Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компот от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме кой колко компот от ягоди (,а също и лютеница) е изял и родителите ни се принуждаваха да ни разделят буркани - буквално. Не знам защо компот от ягоди се правеше най-рядко и най-малко. Та просто се водеше война.

Не че, не обичам пресните ягодки - обичам ги. Но компотът - той просто има различен вкус. Не можел да бие фрешовете по полезни съставки - е карай.

Любимо в детството ми беше да го пасирам с една приставка на миксера. Ех, нектарче - страхотия. Отпивах го на бавни глътки, надявайки се да не свърши бързо. Тайно се надявах, че като в оная приказка за съдинката, която винаги се напълвала с храна и моето бурканче ще ме изненада. Това никога не се случи.

Много хора смятат, че компотът, а и въобще консервирането, е отживелица. Спомен и асоциация за по-сиромашки дни, в които повечето семейства варяха компоти на село или пред блока. Само че днес, компотът изобщо не е без пари, особено ако плодовете не са подарък от село, а трябва да си ги купим. И като сложим още захар, капачки, ток и време - излиза почти лукс.

За мен приготвянето на разни сладка и компоти е един опит за запазване предпазливостта и "разговор с природата" на българина, желание за хапване на храна без консерванти и излишни Е-та, удовлетворение от нещо, което си направил със своите ръце.
Поради каква причина ще си направите или няма да си направите компот от ягоди ще оставя на вас.

Все пак ще запиша рецептата, която ми даде същият този брат, които в детските ми години все се опитваше да открадне от моите бурканчета с ягоди.

Ягодките трябва да гледаме да са без загнили места. Измиваме ги добре и почистваме от зелената част и дръжките.
ягодки
захар
буркани с винт
капачки с винт
по възможност помагач


Във всеки буркан за компот слагаме ягоди - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици. Можете да намалите ако не обичате да сладни. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканчетата, нареждаме ги в съд, които да ги покрие с вода и варим 15 минути. Изваждаме ги и обръщаме с капачките надолу.

Та това беше рецептата на брат ми за компот от ягоди. Колелото се върти. Вчера, крадящ от моите буркани, днес гордо носещ на сестра си един буркан. Другите сигурно пак ги е скрил :)

Коментари
2016-02-16 #6
Стоян
Виждам, че статията е от преди години, но сезонът на ягодите наближава, грабвайте черпаците и запрятайте ръкави! Аз лично предпочитам студената обработка, без всякакви консерванти (освен захарта). Преди си играех да прецедя ягодите през тензух, но сега и от това се отказах. Ето я и моята мързелашка рецепта - пасирам ягодите, може и малини и друг сочен плод, добавям захар в съотношение 1 към 1 (на литър течност - килограм захар), разбърквам до пълно разтваряне на захарта и слагам в буркан (най-удобно е за следващото ползване), бурканът се затваря колкото да не влизат прах и буболечки. Когато ви се дояде (допие) изгребвате каймака от семки (който е превъзходен конфитюр), разреждате на вкус бистрата част, охлаждате или пиете веднага. Няма термичнаобработка, няма консерванти, всички витамини и вкусове са се запазили.
Добър апетит!
2012-07-10 #5
Инна Георгиева
В кауфланд съм виждала
2012-07-10 #4
Радо
Здравей иННА,
Ще съм ти благодарен ако ми кажеш от къде може се купят буркани с винт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Понеделник
23
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook