Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата (над 75%), а най-ценните му съставки – цветният прашец и ферментите, които изработват пчелите, не надвишават 3%. Именно те обаче дават уникалните полезни свойства на целия продукт – укрепващо организма и имунната система.
Само до преди 500 години медът бил основният подслаждащ продукт в Европа. С него се приготвяли всички сладкиши и дори алкохолните напитки. През XVI век обаче испанците донесли от колонизираните си територии захарта. Тъй като била много по-евтина, тя бързо набрала популярност и скоро изместила меда от трапезата на европейците. Днес медът се използва изключително рядко в производството и дори традиционни продукти като меденките често съдържат заместители.
Цветът, ароматът и качествата на меда зависят от растенията, от които е събиран. Той е като ковчеже със съкровища, в което се съхраняват най-полезните вещества от цветовете. Затова всеки вид мед си има специализация – например акациевият облекчава стомашно-чревни проблеми, а липовият има антибактериално и противовъзпалително действие. Това ценно качество обаче може да има и обратна страна. Например медът от отровни растения като азалията е особено опасен. Той причинява силно опиянение, а понякога и смърт. Но за наше успокоение шанса да попаднем на него по нашите географски ширини е равен на нула.
Ако медът е събиран предимно от един вид растение, то той се нарича монофлорален. В повечето случаи обаче пчелите преработват нектар от всички растения в близост до кошера и тогава медът е полифлорален. За класификация се използва вида на местността – полски, горски или планински.
Пчелите обаче събират не само цветен прашец. Ако около кошера няма изобилие на цъфтящи растения те събират т. н. манна – сладък сок, които се отделя от някои дървета или по-рядко от секретите на други насекоми. Той е тъмен на цвят и има специфичен аромат. Относно полезните му качества мненията са крайни. Едни специалисти го обявяват за най-ценния продукт на пчелите, а други твърдят, че в големи дози може да бъде токсичен.
Да си купите качествен мед е истинско изкуство. Заради високата му цена можете да попаднете на продукт със съмнителен произход. В някои случаи пчелите са били хранени със захарен сироп и полученият мед на практика не съдържа никакви полезни вещества. В други истински мед е смесен с глюкоза. Ето и няколко съвета как да различите качествения мед от фалшификата:
Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца след като е изваден от кошера той започва да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави само акациевият мед, които съдържа предимно фруктоза.
Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е много светъл, няма аромат и вкусът му е накъртващо сладък.
Ако медът се пени, когато го добавяте към напитката си, значи е незрял.
Поставете лъжичка мед в чаша с вода. Ако тъмни частици се утаят на дъното й, значи медът е замърсен.
|
Коментари
2022-11-17 #28 Ивайло Филипов Защо пишете неверни неща?
Определени видове мед, при спазване на всички хигиенно техники на вадене и съхранение не кристализират и те са едни от най-добрите медове.
Това че слънчогледовия мед, като най-масов захаросва за десет дни не значи че един мед от билки от планината ще захароса.
Имам мед от 2016, преди шест години, в бурканче, течен и без едно кристалче
Хоби пчелар съм и имам поглед върху меда от малък
2016-12-14 #27 Елина Абсолютно съм съгласна за предупреждението на Мария НЕ СИ КУПУВАЙТЕ мед от района на Триград, Дяволското гърло и Бачковския манастир купих си такъв преди 6 месеца и още е течен и не е кристализирал , само на цвят са го докарали на вкус и на мирис няма нищо общо с истински мед. Там продават фалшив мед.
2016-05-10 #26 монка Купих фалшив мед на пътя до Рилски Манастир. Там го продават за чист от района, но е захарен сироп. НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ СЕРГИИТЕ ПОКРАЙ ПЪТЯ
2015-07-04 #25 Мария Не си вземайте " МЕД" от района на ТРИГРАД и ТЕЛЕШ ( продаван около пещерите) .Продават ГЛЮКОЗА за мед. Купих си мед от кръвен здравец, мед от мента , мед от мурсалски чай и всичко е силно ароматизирана глюкоза , още имам три буркана от миналата година и си стоят незахаросани.Взех си и листовка за ползите от различните видове мед с телефон ,но никой не ми отговаря. НЕ СИ КУПУВАЙТЕ МЕД ОТ ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
2013-08-19 #24 Кольо Филев Аз за пьрви пьт извадих мед -две тенекии и се убедих в качеството на меда-най бьрзо кристализира меда от сльнчогледа.Не използваш ли захар -няма как да ти е фалшив меда. К.Филев.
2013-02-10 #23 нуниш така тези варианти много ми помогнаха! Благодаря ви.
2011-11-07 #22 nikoko А що се отнася за вероятноста да е некачествен, тя е много,много по-малка от тази сиренето или кашкавала да е такъв.
2011-11-07 #21 nikoko Съгласен съм с това мнение и бих отишъл и по-далеч. Нека всеки почитател на мед да си намери \" личен пчелар\", както си има и личен лекар.
2011-11-07 #20 Iskra nikoko, сега видях, че всъщност цитирате друг коментар. Така че съм отговорила на "пчелица с болка", а не на вас.
Разбира се, че течният мед, които ни предлагат посред зима може да е акациев (или поне част от него). Има много по-голяма вероятността обаче просто да е некачествен. А когато човек купува от някоя сергия или магазин няма възможност да прави разследване. Затова за хората, които не познават проверен производител, най-сигурния метод е да купуват захаросан мед.
2011-11-07 #19 nikoko Iskra, един въпрос! Вече не е лято, ноември. Няма как да съм го изкарал меда сега. Но той все още е течен! Значи ли, че не е "истински". И ако значи, заповядай да ти подаря един буркан, за до го дегустираш и изследваш / в съответната лаборатория / и нека след това фактите да отговорят на дискусията.
ПП. Готов съм да поема всички разходи по изследването, ако се окаже, че меда е с отклонения от изискванията.
2011-11-02 #18 Iskra nikoko, мисля, че следващото изречение след цитираното много добре пояснява, какво имам предвид. А дали меда е от тази или миналата година няма, как да знаем, защото ако продавачът е решил да ни ни подведе със съдържанието, няма да се посвени и от една малка лъжа. Затова споменавам летния сезон от чисто практична страна - тоест,ако вече не е лято и няма, как медът да е изваден току-що, а продължава да е в течно състояние, по-добре да не купуваме.
2011-11-02 #17 nikoko \"Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон\"-ГРЕШКА истинският мед е в течно състояние само 3-4 седмици след изваждането/центруфугирането/.От вашето твърдение излиза , че мед от предишна реколта през лятото е втечнен ,а това не е така.
И аз бих казал ГРЕШКА за това твърдение. Но няма смисъл. Меда който произвеждам от вече 20 години и за когото претендирам /а и имам съответните доказателства/ , че е истински, кристализира по различно време и с изключение на този от рапица и слинчоглед никога за 3-4 седмици. Нещо повече,един и същи вид кристализира по различно време, в зависимост от начина му на съхранение/дали е бил на постоянна температура около 15-20 градуса или на хладно-около 5 градуса/. Има и други фактори които влияят на бързината на кристализация.
Проблема тук е в твърденията на различните колеги, повлияни единствено от собственият им интерес. Някой / като по-горните твърдения/ СЕ опитват да рекламират кристалния мед, защото или вадят само видиве богати на рапица и слинчоглвд, или след центофугирането му го сипват веднага в буркани, които съхранени на по-хладно място кристализират по-бързо. За да го продадат по-лесно те преекспонират неговите качества и го рекламират по този начин. Медът им естествено е качествен, НО ДАЛИ МОЯТ ТАКЪВ, КОЙТО ПО ТОВА ВРЕМЕ ОЩЕ НЕ Е КРИСТАЛИЗИРАЛ и който е с невероятно съдържание на билки, акация, липа, мащерка и др. е по-лош????? Отговорете си сами на този въпрос и нека да не сме \"по католици от папата\". Е и аз имам кристализирал такъв и клиенти като по-горе говорящите, които го предпочитат. Няма лошо. Но имам и талива , желаещи течен и съответно си го търсят- и го намират. Е , РАЗБИРА СЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА такъв остава само акацията.
2011-11-02 #16 Tedi Има едно мгазинче за пчелен мед и пчелни продукти в Надежда 1, бл. 126 вх В мисля, че беше. Хората са наистина производители, меда е истински и евтин. Има голямо разнообразие от видове мед и разфасовки, също и пчелни продукти на ниска цена. Редовно си купувам от там и съм много доволен.
2011-11-02 #15 Tedi Абсолютно прав си...
2011-08-02 #14 nikoko Химическия молив???? Никаква класика. Единственото нещо което показва е наличието на по-голямо к-во водно съдържание. Акацията е мед с точно такова /в повечето случаи/ съдържание. Е дори да е качествен, химическия молив ще се "разводни". Значи ли тъова, че този нежен мед е некачествен?
Господи, би перефразирал един известен наш книжовник, въздай истината за този единствено натурален продукт добиван от човека и изведи от заблуждение харата относно неговите качества. АМИН.
2011-08-02 #13 nikoko Захаросан е неправилно - казва се кристализирал. И .защо само кристализиралия да е качествен? Неистина. Пресния мед в голямата си част е в течно състояние, като в зависимост от вида, съхранението си и др, фактори кристализира по различно време.
2011-04-17 #12 Мати Номерът с химическия молив е класика. Скоро по неволя открих съвременен - чаят ми посиня: Добавете орехови четупки към чая и подсладете с мед. Ако не е истински, гарантирам чудесен син цвят.
2011-01-14 #11 Mincho Spasov Затова си купувайте 100% натурален мед от мен
Събран от работливи пчелички в северо-източна България
2010-10-24 #10 fido химически молив, така се тества чистия пчелен мед
2010-09-01 #9 Инна Георгиева До колкото знам, когато се слага в чай, водата не трябва да е много гореща, за да не се губят полезните му свойства.
2010-09-01 #8 jiji Благодаря за информацията. Досега бях в неведение как да си избера мед. Семейството ми ползва мед, както за чай, така и за правене на сладкиши. Ако има още информация моля споделете.
2010-02-10 #7 Milena Drajkova Здравейте,познавачки на меда,хареса ми компетентността ви,всичко казано е вярно-истинският мед е захаросан.Фенка съм на почти всички пчелни продукти-прашец,прполис и др. и намирам,че са много полезни.
2010-02-10 #6 Инна Георгиева Пчелица, днес било ден на пчеларя. Честит професионален празник
2010-02-06 #5 пчелица до plovdivchankata
Живея и работя в София.Пчеларството е любов,хоби и малък доход за семейството ни.Благодаря за разбирането."Въпроса е , че дори цената може да се окаже не гарантираща качество"-затова го продавам само на хора които ме познават като "човек" /извинявам се за нескромния израз /.
2010-02-06 #4 пчелица "ако купя мед и до 4 седмици не се втвърди значи не е истински така ли?"
Ако е купен през август до края на септември вече е захаросан. Така че според мен да.Имали сме случаи в които поради ангажименти го изваждаме чак в края на август и меда е захаросан във самата пита.Такива пити изваждаме и съхраняваме за пролетта за да подхраним с тях по-слаби семейства т.е. с мед а не с боклуци.
2010-02-05 #3 Инна Георгиева Пчелица, това значи че ако купя мед и до 4 седмици не се втвърди значи не е истински така ли?
2010-02-05 #2 plovdivchankata Пчелица да ти кажа в по големия град е трудно да намериш пчелари, че какво говорим за тазкива дет да им имаш доверие?
То едно сладко с някви химии колко струва. Въпроса е , че дори цената може да се окаже не гарантираща качество
2010-02-05 #1 пчелица с болка 1."Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон"-ГРЕШКА истинският мед е в течно състояние само 3-4 седмици след изваждането/центруфугирането/.От вашето твърдение излиза , че мед от предишна реколта през лятото е втечнен ,а това не е така.
2.Да си купите качествен мед е истинско изкуство-ГРЕШКА прочетете малко спец. литература по въпроса и най -важното купувайте от пчелари на които имате доверие.
3.като знам колко е трудоемка грижата за пчелите, въпреки че моята намеса е само в преглед на състоянието на кошерите поставянето на основи , изваждането на меда и зазимяване не мисля че цена от 6-7лв. е висока.
А лъжци винаги е имало и са печелили от нас и по-лековни хора разпространявайки лъжи.И с аромат могат да ви излъжат и с цвят какъвто искате. За това проверявайте и "пийте вода от извора".
|
|
Вторник 10 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
|