Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от моркови и картофи с шафранка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук. Приготвях я миналата седмица, така че има и голямо количество заквасена сметана. Шафранката е растение различно от шафрана, но пък си е евтин заместител за оцветяване в жълто, като във вкусови качества никак не се и доближава до близалцата на известния минзухар. Със същия успех може да използвате и куркума - там обаче е ясно, че имаме един по-интензивен аромат.

Този дехидратиран лук е умиляваща и възклицаваща добавка за всичко, като казвам всичко - всичко. Към свежата салата, поръсен върху картофено пюре, качамак, към сандвич, поширани яйца, към всичко, в което искаш още аромат и лека сладост, а и нещо да ти хрупка, разбира се.

За мен крем супата трябва да е гъста, ама много гъста, вкъщи казват, че имам афинитет към бебешки пюрета явно, но вие си я разредете, както си ви е любимо.
Крем супите имат едно много хубаво качество, за разлика от бистрите супи, те наистина засищат за дълго - нещо, което в супеното царство се отрежда на супи с месен бульон или поне богати на растителни протеини - тези с леща, нахут, боб и т.н.(но и това не е така дълго, както при месни супи, а и високата целулоза е не за всеки стомах).
Тайната на засищащото чувство в крем супите се крие в тази гъста косистенция, която поради по-бавното придвижване към стомаха дава по-голямо чувство за ситост достатъчно дълго време, нещо с което зеленчуците не са известни.


2 пресни тиквички (аз имах едни замразени във фризера, та ги оползотворих)
3-4 моркова
3-4 картофа.
4-5 скилидки чесън
зехтин - 3 с.л
1 ч.л шафранка (т.нар турски шафран)
заквасена сметана - 150 гр.
черен млян пипер, сол

В тенджерката задушавам нарязания чесън, добавям почти веднага почистените моркови и картофи - нарязани наедро, после без това ще ги пасирам - та няма да си играя и да ситня, я!
Сложих и дръжките на един пресен магданоз, не обичам да изхвърлям билки и подправки - стъблата винаги отиват за супи, листата за салатки и поръска.
Заливам с гореща вода. Когато зеленчукът поомекне, добавям заквасената сметана и пасирам.

Не добавям подправки други, защото лукът ще изиграе вълшебната роля.

Щедро ръся с този дехидратиран пържен лук. Може и да си изпържите (на бавен огън) кромид лук в тиган, ако нямате наличен, няма да е хрупкав, но вкусът е близък и все така очарователен. Разбира се, аз тук искам да ви обърна внимание именно на тази добавка като нещо, което може да разнобрази много скучни ястия, а и да извлече още удоволствие от по-пипкавите.

За още интересни рецепти, потърсете ме във Фейсбук - Котка в кухнята
Коментари
2020-04-24 #1
канна
А тиквичките и шафранката?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашна горчица от хрян
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Тархана чорба
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
5
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook