Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от моркови и картофи с шафранка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук. Приготвях я миналата седмица, така че има и голямо количество заквасена сметана. Шафранката е растение различно от шафрана, но пък си е евтин заместител за оцветяване в жълто, като във вкусови качества никак не се и доближава до близалцата на известния минзухар. Със същия успех може да използвате и куркума - там обаче е ясно, че имаме един по-интензивен аромат.

Този дехидратиран лук е умиляваща и възклицаваща добавка за всичко, като казвам всичко - всичко. Към свежата салата, поръсен върху картофено пюре, качамак, към сандвич, поширани яйца, към всичко, в което искаш още аромат и лека сладост, а и нещо да ти хрупка, разбира се.

За мен крем супата трябва да е гъста, ама много гъста, вкъщи казват, че имам афинитет към бебешки пюрета явно, но вие си я разредете, както си ви е любимо.
Крем супите имат едно много хубаво качество, за разлика от бистрите супи, те наистина засищат за дълго - нещо, което в супеното царство се отрежда на супи с месен бульон или поне богати на растителни протеини - тези с леща, нахут, боб и т.н.(но и това не е така дълго, както при месни супи, а и високата целулоза е не за всеки стомах).
Тайната на засищащото чувство в крем супите се крие в тази гъста косистенция, която поради по-бавното придвижване към стомаха дава по-голямо чувство за ситост достатъчно дълго време, нещо с което зеленчуците не са известни.


2 пресни тиквички (аз имах едни замразени във фризера, та ги оползотворих)
3-4 моркова
3-4 картофа.
4-5 скилидки чесън
зехтин - 3 с.л
1 ч.л шафранка (т.нар турски шафран)
заквасена сметана - 150 гр.
черен млян пипер, сол

В тенджерката задушавам нарязания чесън, добавям почти веднага почистените моркови и картофи - нарязани наедро, после без това ще ги пасирам - та няма да си играя и да ситня, я!
Сложих и дръжките на един пресен магданоз, не обичам да изхвърлям билки и подправки - стъблата винаги отиват за супи, листата за салатки и поръска.
Заливам с гореща вода. Когато зеленчукът поомекне, добавям заквасената сметана и пасирам.

Не добавям подправки други, защото лукът ще изиграе вълшебната роля.

Щедро ръся с този дехидратиран пържен лук. Може и да си изпържите (на бавен огън) кромид лук в тиган, ако нямате наличен, няма да е хрупкав, но вкусът е близък и все така очарователен. Разбира се, аз тук искам да ви обърна внимание именно на тази добавка като нещо, което може да разнобрази много скучни ястия, а и да извлече още удоволствие от по-пипкавите.

За още интересни рецепти, потърсете ме във Фейсбук - Котка в кухнята
Коментари
2020-04-24 #1
канна
А тиквичките и шафранката?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашна горчица от хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Тархана чорба
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook