Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от моркови и картофи с шафранка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук. Приготвях я миналата седмица, така че има и голямо количество заквасена сметана. Шафранката е растение различно от шафрана, но пък си е евтин заместител за оцветяване в жълто, като във вкусови качества никак не се и доближава до близалцата на известния минзухар. Със същия успех може да използвате и куркума - там обаче е ясно, че имаме един по-интензивен аромат.

Този дехидратиран лук е умиляваща и възклицаваща добавка за всичко, като казвам всичко - всичко. Към свежата салата, поръсен върху картофено пюре, качамак, към сандвич, поширани яйца, към всичко, в което искаш още аромат и лека сладост, а и нещо да ти хрупка, разбира се.

За мен крем супата трябва да е гъста, ама много гъста, вкъщи казват, че имам афинитет към бебешки пюрета явно, но вие си я разредете, както си ви е любимо.
Крем супите имат едно много хубаво качество, за разлика от бистрите супи, те наистина засищат за дълго - нещо, което в супеното царство се отрежда на супи с месен бульон или поне богати на растителни протеини - тези с леща, нахут, боб и т.н.(но и това не е така дълго, както при месни супи, а и високата целулоза е не за всеки стомах).
Тайната на засищащото чувство в крем супите се крие в тази гъста косистенция, която поради по-бавното придвижване към стомаха дава по-голямо чувство за ситост достатъчно дълго време, нещо с което зеленчуците не са известни.


2 пресни тиквички (аз имах едни замразени във фризера, та ги оползотворих)
3-4 моркова
3-4 картофа.
4-5 скилидки чесън
зехтин - 3 с.л
1 ч.л шафранка (т.нар турски шафран)
заквасена сметана - 150 гр.
черен млян пипер, сол

В тенджерката задушавам нарязания чесън, добавям почти веднага почистените моркови и картофи - нарязани наедро, после без това ще ги пасирам - та няма да си играя и да ситня, я!
Сложих и дръжките на един пресен магданоз, не обичам да изхвърлям билки и подправки - стъблата винаги отиват за супи, листата за салатки и поръска.
Заливам с гореща вода. Когато зеленчукът поомекне, добавям заквасената сметана и пасирам.

Не добавям подправки други, защото лукът ще изиграе вълшебната роля.

Щедро ръся с този дехидратиран пържен лук. Може и да си изпържите (на бавен огън) кромид лук в тиган, ако нямате наличен, няма да е хрупкав, но вкусът е близък и все така очарователен. Разбира се, аз тук искам да ви обърна внимание именно на тази добавка като нещо, което може да разнобрази много скучни ястия, а и да извлече още удоволствие от по-пипкавите.

За още интересни рецепти, потърсете ме във Фейсбук - Котка в кухнята
Коментари
2020-04-24 #1
канна
А тиквичките и шафранката?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашна горчица от хрян
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Тархана чорба
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook