Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел


Дали законът е възприет добре и ще има ли бъдеще в Европейския съюз


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от страна на големите вериги супермаркети. Мярката е от въведена от страна на Социалистическата партия в сътрудничество с екологични и други неправителствени организации. В същността на закона стои задължението супермаркетите над 400 кв. м до април 2016 г. да са сключили договори с различни благотворителни организации и банки за храна така, че се спре изхвърлянето на годна за консумация храна.

Темата е много актуална и не е чудно, че в много развити страни интересът към мярката расте. Всяка година се изхвърлят тонове храна от домакинства, ресторанти и хранителни магазини, докато благотворителните организации изнемогват с изхранването на групи в риск, бездомни, бежанци и приюти за бедни. Това е напълно годна храна - с изтичащ срок на годност, неприемлив търговски вид или нарушаване на опаковката. Отделно ресторантите изхвърлят както продукти, така и сготвена храна, която, ако не за хора, може да бъде ползвана в приюти за животни и зоологически градини.

Критиките обаче към закона растат със същата скорост, както популярността му. Управителите на магазини твърдят, че те правят достатъчно, за да пестят храна и задължаването не е демократична мярка. То води след себе си разходи за всички по веригата - персонал, транспорт, документация, но и негодуват срещи негативния имидж, който се създава в обществото.

Големите вериги, според статистиката, имат най-малък дял от "хабенето" на храна - едва 11%. Ресторантите "хабят" 15% , а домакинствата внушителните 67%.


Точно затова управителите смятат, че ако трябва да има законови мерки, те трябва да бъдат насочени към гражданите, а не към тях и то с този подход - на задължение.

Как да пестим храната в домакинството

Благотворителните организации също са разтревожени, защото следващата брънка по веригата с оптималното употребяване на храната са те. Без да са настоявали за подобна мярка, те се опасяват, че няма да могат да смогнат с количеството храна, която ще се зададе към тях. Това ще значи допълнително хладилници, проверки за качеството на храната и др., което ще се изразява в две посоки - повече разходи и повече персонал. Те са на мнение, че въпреки добрите намерения, мярката е прибързана и необмислена.



До приемането на закона големите супермаркети във Франция имат практики за работа с благотворителни организации - те даряват 35% от негодната храна за благотворителност, още повече, че ползват и данъчни облекчения да го правят. Имат облекчения още когато пазаруват от местни фермери и така допълнително намаляват изхвърлянето на храна пък от страна на прозводителите, които по този начин винаги намират пазар за продукцията си.

Компостът - еко вариант за органичния отпадък от домакинствата

Много ресторанти също са приели за кауза пестенето на храната и изкупуват продуктите с недобър търговски вид, но с отлично вкусови качества. В Германия млади ресторантьори отвориха заведение само с "отпадъчна" храна, която по нищо не отстъпва на първокласните кухни. Интересът към това заведение в страната с много силно развито екологично самосъзнание е огромен.

Въпреки критиките, законът има огромен отзвук за моментното състояние в Европейския съюз по отношение на изхвърлянето на храна. За да влезе за обсъждане подобна мярка с валидност на територията на съюза, трябва в поне 7 страни да се съберат 1 000 000 гласа в подкрепа на подобна инициатива, до момента (септември 2015 г. ) има 630 000 гласа "За" в онлайн петицията.

Изхвърлянето на годна храна е срамна статистика - 1/3 от цялата произведена храна в света се изхвърля. Това в глобален мащаб е 1,6 милиарда тона храна (данните са на Огранизацията по прехрана и земеделие към ООН), от които 1,3 милиарда тона е годна за консумация.


Това коства невероятно много ресурси на планетата - от една страна по производство на тази храна (животновъдството заема 1/3 от цялата земя на планетата, която не е покрита с лед), емисии въглероден диоксид по пакетирането и транспортирането. От друга страна, след изхвърлянето на храната следва отново транспортиране към сметища и обработване на боклука. Като махнем икономическите данни, остава човешкият фактор. Докато развити страни изхвърлят средно 100-150 кг храна на човек за година, в Африка и Източна/Югозиточна Азия боклукът от храна е едва 9-11 кг. На фона не презадоволените развити страни, има милиони гладуващи хора в целия свят.

Планетата ни е все по-размирно място, територия на контрасти и противоречащи си интереси. Дали мярката ще се наложи като добра, или не, това времето и начинът й на осъществяване ще покаже. Но за да стане това, да има закони, които да регламентират и озаптят хабенето на храна, промяната трябва да започне с веки отделен член на всяко отделно домакинство.
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· „Варна Лит” 2021 се завръща с плеяда любими творци
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook