Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Жасминът - повелителят на нежността


Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш чай. Но и не знам как ми беше убягнал до сега. Много особен, леко горчив и в същото време изтънчен и интересен аромат и вкус - свеж и тръпчив вкус и едновременно с това - ухание, което трудно се забравя. Не случайно е наречен кралят на ароматите. Познат още на древните перси, жасминът е не просто красиво наименование на ароматно растение.

Произход и разпространение

Увивно храстовидно растение, принадлежащо към семейство Маслинови. Изключително красиво със своите дребни цветчета, наподобяващи бели звездички. Предполага се, че води началото си от Индия или Персия. В Индия все още има статут на свещено растение. Китайците го сочат като символ на женската нежност. Филипинците пък са го приели като свой национален символ. За тях той е синоним на чистота и любов. В Индонезия е официално цвете на сватбените церемонии. Гърците го славят като храст на мъдростта. В продължение на векове жасминовото масло е било достъпно само за висшите класи в Близкия изток, Индия и Египет. Към днешна дата култивиран жасмин се отглежда във Франция, Италия, Алжир, Индия, Египет, Мароко, Китай, като най-големите му производители са Индия и Египет.

Видове

Съществуват около 45 разновидности на жасмина, като само два от тях се използват за добив на етерични масла. Няма как да не споменем факта, че за производството на литър и половина етерично масло са необходими около един тон цветчета.

Самбак се нарича най-разпространеният жасмин, който се отглежда основно в домашни условия. По- известни още са многоцветният жасмин, чийто пъпки са оцветени в розово, а разцъфналите цветчета са изцяло бели, както и лекарственият жасмин, който се отличава с едри цветни пъпки. Кралският жасмин също се характеризира с големи цветове, цъфтящи през зимата.

Отглеждане

Жасминът цъфти от края на зимата до началото на пролетта. Събирането на цветчетата му става основно през нощта или в много ранните утринни часове - тогава слънцето извежда аромата от цвета.
Няма да имате особени проблеми, ако желаете да си гледате жасмин у дома. Той не е капризен. Необходимо е само да му осигурите слънце и светлина и нормална стайна температура- около 17 градуса. С водата трябва да внимавате - по-добре да го оставите на сухо за малко, отколкото да го наводните. Февруари - март е препоръчително да скъсите клонките му наполовина. През пролетта е добре да смените почвата му и докато е още млад, да го пресаждате всяка година. И не забравяйте, че младите листа са чудесна подправка за различни видове салати. Но не и за чай - жасминът, който гледате у дома, не бива да се ползва за чай. Истинският жасминов чай представлява зелен чай, който е държан в съд с цветове на жасмин.

Употреба и здравословни ползи

В съчетание с уханието на розата е основна съставка на множество парфюми. Използван много често в ароматерапията и производството на чай, жасминът всъщност крие още не една и две здравословни тайни.

Етеричното масло от жасмин:

Притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и отхрачващо действие

Лекува главоболие

Укрепва имунитета

Силен афродизиак - помага при потентност

Отличен лек при депресия и лоши мисли

Помага на 100 % при безпокойство, умора и безсъние - учени са доказали, че е по-силен от лекарство дори и най-важното- няма странични ефекти

А чаят с жасмин:

Има свойството да нормализира водния баланс на организма в горещините;

Увеличава млякото при кърмачките;

Нормализира менструалния цикъл;

Поддържа в норма функциите на щитовидната жлеза;

Помага при конюнктивит;

Твърди се, че е превантивна мярка при рак на гърдата и лимфните възли


Маслото от жасмин не случайно е доста скъпо. Виждате, че определено има защо. И, ако все пак не сте привърженик на инхалациите и втриванията, тогава се осмелете да посегнете към чая.

Помнете, обаче едно златно правило при него – не оставяйте пликчето чай във водата повече от три минути - след това се появява не особено приятен тревист вкус...

И още нещо- препоръчително е водата да не е кипнала, т.е. да е завряла до около 70 градуса.

И едно предупреждение - към жасмина също може да проявите алергия, така че бъдете внимателни!

Приятен, завладяващ и успокояващ сетивата аромат....Уверявам ви, ще харесате този завършек на тежкия ви работен ден. Пробвайте!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Етеричното масло от мащерка
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Кукувица кука за Гергьовден
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Какво представляват казино игрите с 40 линии?
Сряда
18
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook