Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосово масло за здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове и лосиони, то прави чудеса с кожата и косата ни. Последните изследвания показват, че то има много по-широк спектър на действие и ако се приема вътрешно, дава много добри резултати за цялостното оздравяване на организма.

Ефектите на кокосовото масло се дължат на комбинацията от наситени мастни киселини – лауринова, капринова и каприлинова и др., които имат антимикробни, антиоксидантни, антигъбични и антибактериални свойства. В източните страни, където това масло се полза за хранене и готвене, редица заболявания въобще не се проявяват. Обичайният дневен прием е две супени лъжици, но преди да предприемете каквото и да е лечение, консултирайте се със специалист. Кокосовото масло съдържа освен това витамин Е, витамин К и желязо.

Кокосовото масло и ползите му за здравето

Сърдечни проблеми. Въпреки наличието на наситени мастни киселини, кокосовото масло всъщност е добро за сърцето. Лауриновата киселина предотвратява образуването на „лош” холестерол и действа добре срещу високо кръвно налягане. Подобрява функцията и структурата на кръвоносните съдове и помага при атеросклероза.

Имунитет. Мастните кисели с техните антимикробни свойства засилват работата на имунната система. Монолауринът (продукт на лауриновата киселина) унищожава широка гама от бактерии и вируси като херпес, щамове на грипа, цитомегаловирус, листерия, хелиобактер пилори, хепатит, заушка и др. Може да се използва както от възрастни така и от деца, в чист вид или като част от десерти и ястия.

Храносмилане и отслабване. Силното му действие срещу гъбични инфекции и други причинители на болести, помага на стомаха и храносмилателната система. В кулинарно отношение помага за усвояването на мастноразтворимите витамини, минералите и аминокиселините. Мастните киселини в кокосовото масло имат къси и средни вериги, което ги прави лесноусвояеми, като те помагат на тялото да изхвърли излишните килограми. Влияе добре и на щитовидната жлеза, и на цялата еднокринна система, което го прави добро средство за отслабване.

Кандидоза. Кандида (най-често Candida Albicans) е гъбичка, която се намира в стомаха на човек и при наличието на добри условия за нейното развитие, се увеличава многократно, преминава през стените на червата и прониква в кръвния поток, причинявайки различни вътрешни инфекции, инфекции, умора, суха и белеща се кожа, сърбежи и др. Каприновата киселина, която се намира и в майчиното мляко, има силни противогъбични свойства и унищожава гъбичките независимо къде по тялото се намират.

Кокосовото масло може да се използва като профилактика или лечение на кандида. Започва се с малки дози, които постепенно се увеличават. Прилага се както вътрешно, така и външно като действието му е меко, а не драстично. Това помага на организма да се справи със симптомите, които съпътстват изхвърлянето на гъбичната инфекция от тялото. Омекотява и лекува засегнати участъци по повърхността на кожата.

Кариес. Потъмняването и разрушаването на зъбния емайл се свързва с гъбичките и бактериите, които се намират в устата. Когато количеството на патогенните такива стане по-голямо от това на „добрите” бактерии, започва образуването на кариес. Кокосовото масло е идеалната съставка на домашната паста за зъби (кокосово масло, хлебна сода, ментол) тъй като предотвратява и лекува кариес, заради антимикробните и антигъбичните си свойства. Освен това спомага за усвояването на калция, което подобрява състоянието на зъбите и костите.

Инфекции. Вътрешни или външни, много добре се повлияват от кокосовото масло. Обриви от различен произход и зачервявания на кожата се облекчават заради тънкия защитен слой, който маслото оставя върху кожата. Действа добре при възпаления на гърлото, както и на отделителната и сърдечно-съдовата системи. Може да се използва като средство за успокояване на организъм, който е склонен към възпаления от различен произход. Влияе добре на черния дроб, бъбреците, панкреаса, костите и се използва като профилактично средство или лечение на рак и Алцхаймер.

След всичко изброено става ясно, че кокосово масло е добре да има във всеки дом. Външно кокосовото масло се прилага директно, след като се подържи за малко в ръка, за да стане течно (под 24 градуса е в твърдо състояние). Вътрешно се приема в чист вид или се заменя използването на други масла с кокосово масло в някои рецепти. Може да се яде сурово или в готвени ястия, важното е да присъства, независимо в какъв вид в менюто ни, за да се радваме на ползите за здравето на това ароматно масло, което има приятен вкус и лека консистенция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
Понеделник
9
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook