Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел


Дали законът е възприет добре и ще има ли бъдеще в Европейския съюз


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от страна на големите вериги супермаркети. Мярката е от въведена от страна на Социалистическата партия в сътрудничество с екологични и други неправителствени организации. В същността на закона стои задължението супермаркетите над 400 кв. м до април 2016 г. да са сключили договори с различни благотворителни организации и банки за храна така, че се спре изхвърлянето на годна за консумация храна.

Темата е много актуална и не е чудно, че в много развити страни интересът към мярката расте. Всяка година се изхвърлят тонове храна от домакинства, ресторанти и хранителни магазини, докато благотворителните организации изнемогват с изхранването на групи в риск, бездомни, бежанци и приюти за бедни. Това е напълно годна храна - с изтичащ срок на годност, неприемлив търговски вид или нарушаване на опаковката. Отделно ресторантите изхвърлят както продукти, така и сготвена храна, която, ако не за хора, може да бъде ползвана в приюти за животни и зоологически градини.

Критиките обаче към закона растат със същата скорост, както популярността му. Управителите на магазини твърдят, че те правят достатъчно, за да пестят храна и задължаването не е демократична мярка. То води след себе си разходи за всички по веригата - персонал, транспорт, документация, но и негодуват срещи негативния имидж, който се създава в обществото.

Големите вериги, според статистиката, имат най-малък дял от "хабенето" на храна - едва 11%. Ресторантите "хабят" 15% , а домакинствата внушителните 67%.


Точно затова управителите смятат, че ако трябва да има законови мерки, те трябва да бъдат насочени към гражданите, а не към тях и то с този подход - на задължение.

Как да пестим храната в домакинството

Благотворителните организации също са разтревожени, защото следващата брънка по веригата с оптималното употребяване на храната са те. Без да са настоявали за подобна мярка, те се опасяват, че няма да могат да смогнат с количеството храна, която ще се зададе към тях. Това ще значи допълнително хладилници, проверки за качеството на храната и др., което ще се изразява в две посоки - повече разходи и повече персонал. Те са на мнение, че въпреки добрите намерения, мярката е прибързана и необмислена.



До приемането на закона големите супермаркети във Франция имат практики за работа с благотворителни организации - те даряват 35% от негодната храна за благотворителност, още повече, че ползват и данъчни облекчения да го правят. Имат облекчения още когато пазаруват от местни фермери и така допълнително намаляват изхвърлянето на храна пък от страна на прозводителите, които по този начин винаги намират пазар за продукцията си.

Компостът - еко вариант за органичния отпадък от домакинствата

Много ресторанти също са приели за кауза пестенето на храната и изкупуват продуктите с недобър търговски вид, но с отлично вкусови качества. В Германия млади ресторантьори отвориха заведение само с "отпадъчна" храна, която по нищо не отстъпва на първокласните кухни. Интересът към това заведение в страната с много силно развито екологично самосъзнание е огромен.

Въпреки критиките, законът има огромен отзвук за моментното състояние в Европейския съюз по отношение на изхвърлянето на храна. За да влезе за обсъждане подобна мярка с валидност на територията на съюза, трябва в поне 7 страни да се съберат 1 000 000 гласа в подкрепа на подобна инициатива, до момента (септември 2015 г. ) има 630 000 гласа "За" в онлайн петицията.

Изхвърлянето на годна храна е срамна статистика - 1/3 от цялата произведена храна в света се изхвърля. Това в глобален мащаб е 1,6 милиарда тона храна (данните са на Огранизацията по прехрана и земеделие към ООН), от които 1,3 милиарда тона е годна за консумация.


Това коства невероятно много ресурси на планетата - от една страна по производство на тази храна (животновъдството заема 1/3 от цялата земя на планетата, която не е покрита с лед), емисии въглероден диоксид по пакетирането и транспортирането. От друга страна, след изхвърлянето на храната следва отново транспортиране към сметища и обработване на боклука. Като махнем икономическите данни, остава човешкият фактор. Докато развити страни изхвърлят средно 100-150 кг храна на човек за година, в Африка и Източна/Югозиточна Азия боклукът от храна е едва 9-11 кг. На фона не презадоволените развити страни, има милиони гладуващи хора в целия свят.

Планетата ни е все по-размирно място, територия на контрасти и противоречащи си интереси. Дали мярката ще се наложи като добра, или не, това времето и начинът й на осъществяване ще покаже. Но за да стане това, да има закони, които да регламентират и озаптят хабенето на храна, промяната трябва да започне с веки отделен член на всяко отделно домакинство.
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· 17-годишна е удостоена с престижната Международна детска награда за мир
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Петък
13
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Вдъхновението – откъде го черпим?
То ни прави различни – по-силни, по-можещи, по-вярващи, по-устремени, по-дейни... то ни кара да правим...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook