Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво се крие в месните продукти


Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава обаче, месото е не по-малко богато на витамини и минерали. Не бива да забравяме и животинските белтъчини, които са „строителния материал” за нашите мускули и кости.

Какво се крие в месото, което не можем да си доставим пълноценно с вегетарианска храна? Например желязото се съдържа в достатъчни количества както в растенията, така и в животинските продукти. На практика обаче този минерал се усвоява най-пълноценно от месото.

Най-важния за растежа и здравината на костите витамин D се съдържа единствено в животинските продукти. За улеснение на всички вегетарианци обаче той е един от малкото витамини, който организмът може да синтезира и сам през кожата. Това обаче, което трябва да се има предвид е, че слънчевия загар спира производството на витамин D и приемането му чрез храната става наложително.

Животинските продукти са и първенци по съдържание на витамини от групата В. И ако повечето полезни вещества в месото са почти изцяло заменими, то витамин В 12 не се съдържа в растителната храна и не може да се набави по друг начин. Недостигът му е изключително опасен и може да причини злокачествена анемия и нервни смущения. Останалите полезни вещества, които се съдържат в големи количества в месото, освен вече споменатите белтъчини, са цинк, магнезии, фосфор, калий и витамин А.

От казаното до тук се налага изводът, че тоталното изключване на месните продукти от менюто ни, в една или друга степен, е вредно за здравето. Прекомерната им употреба обаче също има негативни последствия върху организма. Наситените мазнини в животинските продукти водят до затлъстяване и повишават „лошия холестерол”, а оттам и опасността от сърдечно-съдови заболявания.

Когато се храним с месо, ние сме в края на хранителната верига и така поемаме всички натрупани токсини, канцерогенни вещества и болестотворни бактерии. И тъй като месото преминава четири пъти по-бавно през храносмилателната ни система, отколкото растителната храна, вредното им въздействие многократно се засилва.

При усвояването на месото се отделя и един особено опасен отпадъчен продукт за организма – пикочната киселина. При завишена консумация на месо, бъбреците не успяват да се справят с нея и тя довежда до сериозни увреждания на ставите и вътрешните органи. Заболявания, които са причинени от този отпадъчен продукт са подаграта, ревматизмът и артритът.

Така и двете крайности – вегетарианството и прекомерната консумация на месо са еднакво неестествени за човешкия организъм. Факт е, че най-близките ни роднини, приматите, са всеядни, с преобладаващ растителен начин на хранене. Логично е и за нас хората, това също да бъде най-здравословното меню. Затова хапвайте месни продукти, но не повече от 3 пъти седмично. Отвъд всички аргументи, в полза на месото обаче остава етичният проблем за убийството на животни.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Четвъртък
4
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook