Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да познаем истинския мед



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата (над 75%), а най-ценните му съставки – цветният прашец и ферментите, които изработват пчелите, не надвишават 3%. Именно те обаче дават уникалните полезни свойства на целия продукт – укрепващо организма и имунната система.

Само до преди 500 години медът бил основният подслаждащ продукт в Европа. С него се приготвяли всички сладкиши и дори алкохолните напитки. През XVI век обаче испанците донесли от колонизираните си територии захарта. Тъй като била много по-евтина, тя бързо набрала популярност и скоро изместила меда от трапезата на европейците. Днес медът се използва изключително рядко в производството и дори традиционни продукти като меденките често съдържат заместители.

Цветът, ароматът и качествата на меда зависят от растенията, от които е събиран. Той е като ковчеже със съкровища, в което се съхраняват най-полезните вещества от цветовете. Затова всеки вид мед си има специализация – например акациевият облекчава стомашно-чревни проблеми, а липовият има антибактериално и противовъзпалително действие. Това ценно качество обаче може да има и обратна страна. Например медът от отровни растения като азалията е особено опасен. Той причинява силно опиянение, а понякога и смърт. Но за наше успокоение шанса да попаднем на него по нашите географски ширини е равен на нула.

Ако медът е събиран предимно от един вид растение, то той се нарича монофлорален. В повечето случаи обаче пчелите преработват нектар от всички растения в близост до кошера и тогава медът е полифлорален. За класификация се използва вида на местността – полски, горски или планински.

Пчелите обаче събират не само цветен прашец. Ако около кошера няма изобилие на цъфтящи растения те събират т. н. манна – сладък сок, които се отделя от някои дървета или по-рядко от секретите на други насекоми. Той е тъмен на цвят и има специфичен аромат. Относно полезните му качества мненията са крайни. Едни специалисти го обявяват за най-ценния продукт на пчелите, а други твърдят, че в големи дози може да бъде токсичен.

Да си купите качествен мед е истинско изкуство. Заради високата му цена можете да попаднете на продукт със съмнителен произход. В някои случаи пчелите са били хранени със захарен сироп и полученият мед на практика не съдържа никакви полезни вещества. В други истински мед е смесен с глюкоза. Ето и няколко съвета как да различите качествения мед от фалшификата:

Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави само акациевият мед, които съдържа предимно фруктоза.

Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е накъртващо сладък.

Ако медът се пени, когато го добавяте към напитката си, значи е незрял.

Поставете лъжичка мед в чаша с вода. Ако тъмни частици се утаят на дъното й, значи медът е замърсен.


Коментари
2016-12-14 #27
Елина
Абсолютно съм съгласна за предупреждението на Мария НЕ СИ КУПУВАЙТЕ мед от района на Триград, Дяволското гърло и Бачковския манастир купих си такъв преди 6 месеца и още е течен и не е кристализирал , само на цвят са го докарали на вкус и на мирис няма нищо общо с истински мед. Там продават фалшив мед.
2016-05-10 #26
монка
Купих фалшив мед на пътя до Рилски Манастир. Там го продават за чист от района, но е захарен сироп. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ СЕРГИИТЕ ПОКРАЙ ПЪТЯ
2015-07-04 #25
Мария
Не си вземайте " МЕД" от района на ТРИГРАД и ТЕЛЕШ ( продаван около пещерите) .Продават ГЛЮКОЗА за мед. Купих си мед от кръвен здравец, мед от мента , мед от мурсалски чай и всичко е силно ароматизирана глюкоза , още имам три буркана от миналата година и си стоят незахаросани.Взех си и листовка за ползите от различните видове мед с телефон ,но никой не ми отговаря. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ МЕД ОТ ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Сряда
28
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook