Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на вкусната и полезна зелена салата


Съветите на Джейми Оливър


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач, за да ги направим такива, към тях трябва да се настроим творчески, ако трябва - да променим изцяло виждането си. Традиционно българите смятаме салатата за гарнитура или нещо, с което си пием аперитива, но вече е пределно ясно, че тя си е едно пълноценно, вкусно и засищащо ястие. Стига да знаем как да я приготвяме.

Както е една импровизация, така и всяка зелена салата си има своите базови правила и тънкости, които е добре да познаваме, за да я преоткрием и да й се наслаждаваме.


В центъра на вниманието: Листните салати

Ползвайте цели зелени салати, вместо листа или предварително нарязани. Не пестим кой знае колко време, но така хем виждаме цялата салата, хем получаваме и най-крехките й листенца, и по-солидните, които придават обем. Измиването става под течаща студена вода и ако желаете - може да накиснете чистите листа в студена вода. Смята се, че при накисване се извличат нитратите.



Когато имаме салати и зеленолистни, трябва максимално да отстраним водата от тях, след като са измити. Това може да стане със специална центрофуга за салата, може и да ги оставим на кухненска хартия. Струва си да се отдели това време или да се купи този уред, ако обичате салата. Колкото по-малко вода има, толкова по-добре попива дресингът, вместо да се утаи на дъното на купата.

Винаги накъсвайте, вместо да режете с нож листните салати. Така те остава пухкави, соковете се запазват. Когато ги режем на дъската, обратно - смачкваме ги и при натиска - сокът се отделя. Накъсването е на удобни за ядене парченца и не твърде внимателно. Подхождайте със замах. Заедно със салатите накъсайте и зелени подправки като босилек, мента, или зеленолистни като спанак, кейл. Руколата остава цяла, както и бейби салатките. Така ще се смесят равномерно с по-едрите салати и ще дадат аромат и вкус, тъй като те са по-богати на вода, отколкото на отличим вкус.


Текстура и полезни съставки: Въглехидрати, протеини, витамини



Зеленчуци като краставица, тиквичка, морков може да бъдат нарязани с картофобелачката на ленти, вместо на парченца, както е обичайно. Това дава интересен вид на всяка салата, привкус на професионален подход и отношение. Така и салатата ще остане пухкава, вместо да падне под тежестта на краставиците например.





Протеини може да са сурови ядки и семена - тиквени, слънчогледови, кедрови, смляно ленено семе, кашу, орехи, сусам. Стига да са малко предварително накиснати и сурови - те са богати на протеини и аминокиселини. Ще направят салата по-балансирана и тя ще запази от обема си. Традиционно за нас е свареното яйце, но то, като по-тежко може да се добавя чак накрая при сервиране. Протеини могат да дойдат и от сирена - моцарелата е подходяща за листните салати, но може и някое от сините сирена. Риба тон също е добра идея. Протеини има и в бобовите - леща, био боб, боб мунг, нахут, в пъдпъдичите яйца и кълновете.

Въглехидратите в зелената салата могат да дойдат от крутони, по-дребна сварена паста или от житни култури като булгур, жито, ечемик, елда, киноа, царевица, дори някои видове ориз като див ориз или кафяв ориз. Сварете ги предварително в леко подсолена вода, колкото да омекнат, отцедете добре и добавете в салатата.

Кафевият ориз и пълнозърнестата паста допълват аминокиселините от бобовите и правят белтъка пълноценен за усвояване. Това е особено важно за вегани и вегетарианци.


На финала: Дресингът

Виж здравословни мазнини
Различни видове оцет

Когато всичко е сложено в голяма купа, идва финалът - овкусяването. Първото правило е, че то трябва да стане непосредствено преди сервиране на салатата. Колкото по-дълго време дресингът е в нея, толкова по-бързо солта и киселината извличат соковете на зеленчуците и тя остава тъжна каша на дъното на купата. Смисълът от дресинга е освен да се овкуси салатата, но и някои хранителни елементи да се усвоят по-добре. Киселините и мазнините въздействат и на стомашните сокове, и на самите хранителни вещества. Витамин А например е мастноразтворим.



Смесвайте дресинга предварително в малко бурканче. Първо, може да остане и е добре да бъде съхранен в съд, който се затваря, и второ - с разтръскване на бурканчето съставките ще се смесят идеално. Рецептата на Джейми е мазнина:киселина = 3:1. Мазнината и киселината е по избор - зехтин или друга сурово пресована мазнина и оцет (винен, ябълков, балсамов), лимонов сок, сок от лайм. Когато се смесят, киселината отива на дъното и се вижда горе-долу съотношението. Добавяме сол и черен пипер и здравата разтръскваме, задължително още веднъж преди овкусяването.



Когато основният дресинг е готов, може да надграждаме вкуса с дижонска горчица, кисело мляко, сухи подправки и каквото обичаме като вкус. Много е важно да не прекаляваме с дресинга. Той не бива да потиска вкусовете на салатата, а да ги подчертава. По-малко, по-добре.



И така, готови сме със суровата салата в купата и имаме намерение скоро да я поднесем. Тръскаме дресинга, поливаме и, най-добре с ръце, внимателно я объркваме с движение нагоре във въздуха, все едно оправяме къдрици. Така пазим височината и обема на нашата салата. Загребваме с две ръце и слагаме по чиниите.



Източник: You tube канала на Джейми Оливър - FoodTube
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Как да изберем мебели за спалнята
Събота
3
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Само още 5 минути!
„Винаги закъсняваш“, „Чакам те от половин час“, „Хайде, де, какво направи?“, „Никога не си готова навреме“......
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
Според разпространеното мнение, човек се ражда след 9 месечно развитие в майчината утроба. Според китайската...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook