Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин К - какво трябва да знаем?


За какво е важен, каква е дневната доза и къде се съдържа

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един от най-малко известните витамини: за какво е отговорен той и какви са ползите от използването му?

Витамин К има две естествено срещащи се форми: К1 (филохинон) и К2 (менахинон). K1 се придобива от зеленолистни зеленчуци, а същевременно К2 може да се намери във ферментирали храни. Също така, нашите тела синтезират K2 от чревната флора или бактерии.


Действие и ползи от витамин К за организма

Витамин К синтезира протеини, които са от съществено значение, за да не се съсирва кръвта. Недостигът му може да предизвика прекомерно образуване на синини или кървене.

Съдейства си с витамин D, спомагайки за набавяне на калций за костите като ги прави по-силни. Ниските нива на витамин К могат да доведат до повишен риск от фрактури.

Други предимства на витамин К, които не са напълно научно доказани, включват защита от калцификация на артериите и вените и намаляване на риска от заболяване от рак на простатата, както и Алцхаймер.

Консумацията на храни, богати на витамин К, помага за здравето на сърцето, костната плътност, възстановява здравето на устната кухина, намалява риска от инфекции.

Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин К варира в зависимост от възрастта, пола и теглото - просто упътване за възрастни (взето от Национална здравна служба - NHS, Великобритания) е 0.001 мг на витамин К за всеки 1 кг на телесно тегло.



Естествени източници на витамин К в храната

Билки - градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.

Зеленолистни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, сарепска горчица, зеле, зелено цвекло, ряпа

Зеленчукови салати - зелен лук, кресон, цикория, маруля, червена маруля, целина и салата айсберг.

Други зеленчуци (семейство Brassicaceae) - брюкселско зеле, броколи, зеле Бок Чой, савойско зеле и карфиол.

Лютиви подправки - лют червен пипер, паприка, чили на прах и къри.

Други източници – аспержи, копър, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.


Съвети:

Преди за започнете употреба на витамин К като хранителна добавка и ако приемате определени лекарства, е добре да се консултирате с вашия лекар, за да бъдат избегнати нежелани реакции.
Една здравословна и балансирана диета може да осигури достатъчно от необходимата ви доза витамин К за тялото.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Понеделник
20
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Умеете ли да реагирате правилно на нещата, които ви се случват? Водят ли ви неприятностите за носа или...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook