Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компостът - еко земеделие чрез отпадъци



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране води до успешно рециклиране и колкото е „по-чисто” е събран боклукът, толкова по-шансовете той да бъде повторно върнат в употреба е по-голям.

Къде отива обаче органичният отпадък?


Под органичен отпадък разбираме боклук, който е с естествен „жив” произход – най-често това са кухненски остатъци, които изхвърляме след хранене и готвене. Органичният отпадък може да бъде също върнат в употреба под формата на компост – крайният продукт на процеса компостиране.

Компостирането е напълно естествен процес на преобразуване на отпадъка от ненужен в полезен. С малко знания и умения, можем се възползваме двупосочно от него – от една страна се отърваваме от немалко боклук, който не можем да изхвърляме разделно и без това и от друга – получаваме безценна, напълно екологична тор за нашата градина и домашни растения.

Компостирането начин да се оползотворява боклука, начин, който е познат на човечеството от векове. През годините знанията за него са се усъвършенствали и днес то е признат, търсен и стимулиран начин да поддържаме биологично чист живота си и да бъдем в хармония с околната си среда. В страните от Западна Европа в почти всеки заден двор има компостер и компост дори се произвежда с търговска цел.

Какво е нужно да знаем, преди да започнем да правим собствен компост?

Нужен ни е компостер – това е съд, в който да се образува компостът. Може да е дървен сандък, скован от летви или от палет, може да е телена мрежа, увита в като цилиндър или стар кошер – добре е материалът да е естествен и да има пропускливост на влага и въздух. На пазара има и специални компостери, които допълнително облекчават компостирането, но спокойно можете без тях.



Необходими условия къде да се сложи компостера – компостерът трябва задължително да има пряк контакт до почват и да няма дъно. Само така микроорганизмите от почвата – бактерии, микроорганизми, мицети, личинки могат да преминават в отпадъка и да го преработват. Компостерът е добре да е на сянка, на тихо място, където няма достъп до деца и животни.

Трябва да опознаем боклука си. Не всичко става за компостиране и това е от жизнено буквално значение за компоста.

Можем да ползваме: обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе и торбички чай, изсъхнали растения и откъснати цветя, слама, кората на дървото, листа, черупки от ядки, семена, развалени и загнили храни, стар хляб, зърно, макаронени изделия, платове и материи с естествен произход, прежда, негланцирана хартия, косми, талаш, тоалетна хартия

Не можем да ползваме: млечни и месни изделия, кокали – те могат да развъдят гризачи, фасове, пепел, въглени, сготвена храна, гланцирана хартия като брошурите от супермаркетите, изкуствени материи.

Какво още трябва да знаем за компоста?

Неприятната миризма е сигурен признак, че нещо в компостирането не е минало добре. Качественият компост узрява за една година, има приятен мирис и консистенция на оборска тор.



Всеки по-едър вид боклук трябва да бъде нарязан на дребно с цел да се улесни разграждането му и по-бързото преминаване в еднородна консистенция. Ако ползваме прежда, не можем да сложим цялото кълбо - трябва да го нарежем.

Боклукът се реди на пластове, никога не се трупа наведнъж, а се нарежда на отделни слоеве.

Правило за нареждане на боклука за компост:

Компостът е изграден от два вида боклук: зелен и кафяв.

Зеленият е богат на азот – той е влажен и гние бързо. Например: Обелките и загнилите зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя от вазата, утайки от кафе, пакетчета от чай.

Кафевият е богат на въглерод – той е по-сух и гние по-бавно, при него е особено важно да бъде надробяван. Например: суха трева и листа, слама, дървесни стърготини, вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки и хартия, черупки от яйца, плат, прежда.

Съотношението е 1:4 – азот към въглерод.

Ако азотосъдържащите са повече – компостът ще замирише и ще е твърде мокър. Ако въглеродосъдържащите са повече – компостът ще изсъхне, микороорганизмите ще умират и процесите в него ще спрат.

Компостът трябва да бъде разбъркван внимателно встрани, като с миксер, не нагоре и надолу веднъж седмично, за да влиза кислород и микроорганизмите, които зависят от него да са живи.

Компостът е зрял между 5-тия и 12-тия месец – той е шуплив, мирише приятно и има наситено кафяв цвят. С него можем да:

Наторим растенията в градината и ливадата по всяко време
Пресадим домашните растения – като добавка към пръстта
Подсилим овошките през пролетта

Не се поколебайте да потърсите начин да направите свой компост, особено ако имате градина и искате еко производство без торове, пестициди и други отрови. Боклукът така или иначе е налице, използвайте го.
Виж още статии за:   Еко · Цветя и градина ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Свежи "одухотворени" саксии
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
Виж още статии за:   Еко · Цветя и градина ·
Петък
7
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook