Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компот от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме кой колко компот от ягоди (,а също и лютеница) е изял и родителите ни се принуждаваха да ни разделят буркани - буквално. Не знам защо компот от ягоди се правеше най-рядко и най-малко. Та просто се водеше война.

Не че, не обичам пресните ягодки - обичам ги. Но компотът - той просто има различен вкус. Не можел да бие фрешовете по полезни съставки - е карай.

Любимо в детството ми беше да го пасирам с една приставка на миксера. Ех, нектарче - страхотия. Отпивах го на бавни глътки, надявайки се да не свърши бързо. Тайно се надявах, че като в оная приказка за съдинката, която винаги се напълвала с храна и моето бурканче ще ме изненада. Това никога не се случи.

Много хора смятат, че компотът, а и въобще консервирането, е отживелица. Спомен и асоциация за по-сиромашки дни, в които повечето семейства варяха компоти на село или пред блока. Само че днес, компотът изобщо не е без пари, особено ако плодовете не са подарък от село, а трябва да си ги купим. И като сложим още захар, капачки, ток и време - излиза почти лукс.

За мен приготвянето на разни сладка и компоти е един опит за запазване предпазливостта и "разговор с природата" на българина, желание за хапване на храна без консерванти и излишни Е-та, удовлетворение от нещо, което си направил със своите ръце.
Поради каква причина ще си направите или няма да си направите компот от ягоди ще оставя на вас.

Все пак ще запиша рецептата, която ми даде същият този брат, които в детските ми години все се опитваше да открадне от моите бурканчета с ягоди.

Ягодките трябва да гледаме да са без загнили места. Измиваме ги добре и почистваме от зелената част и дръжките.
ягодки
захар
буркани с винт
капачки с винт
по възможност помагач


Във всеки буркан за компот слагаме ягоди - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици. Можете да намалите ако не обичате да сладни. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканчетата, нареждаме ги в съд, които да ги покрие с вода и варим 15 минути. Изваждаме ги и обръщаме с капачките надолу.

Та това беше рецептата на брат ми за компот от ягоди. Колелото се върти. Вчера, крадящ от моите буркани, днес гордо носещ на сестра си един буркан. Другите сигурно пак ги е скрил :)

Коментари
2016-02-16 #6
Стоян
Виждам, че статията е от преди години, но сезонът на ягодите наближава, грабвайте черпаците и запрятайте ръкави! Аз лично предпочитам студената обработка, без всякакви консерванти (освен захарта). Преди си играех да прецедя ягодите през тензух, но сега и от това се отказах. Ето я и моята мързелашка рецепта - пасирам ягодите, може и малини и друг сочен плод, добавям захар в съотношение 1 към 1 (на литър течност - килограм захар), разбърквам до пълно разтваряне на захарта и слагам в буркан (най-удобно е за следващото ползване), бурканът се затваря колкото да не влизат прах и буболечки. Когато ви се дояде (допие) изгребвате каймака от семки (който е превъзходен конфитюр), разреждате на вкус бистрата част, охлаждате или пиете веднага. Няма термичнаобработка, няма консерванти, всички витамини и вкусове са се запазили.
Добър апетит!
2012-07-10 #5
Инна Георгиева
В кауфланд съм виждала
2012-07-10 #4
Радо
Здравей иННА,
Ще съм ти благодарен ако ми кажеш от къде може се купят буркани с винт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook