Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Прасковата - мъхестият отличник



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae) и е роднина на кайсията, черешата и сливата. Тъй наречената Prunus Persiaca (Персийска слива) е изключително богат източник на разнообразие от полезни вещества, сред които така важния за човешкия организъм калий. Липсата на този минерал води до физическа отпадналост и усещане за психическа умора. В 100 гр. праскови има 197 мг. калий, който се справя отлично с умората и е една от тайните на дълголетието.

Не случайно в родината на прасковата - Китай, където плодът се култивира от хилядолетия, прасковеното дръвче е смятано за дървото на живота, а плодовете му за символ на безсмъртие. Ботаническото си име полезният плод печели поради факта, че пристига до границите на Римската империя през Персия по пътя на коприната. И досега в някои езици в наименованието на прасковата персийската следа остава: pesca (италиански), persika (шведски), персик (руски).

Освен като чудесен източник на калий, прасковата се слави и с богато съдържание на витамин С - 6.6 мг. на 100 грама. Това й придава отлично антиоксидантно действие и я превръща в помощник в строежа на здрава съединителна тъкан в тялото, както и в съюзник в борбата срещу инфекциите и вредните свободни радикали.

Праскови за безсмъртие

Известно е, че будистките монаси са приготвяли от прасковеното дърво магически печати и амулети, а клонките му са използвали за лечение на страдащи от треска, както и за прогонване на нечисти сили. Освен това прасковите са били и основната съставка на елексира на безсмъртието на старците даоси.

Антиоксидантите в прасковата освен че предпазват от онкологични заболявания, служат и като средство за прочистване от паразити и имат слабително действие. На прасковите може да се гледа и като на лесно достъпен източник на витамин А, заради бета-каротинът, който се съдържа в тях. Освен за подобряване на зрението, витамин А служи и за поддържане на здрава и красива кожа.

Плодовете на безсмъртието съдържат комплекс от минерални и пектинови вещества, които влияят много добре на бъбречната и чернодробната функция. В тях има и много соли на желязото, които нормализират обмяната на веществата и помагат при анемия. Съединенията на фосфора в прасковите пък подобряват паметта и работоспособността ни, като активизират дейността на главния мозък.

Интересен факт е, че при преработването на прасковата организма изисква повече калории, отколкото самата тя съдържа. Когато изядем една праскова, която има 60 калории, за да я усвоим ще изразходим цели 75 калории.

Подобно на кайсията ядката на прасковата съдържа витамин B 17 както и бадемово масло. Яденето й не се препоръчва, защото в нея се съдържа, макар и в малки количества, циановодородна киселина.

От костилките на прасковата обаче се получава много полезно масло, което съдържа палмитинова и линолеева киселини, както и витамините Р, А, Е, С, плюс много други ценни компоненти. Маслото се използва за подобряване на еластичността на кожата, както и за възвръщане на свежестта й. То има противовъзпалително действие и също се употребява при изгаряния, дерматити и целулит.

Гликемичният индекс на прасковите е между 30-40, а енергийната й стойност за 100 гр. е 39 калории. Въглехидратите в 100 гр. праскови са 10 г.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 идеи с праскови за захранване на бебето
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Печени праскови с бадеми
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook