Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосово масло за здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове и лосиони, то прави чудеса с кожата и косата ни. Последните изследвания показват, че то има много по-широк спектър на действие и ако се приема вътрешно, дава много добри резултати за цялостното оздравяване на организма.

Ефектите на кокосовото масло се дължат на комбинацията от наситени мастни киселини – лауринова, капринова и каприлинова и др., които имат антимикробни, антиоксидантни, антигъбични и антибактериални свойства. В източните страни, където това масло се полза за хранене и готвене, редица заболявания въобще не се проявяват. Обичайният дневен прием е две супени лъжици, но преди да предприемете каквото и да е лечение, консултирайте се със специалист. Кокосовото масло съдържа освен това витамин Е, витамин К и желязо.

Кокосовото масло и ползите му за здравето

Сърдечни проблеми. Въпреки наличието на наситени мастни киселини, кокосовото масло всъщност е добро за сърцето. Лауриновата киселина предотвратява образуването на „лош” холестерол и действа добре срещу високо кръвно налягане. Подобрява функцията и структурата на кръвоносните съдове и помага при атеросклероза.

Имунитет. Мастните кисели с техните антимикробни свойства засилват работата на имунната система. Монолауринът (продукт на лауриновата киселина) унищожава широка гама от бактерии и вируси като херпес, щамове на грипа, цитомегаловирус, листерия, хелиобактер пилори, хепатит, заушка и др. Може да се използва както от възрастни така и от деца, в чист вид или като част от десерти и ястия.

Храносмилане и отслабване. Силното му действие срещу гъбични инфекции и други причинители на болести, помага на стомаха и храносмилателната система. В кулинарно отношение помага за усвояването на мастноразтворимите витамини, минералите и аминокиселините. Мастните киселини в кокосовото масло имат къси и средни вериги, което ги прави лесноусвояеми, като те помагат на тялото да изхвърли излишните килограми. Влияе добре и на щитовидната жлеза, и на цялата еднокринна система, което го прави добро средство за отслабване.

Кандидоза. Кандида (най-често Candida Albicans) е гъбичка, която се намира в стомаха на човек и при наличието на добри условия за нейното развитие, се увеличава многократно, преминава през стените на червата и прониква в кръвния поток, причинявайки различни вътрешни инфекции, инфекции, умора, суха и белеща се кожа, сърбежи и др. Каприновата киселина, която се намира и в майчиното мляко, има силни противогъбични свойства и унищожава гъбичките независимо къде по тялото се намират.

Кокосовото масло може да се използва като профилактика или лечение на кандида. Започва се с малки дози, които постепенно се увеличават. Прилага се както вътрешно, така и външно като действието му е меко, а не драстично. Това помага на организма да се справи със симптомите, които съпътстват изхвърлянето на гъбичната инфекция от тялото. Омекотява и лекува засегнати участъци по повърхността на кожата.

Кариес. Потъмняването и разрушаването на зъбния емайл се свързва с гъбичките и бактериите, които се намират в устата. Когато количеството на патогенните такива стане по-голямо от това на „добрите” бактерии, започва образуването на кариес. Кокосовото масло е идеалната съставка на домашната паста за зъби (кокосово масло, хлебна сода, ментол) тъй като предотвратява и лекува кариес, заради антимикробните и антигъбичните си свойства. Освен това спомага за усвояването на калция, което подобрява състоянието на зъбите и костите.

Инфекции. Вътрешни или външни, много добре се повлияват от кокосовото масло. Обриви от различен произход и зачервявания на кожата се облекчават заради тънкия защитен слой, който маслото оставя върху кожата. Действа добре при възпаления на гърлото, както и на отделителната и сърдечно-съдовата системи. Може да се използва като средство за успокояване на организъм, който е склонен към възпаления от различен произход. Влияе добре на черния дроб, бъбреците, панкреаса, костите и се използва като профилактично средство или лечение на рак и Алцхаймер.

След всичко изброено става ясно, че кокосово масло е добре да има във всеки дом. Външно кокосовото масло се прилага директно, след като се подържи за малко в ръка, за да стане течно (под 24 градуса е в твърдо състояние). Вътрешно се приема в чист вид или се заменя използването на други масла с кокосово масло в някои рецепти. Може да се яде сурово или в готвени ястия, важното е да присъства, независимо в какъв вид в менюто ни, за да се радваме на ползите за здравето на това ароматно масло, което има приятен вкус и лека консистенция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
Вторник
21
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook