Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да приготвим слънчев чай?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават да се радват на аромата и вкуса на любимия билков чай. Може би само мисълта за вряща вода ви кара да се потите, но за щастие, има един по-приятен и забавен начин да приготвите обичания от вас чай – тази специфична лятна практика набира все по-голяма популярност и включва използването на слънчевата енергия за приготвяне на чудесен чай.

Как да си приготвим слънчев чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за приготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всякакъв вид по ваш вкус

Билков слънчев чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша асортимент от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и т.н.

Класически слънчев чай

1. На първо място изберете подходящ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте предвид, че съдът, който използвате трябва да е прозрачен, за да позволи на слънчевите лъчи да достигнат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има капак и е лесен за почистване, за да предотвратите появата на насекоми и други частици в чая докато кисне. Избягвайте да използвате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, освен че ще повлияе на вкуса на чая, представлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, достига максимална температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде заразен с бактерии, важно е да дезинфекцирате съда, който използвате. Поставете голяма тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, след това го извадете внимателно (ако имате щипци използвайте тях, за да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако все пак предпочитате да не използвате метода на кипене, използвайте сапун и топла вода, за да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като допълнителна предпазна мярка срещу растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист вкус.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и вкус - изберете черен или зелен чай, всякакъв вид билков или плодов. Ако искате чаят да бъде много силен, добавете повече от 5 пакетчета според личните си предпочитания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, за да намалите силата му, ако е необходимо.

5. Поставете съда на пряка слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, ако живеете в голям град, това няма да е особено подходящо) или навън на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява директно и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг период от време може да доведе до поява на бактерии). Избягвайте поставянето на съда директно върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхност.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви трябва да изглежда с наситен цвят и силен на вкус. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, ако желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален растеж, ако видите плаващи нишки или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не трябва да има гъста или подобна на сироп консистенция, ако е придобил такъв вид е негоден за пиене.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.


Билков слънчев чай

1. Изберете любими билки, които да използвате - много хора предпочитат ментата, но не е нужно да се ограничавате само до един вид, когато правите билков слънчев чай (количеството зависи от това колко силен искате да бъде чаят). Експериментирайте с различни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус например. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не изглеждат повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги внимателно със студена вода, за да помогнете за отстраняването на замърсявания и други остатъци. Не е необходимо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития предварително съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с капак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхност на пряка слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен оттенък, в зависимост от това какви билки използвате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият слънчев чай е здравословен и вкусен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте докато приготвяте любимия си чай по специалния слънчев метод, поканете приятели и заедно поглезете сетивата си със свеж вкус и аромат
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи летни коктейли с розе
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Тайните на домашната лимонада
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Изкуството на късната лятна вечеря
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Неделя
21
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Атлантическата диета - защо е толкова полезна
Традиционната диета в Северна Португалия и Северозападна Испания, известна като Южноевропейската традиционна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
Специалисти по психосоциална дейност предоставят безплатни и конфиденциални консултации на хора, които...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Кислородната вода в домашната аптечка
Вероятно и във вашата домашна аптечка се намира по някое шишенце с водороден прекис. Затова имате представа...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
7-те най-добри ползи за здравето от мента
Като популярна домашна билка, ментата всъщност е общ термин за няколко разновидности на растения от семейство...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook