Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво се крие в месните продукти


Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава обаче, месото е не по-малко богато на витамини и минерали. Не бива да забравяме и животинските белтъчини, които са „строителния материал” за нашите мускули и кости.

Какво се крие в месото, което не можем да си доставим пълноценно с вегетарианска храна? Например желязото се съдържа в достатъчни количества както в растенията, така и в животинските продукти. На практика обаче този минерал се усвоява най-пълноценно от месото.

Най-важния за растежа и здравината на костите витамин D се съдържа единствено в животинските продукти. За улеснение на всички вегетарианци обаче той е един от малкото витамини, който организмът може да синтезира и сам през кожата. Това обаче, което трябва да се има предвид е, че слънчевия загар спира производството на витамин D и приемането му чрез храната става наложително.

Животинските продукти са и първенци по съдържание на витамини от групата В. И ако повечето полезни вещества в месото са почти изцяло заменими, то витамин В 12 не се съдържа в растителната храна и не може да се набави по друг начин. Недостигът му е изключително опасен и може да причини злокачествена анемия и нервни смущения. Останалите полезни вещества, които се съдържат в големи количества в месото, освен вече споменатите белтъчини, са цинк, магнезии, фосфор, калий и витамин А.

От казаното до тук се налага изводът, че тоталното изключване на месните продукти от менюто ни, в една или друга степен, е вредно за здравето. Прекомерната им употреба обаче също има негативни последствия върху организма. Наситените мазнини в животинските продукти водят до затлъстяване и повишават „лошия холестерол”, а оттам и опасността от сърдечно-съдови заболявания.

Когато се храним с месо, ние сме в края на хранителната верига и така поемаме всички натрупани токсини, канцерогенни вещества и болестотворни бактерии. И тъй като месото преминава четири пъти по-бавно през храносмилателната ни система, отколкото растителната храна, вредното им въздействие многократно се засилва.

При усвояването на месото се отделя и един особено опасен отпадъчен продукт за организма – пикочната киселина. При завишена консумация на месо, бъбреците не успяват да се справят с нея и тя довежда до сериозни увреждания на ставите и вътрешните органи. Заболявания, които са причинени от този отпадъчен продукт са подаграта, ревматизмът и артритът.

Така и двете крайности – вегетарианството и прекомерната консумация на месо са еднакво неестествени за човешкия организъм. Факт е, че най-близките ни роднини, приматите, са всеядни, с преобладаващ растителен начин на хранене. Логично е и за нас хората, това също да бъде най-здравословното меню. Затова хапвайте месни продукти, но не повече от 3 пъти седмично. Отвъд всички аргументи, в полза на месото обаче остава етичният проблем за убийството на животни.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook