Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел


Дали законът е възприет добре и ще има ли бъдеще в Европейския съюз


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от страна на големите вериги супермаркети. Мярката е от въведена от страна на Социалистическата партия в сътрудничество с екологични и други неправителствени организации. В същността на закона стои задължението супермаркетите над 400 кв. м до април 2016 г. да са сключили договори с различни благотворителни организации и банки за храна така, че се спре изхвърлянето на годна за консумация храна.

Темата е много актуална и не е чудно, че в много развити страни интересът към мярката расте. Всяка година се изхвърлят тонове храна от домакинства, ресторанти и хранителни магазини, докато благотворителните организации изнемогват с изхранването на групи в риск, бездомни, бежанци и приюти за бедни. Това е напълно годна храна - с изтичащ срок на годност, неприемлив търговски вид или нарушаване на опаковката. Отделно ресторантите изхвърлят както продукти, така и сготвена храна, която, ако не за хора, може да бъде ползвана в приюти за животни и зоологически градини.

Критиките обаче към закона растат със същата скорост, както популярността му. Управителите на магазини твърдят, че те правят достатъчно, за да пестят храна и задължаването не е демократична мярка. То води след себе си разходи за всички по веригата - персонал, транспорт, документация, но и негодуват срещи негативния имидж, който се създава в обществото.

Големите вериги, според статистиката, имат най-малък дял от "хабенето" на храна - едва 11%. Ресторантите "хабят" 15% , а домакинствата внушителните 67%.


Точно затова управителите смятат, че ако трябва да има законови мерки, те трябва да бъдат насочени към гражданите, а не към тях и то с този подход - на задължение.

Как да пестим храната в домакинството

Благотворителните организации също са разтревожени, защото следващата брънка по веригата с оптималното употребяване на храната са те. Без да са настоявали за подобна мярка, те се опасяват, че няма да могат да смогнат с количеството храна, която ще се зададе към тях. Това ще значи допълнително хладилници, проверки за качеството на храната и др., което ще се изразява в две посоки - повече разходи и повече персонал. Те са на мнение, че въпреки добрите намерения, мярката е прибързана и необмислена.



До приемането на закона големите супермаркети във Франция имат практики за работа с благотворителни организации - те даряват 35% от негодната храна за благотворителност, още повече, че ползват и данъчни облекчения да го правят. Имат облекчения още когато пазаруват от местни фермери и така допълнително намаляват изхвърлянето на храна пък от страна на прозводителите, които по този начин винаги намират пазар за продукцията си.

Компостът - еко вариант за органичния отпадък от домакинствата

Много ресторанти също са приели за кауза пестенето на храната и изкупуват продуктите с недобър търговски вид, но с отлично вкусови качества. В Германия млади ресторантьори отвориха заведение само с "отпадъчна" храна, която по нищо не отстъпва на първокласните кухни. Интересът към това заведение в страната с много силно развито екологично самосъзнание е огромен.

Въпреки критиките, законът има огромен отзвук за моментното състояние в Европейския съюз по отношение на изхвърлянето на храна. За да влезе за обсъждане подобна мярка с валидност на територията на съюза, трябва в поне 7 страни да се съберат 1 000 000 гласа в подкрепа на подобна инициатива, до момента (септември 2015 г. ) има 630 000 гласа "За" в онлайн петицията.

Изхвърлянето на годна храна е срамна статистика - 1/3 от цялата произведена храна в света се изхвърля. Това в глобален мащаб е 1,6 милиарда тона храна (данните са на Огранизацията по прехрана и земеделие към ООН), от които 1,3 милиарда тона е годна за консумация.


Това коства невероятно много ресурси на планетата - от една страна по производство на тази храна (животновъдството заема 1/3 от цялата земя на планетата, която не е покрита с лед), емисии въглероден диоксид по пакетирането и транспортирането. От друга страна, след изхвърлянето на храната следва отново транспортиране към сметища и обработване на боклука. Като махнем икономическите данни, остава човешкият фактор. Докато развити страни изхвърлят средно 100-150 кг храна на човек за година, в Африка и Източна/Югозиточна Азия боклукът от храна е едва 9-11 кг. На фона не презадоволените развити страни, има милиони гладуващи хора в целия свят.

Планетата ни е все по-размирно място, територия на контрасти и противоречащи си интереси. Дали мярката ще се наложи като добра, или не, това времето и начинът й на осъществяване ще покаже. Но за да стане това, да има закони, които да регламентират и озаптят хабенето на храна, промяната трябва да започне с веки отделен член на всяко отделно домакинство.
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Бира, произведена от рециклирана тоалетна вода, печели все повече почитатели
· Стотици любители на възхитителен джин се потопиха в „Есенция от любовни любопитности“
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
Виж още статии за:   Любопитно · Новини · Еко ·
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Съществува ли безусловната любов и в какво се изразява същността ѝ?
„Вярвам, че невъоръжената истина и безусловната любов ще имат последната дума.“ - Мартин Лутър Кинг-младши ...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook