Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прасковата - мъхестият отличник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae) и е роднина на кайсията, черешата и сливата. Тъй наречената Prunus Persiaca (Персийска слива) е изключително богат източник на разнообразие от полезни вещества, сред които така важния за човешкия организъм калий. Липсата на този минерал води до физическа отпадналост и усещане за психическа умора. В 100 гр. праскови има 197 мг. калий, който се справя отлично с умората и е една от тайните на дълголетието.

Не случайно в родината на прасковата - Китай, където плодът се култивира от хилядолетия, прасковеното дръвче е смятано за дървото на живота, а плодовете му за символ на безсмъртие. Ботаническото си име полезният плод печели поради факта, че пристига до границите на Римската империя през Персия по пътя на коприната. И досега в някои езици в наименованието на прасковата персийската следа остава: pesca (италиански), persika (шведски), персик (руски).

Освен като чудесен източник на калий, прасковата се слави и с богато съдържание на витамин С - 6.6 мг. на 100 грама. Това й придава отлично антиоксидантно действие и я превръща в помощник в строежа на здрава съединителна тъкан в тялото, както и в съюзник в борбата срещу инфекциите и вредните свободни радикали.

Праскови за безсмъртие

Известно е, че будистките монаси са приготвяли от прасковеното дърво магически печати и амулети, а клонките му са използвали за лечение на страдащи от треска, както и за прогонване на нечисти сили. Освен това прасковите са били и основната съставка на елексира на безсмъртието на старците даоси.

Антиоксидантите в прасковата освен че предпазват от онкологични заболявания, служат и като средство за прочистване от паразити и имат слабително действие. На прасковите може да се гледа и като на лесно достъпен източник на витамин А, заради бета-каротинът, който се съдържа в тях. Освен за подобряване на зрението, витамин А служи и за поддържане на здрава и красива кожа.

Плодовете на безсмъртието съдържат комплекс от минерални и пектинови вещества, които влияят много добре на бъбречната и чернодробната функция. В тях има и много соли на желязото, които нормализират обмяната на веществата и помагат при анемия. Съединенията на фосфора в прасковите пък подобряват паметта и работоспособността ни, като активизират дейността на главния мозък.

Интересен факт е, че при преработването на прасковата организма изисква повече калории, отколкото самата тя съдържа. Когато изядем една праскова, която има 60 калории, за да я усвоим ще изразходим цели 75 калории.

Подобно на кайсията ядката на прасковата съдържа витамин B 17 както и бадемово масло. Яденето й не се препоръчва, защото в нея се съдържа, макар и в малки количества, циановодородна киселина.

От костилките на прасковата обаче се получава много полезно масло, което съдържа палмитинова и линолеева киселини, както и витамините Р, А, Е, С, плюс много други ценни компоненти. Маслото се използва за подобряване на еластичността на кожата, както и за възвръщане на свежестта й. То има противовъзпалително действие и също се употребява при изгаряния, дерматити и целулит.

Гликемичният индекс на прасковите е между 30-40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 39 калории. Въглехидратите в 100 гр. праскови са 10 г.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Всичко за глюкагона
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
Вторник
25
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
Ново изследване установи, че около седем часа сън е оптималният вариант за нощна почивка, а недостатъчният...
Ефективна ли е хомеопатията
Общоприетото становище на официалната медицина е, че хомеопатията е неефективен и научно необоснован...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Какво трябва да знаем за електрическата пила за нокти?
Електрическа пила за нокти. Със сигурност сте чували точи термин. Независимо как оформяте маникюра си...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook