето "Горгонзола", нарязано на кубчета.

Всичко се овкусява със сол, бял пипер и настъргания "Пармезан", оформя се в чиния и може да се декорира със едро смлени орехови ядки и листенца радичио.


Ориз Карнароли е сорт кръгъл ориз, който се отглежда най-вече в провинциите Новара, Верчели, Ломбардия и Пиемонт в Италия. Оризът е с високо съдържание на нишесте, което го прави изключително подходящ за приготвяне на ризото, където кремообразната консистенция е търсен ефект. Поради по-високото му съдържание на амилоза, при бавно готвене, той отделя по-бавно нишестето, като по този начин запазва по-голяма цялост на зърното и се избягва неприятната суха лепкавост на ризотото. Често го наричат "царят на ориза".

Радичио от Тревизо е сорт червена цикория. от местността Тревизо в Италия. Има красив рубинен цвят, пикантен вкус и леко горчива нотка. Прекрасна в комбинация с ризото или печени зеленчуци на скара.

Сирене Горгонзола е вид синьо сирене от краве мляко, което се произвежда основно в провинциите Пиемонт и Ломбардия в Италия.

Коментари
2016-11-19 #6
Диди
Тя италианската кухня наистина е добра, но radicchio се чете радикио. А в ориза се долива бяло вино и след като се изпари постепенно горещ бульон. Ризото не може без бяло вино.
2011-05-03 #5
Изолда
Въпросното радичио (но едва ли точно от Тревизо) видях да се продава в Метро.
2011-04-14 #4
Теди 123456
Благодаря ! Ще потърся , дано намеря всичко необходимо !
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Долма по иракска рецепта
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Неделя
15
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook