Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да познаем истинския мед



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата (над 75%), а най-ценните му съставки – цветният прашец и ферментите, които изработват пчелите, не надвишават 3%. Именно те обаче дават уникалните полезни свойства на целия продукт – укрепващо организма и имунната система.

Само до преди 500 години медът бил основният подслаждащ продукт в Европа. С него се приготвяли всички сладкиши и дори алкохолните напитки. През XVI век обаче испанците донесли от колонизираните си територии захарта. Тъй като била много по-евтина, тя бързо набрала популярност и скоро изместила меда от трапезата на европейците. Днес медът се използва изключително рядко в производството и дори традиционни продукти като меденките често съдържат заместители.

Цветът, ароматът и качествата на меда зависят от растенията, от които е събиран. Той е като ковчеже със съкровища, в което се съхраняват най-полезните вещества от цветовете. Затова всеки вид мед си има специализация – например акациевият облекчава стомашно-чревни проблеми, а липовият има антибактериално и противовъзпалително действие. Това ценно качество обаче може да има и обратна страна. Например медът от отровни растения като азалията е особено опасен. Той причинява силно опиянение, а понякога и смърт. Но за наше успокоение шанса да попаднем на него по нашите географски ширини е равен на нула.

Ако медът е събиран предимно от един вид растение, то той се нарича монофлорален. В повечето случаи обаче пчелите преработват нектар от всички растения в близост до кошера и тогава медът е полифлорален. За класификация се използва вида на местността – полски, горски или планински.

Пчелите обаче събират не само цветен прашец. Ако около кошера няма изобилие на цъфтящи растения те събират т. н. манна – сладък сок, които се отделя от някои дървета или по-рядко от секретите на други насекоми. Той е тъмен на цвят и има специфичен аромат. Относно полезните му качества мненията са крайни. Едни специалисти го обявяват за най-ценния продукт на пчелите, а други твърдят, че в големи дози може да бъде токсичен.

Да си купите качествен мед е истинско изкуство. Заради високата му цена можете да попаднете на продукт със съмнителен произход. В някои случаи пчелите са били хранени със захарен сироп и полученият мед на практика не съдържа никакви полезни вещества. В други истински мед е смесен с глюкоза. Ето и няколко съвета как да различите качествения мед от фалшификата:

Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави само акациевият мед, които съдържа предимно фруктоза.

Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е накъртващо сладък.

Ако медът се пени, когато го добавяте към напитката си, значи е незрял.

Поставете лъжичка мед в чаша с вода. Ако тъмни частици се утаят на дъното й, значи медът е замърсен.


Коментари
2022-11-17 #28
Ивайло Филипов
Защо пишете неверни неща?
Определени видове мед, при спазване на всички хигиенно техники на вадене и съхранение не кристализират и те са едни от най-добрите медове.
Това че слънчогледовия мед, като най-масов захаросва за десет дни не значи че един мед от билки от планината ще захароса.
Имам мед от 2016, преди шест години, в бурканче, течен и без едно кристалче
Хоби пчелар съм и имам поглед върху меда от малък
2016-12-14 #27
Елина
Абсолютно съм съгласна за предупреждението на Мария НЕ СИ КУПУВАЙТЕ мед от района на Триград, Дяволското гърло и Бачковския манастир купих си такъв преди 6 месеца и още е течен и не е кристализирал , само на цвят са го докарали на вкус и на мирис няма нищо общо с истински мед. Там продават фалшив мед.
2016-05-10 #26
монка
Купих фалшив мед на пътя до Рилски Манастир. Там го продават за чист от района, но е захарен сироп. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ СЕРГИИТЕ ПОКРАЙ ПЪТЯ
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Вторник
10
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook